Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Η διχαστική μπαρούφα του Κυρίτση - Του Πάνου Παπαδόπουλου

image

Ο Γιώργος Κυρίτσης στη Βουλή. Ο λαός τον εξέλεξε για να επιβαρύνει αυτούς που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα;

H δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λαός εξέλεξε το κόμμα του για να επιβαρύνει με τα μέτρα εκείνους τους εύπορους που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα είναι ασφαλώς διχαστική. Αλλά είναι και ανοησία. Διότι τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν χτυπούν τους εύπορους αλλά τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας

Ας πούμε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης είναι σοβαρό άτομο και εννοεί αυτά που λέει – δεν θα βγει δηλαδή μετά και θα πει ότι κάποιοι, οι δυνάμεις της διαπλοκής λόγου χάρη, τα παρερμήνευσαν. Οντως, μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της άποψής του ότι ο λαός εξέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για να επιβαρύνει όσους ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Παρασκευή επανήλθε λέγοντας ότι εννοούσε ακριβώς αυτά «τα ευπορότερα στρώματα που έδωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δυνάμεις του “Ναι” στο δημοψήφισμα» του Ιουλίου 2015.

Ο κ. Κυρίτσης το πιστεύει αυτό που λέει. Αλλωστε όταν το περασμένο καλοκαίρι, μετά το «Όχι» στο δημοψήφισμα, είχε ψηφίσει «ναι» στο μνημόνιο για τη συμφωνία με τους δανειστές, είχε παραδεχτεί ότι «ήταν η πιο εξευτελιστική στιγμή στη ζωή μου από τότε που κατουρήθηκα στο σχολικό στην τρίτη δημοτικού».

Ο κ. Κυρίτσης πιστεύει ότι το 35% των ελλήνων ψηφοφόρων έδωσαν τον Σεπτέμβριο στον ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να ρίξει τα βάρη στους φλώρους που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα. Κοινώς να τα πάρει από τους εύπορους «Μενουμευρωπαίους» και να τα δώσει στους «φτωχούς» του «όχι». Αλλως, να εκδικηθεί όσους υποστήριξαν το «ναι» – και δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ – και να δώσει μέρος της περιουσίας τους σε εκείνους που φώναξαν «όχι» και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ – όχι όλοι, οι μισοί από αυτούς, αλλά τέλος πάντων.

Είναι μια κραυγαλέα διχαστική άποψη. Που διαχωρίζει αυθαίρετα τους πολίτες όχι μόνο ανάλογα με την ψήφο που έριξαν σε μια κάλπη, αλλά και ανάλογα με την προκοπή τους. Αλλά διχαστική ήταν ούτως ή άλλως αυτή η ανεκδιήγητη πράξη του δημοψηφίσματος για ένα – όπως αποδείχτηκε – μη θέμα. Και τα απόνερά της διχαστικά θα είναι.

Είναι όμως μια άποψη. Αυτήν πιστεύει ο κ. Κυρίτσης και θα κριθεί από αυτήν. Υπακούει άλλωστε στο βασικό και διχαστικό ιδεολογικό σχήμα που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κερδίζει και να διατηρείται στην εξουσία: ό,τι κάνουμε το κάνουμε για το καλό του λαού εκδικούμενοι όσους έχουν (ακόμη) χρήματα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο κ. Κυρίτσης πιστεύει ότι τα μέτρα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ (και μαζί του οι ΑΝΕΛ) είναι ένα εργαλείο για να τα πάρουν από τους «κακούς» εύπορους – που ψήφισαν και «ναι» – και να τα δώσουν στον «καλό» λαό, που ψήφισε «όχι».

Στον κόσμο του κ. Κυρίτση, το ΕΚΑΣ που καταργείται πλήττει την πλουτοκρατία του «ναι», οι έμμεσοι φόροι που αυξάνονται κατακόρυφα χτυπούν τον φλώρο «Μενουμευρωπαίο» και όχι το λαϊκό κορίτσι που χόρευε στο Σύνταγμα στις 5 Ιουλίου. Απ’ όσο θυμάμαι όμως δεν έχω δει ποτέ τον Βαρδινογιάννη με κουτάκι μπίρας, τους νέους και τους σκληρά εργαζόμενους βλέπεις να την απολαμβάνουν – και τώρα να πρέπει να την πληρώσουν ακριβότερα.

Ακόμα και αν όντως υπάρχει ταξικός διαχωρισμός και ένας ακήρυχτος ταξικός πόλεμος εν εξελίξει, τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (και του κ. Κυρίτση) δεν βοηθούν τον φτωχό, αντιθέτως τον χτυπούν ακόμα περισσότερο. Εικονοκλαστικά να το δει κανείς, ο κουλ τύπος με την εσάρπα και το Aperol Spritz τού «Ναι» δεν θα πληγεί όσο ο υποστηρικτής του «όχι» με την μπίρα.

Ο κ. Κυρίτσης έχει πει μια κλασική πολιτική μπαρούφα, που απλά υπηρετεί το συριζαϊκό ιδεολογικό σχήμα.

Διότι τον μόνο που βοηθούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν είναι – με την εξασφάλιση της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία – εκείνον τον μέσο αγράμματο και ανεπρόκοπο που μπορεί να διοριστεί, ακόμα και σύμβουλος στο Μαξίμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: