Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Η ευδαιμονία είναι προσεγγίσιμη

 

Η ευδαιμονία είναι προσεγγίσιμη.

Η ευδαιμονία μπορεί να γίνει προσεγγίσιμη από τον αυτάρκη, με φρόνηση, ελεύθερο άνθρωπο, που έχει επιλέξει και έχει δουλέψει τις ηθικές αξίες του, ως γνώμονα, στη ζωή του, με τη συνήθεια της καθημερινότητας του.

 

Αυτόν που έχει καλλιεργήσει τις δεξιότητες του, για να επιλέγει ορθά το καλύτερο για τον ίδιο και για τους γύρω του στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του.

 

Καθοδηγητές μας, η πίστη στις πεποιθήσεις και τις αξίες μας, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και το πάθος μας για όσα θέλουμε να πετύχουμε. 

π.ρ

The Rolling Stones - She's A Rainbow (1967 / 1 HOUR LOOP)


 

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

The Mystic's Dream


                                            

                                A clouded dream on an earthly night Hangs upon the crescent moon

                                            Ευχές για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!!

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ!


 

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ!
(Aκολουθεί αντιδημοφιλής (;;;) ανάρτηση που δεν φανταζόμουν ότι θα έγραφα το 2023) (*)
O εκλιπών Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, βρέθηκε στη κεφαλή της πατρίδας μου από τύχη. Καλή τύχη για τον ίδιο, τραγική για το λαό μας.
 
Στη βάρδιά του ως o επικεφαλής της χώρας που του εμπιστεύτηκαν, έγινε πραξικόπημα από τον στρατό του οποίου ήταν επίσης επικεφαλής, και η Ελλάδα μπήκε με το κεφάλι σε μια από τις πιο μελανές περιόδους στην Ιστορία της.
Που κατέληξε στο Πολυτεχνείο και στη διχοτομημένη Κύπρο.
 
Η μόνη αντίσταση που προέβαλε ο Κωνσταντίνος (συγχωράτε με, δεν μου πάει να γράψω "συγχωρεμένος") στη χούντα που ξεκινούσε, ήταν το ...βλοσυρό του βλέμμα στη φωτογραφία, όπου ποζάρει ευθυτενής παρέα με αυτούς που έβαλαν τη χώρα μας στο γύψο για 7 χρόνια. Τόσο σκληρά τους φέρθηκε ο Βασιλεύς.
Ίσως γιατί τον πρόλαβαν πριν κάνει εκείνος πραξικόπημα, εναντίον της Δημοκρατίας την οποία ορίστηκε να προστατεύει.
 
Λίγες μέρες μετά την κοπάνησε με την ουρά στα σκέλια κάνοντας στη συνέχεια σθεναρή αντίσταση μέχρις εσχάτων στη χούντα, από το Λονδίνο και τα χιονισμένα θέρετρα των Άλπεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, μετά την μεταπολίτευση, η Δημοκρατία μας τον "απάλλαξε" και επισήμως από τα καθήκοντα που πρόδωσε, με ένα δημοψήφισμα (κανονικό, όχι "πέτσινο").
Και ορθώς τον τιμώρησε αφαιρώντας του την ελληνική υπηκοότητα, και μαζί το δικαίωμα να θεωρείται Έλληνας. Λίαν επιεικώς,
 
Με εντυπωσιάζει που κάποιοι του αποδίδουν ως εύσημο το ότι ήταν καλό παιδί από το 1974 και μετά, και δεν έκανε φασαρίες.
Ομολογώ πως δεν είχα καταλάβει ότι είχε τέτοια εναλλακτική.
Πιο πιθανό θεωρώ το να αποδέχτηκε και ο ίδιος πως ήταν εντελώς ακατάλληλος και σωστά εξέπεσε του αξιώματός του.
Διότι δεν είναι "τέως" (άρα ευδοκίμως ολοκληρώσας την θητεία του), είναι έκπτωτος. Να το ξεκαθαρίζουμε.
Επειδή "Αρχηγός" σημαίνει "ηγέτης", έννοια της οποίας έμπρακτα απέδειξε πως αποτελεί το αντίθετο, δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό μήπως θα έπρεπε να ταφεί με αντίστοιχες τιμές "αρχηγού κράτους". Άλλωστε ποιού κράτους, αυτού που του αφαίρεσε την υπηκοότητα;
 
(Για το "δημοσία δαπάνη" δεν σχολιάζω καν, καθώς και οι οικονομικές εκκρεμότητες της Ελλάδας με την οικογένεια Γκλύξμπουρκ έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες. Για να μην θυμηθώ δικαστικές διεκδικήσεις, κοντέηνερ, αποζημιώσεις κλπ.)
Το περισσότερο που μπορώ, κυρίως από ευγένεια και μεγαλοψυχία που αρμόζουν στη Δημοκρατία μας, είναι να πω συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Αλλά ως εκεί. Ούτε ξεχνάω, ούτε λησμονώ!
(*) Ο λόγος που έγραψα αυτό το κείμενο, είναι αναρτήσεις ανθρώπων που εκτιμάω και ειλικρινά με εντυπωσίασαν. Προφανώς είναι πολύ καλύτεροι άνθρωποι από μένα.
Αναλαμβάνω λοιπόν την πολιτική ευθύνη όσων αναφέρω. Να ζούμε να τον θυμόμαστε. 🙂
 
Δημοσθένης Μρούσαλης 

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Η εικόνα που δεν βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ


 Η εικόνα που δεν βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ 

Μυστήρια μάτια τα συριζαϊκά, που ενώ παντού ολόγυρα βλέπουν εικόνες της Αθήνας του 1942, αδυνατούν να δουν τα μιλιούνια των Ελλήνων του 2022-23 που στριμώχνονται σε εστιατόρια και καφέ που πουλάνε τέσσερα ευρώ τον καφέ και 12 ευρώ την ντοματοσαλάτα. Οταν όμως καλείς μια κοινωνία που δεν υπάρχει να σε ψηφίσει για να τη σώσεις, πιστεύεις στα σοβαρά ότι θα βρεις γεμάτη την κάλπη σου;

Ενα 80% όσων ρωτιούνται στις δημοσκοπήσεις δηλώνει ανήσυχο, προβληματισμένο και οργισμένο με την ακρίβεια. Βλέπουν το νούμερο οι Συριζαίοι και τρίβουν τα χέρια τους. «Εδώ είμαστε» λένε. Βάζουν σε ένα τσουβάλι την μουρμούρα αυτών που μονίμως θέλουν παραπάνω με την αγωνία των πραγματικά φτωχών, έχουν ακουστά και το «it’s the economy stupid» του Τζέιμς Κάρβιλ (το μόνο που ξεσήκωσαν από τον αμερικάνικο καπιταλισμό), οπότε αρχίζουν να πετάνε σπαραξικάρδια συνθήματα εμποτισμένα στην ανέχεια και στην δυστυχία. 

  «Η ακρίβεια Μητσοτάκη», «ο μισθός τελειώνει στις 10 του μήνα», «τα νοικοκυριά μένουν στο σκοτάδι επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα», «οι δανειολήπτες χάνουν τα σπίτια τους», «το κεφάλαιο κερδοσκοπεί, ο λαός πεινάει» και άλλα παρόμοια δυστυχέστατα και ζοφερά. Αρνούνται συστηματικά τους αριθμούς, το ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, την πτώση της ανεργίας, την κατακόρυφη άνοδο των επενδύσεων, το άθροισμα των κρατικών υποβοηθήσεων για την πανδημία και την πληθωριστική κρίση ή τις απανωτές αυξήσεις μισθών και τις αλλεπάλληλες μειώσεις φόρων.  

Στα συριζαϊκά μυαλά, αυτά είναι αριθμοί χωρίς νόημα και αντίκρισμα, εξάλλου έχουν σε διαρκή επιστράτευση και εκείνη την παλιά μπούρδα του Γεωργίου Παπανδρέου ότι «οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν». Και αφού οι αριθμοί δεν τους λένε τίποτα, εμπιστεύονται –λένε- μόνο αυτά που βλέπουν τα ίδια τους τα μάτια. Τα οποία –παραδόξως- όπου και να στραφούν αντικρίζουν κατοχικές εικόνες. Ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια, ξεσπιτωμένους να περιφέρονται με τα υπάρχοντα τους στα κάρα, ξυλιασμένους από το κρύο γέροντες ξαπλωμένους στα παγωμένα τσιμέντα ή ημιλιπόθυμα από την πείνα παιδιά να ζητιανεύουν μια δεκάρα από τους αδιάφορους περαστικούς.  

Μυστήρια μάτια τα συριζαϊκά, που ενώ παντού ολόγυρα βλέπουν εικόνες της Αθήνας του 1942, αδυνατούν να δουν τα μιλιούνια των Ελλήνων του 2022-23 που στριμώχνονται στα εστιατόρια και τα καφέ της επικράτειας, τα οποία πουλάνε τέσσερα ευρώ τον καφέ και 12 ευρώ τη σαλάτα λάχανο καρότο. Ούτε τις ατέλειωτες λίστες αναμονής για ρεβεγιόν των 400 ευρώ το άτομο είδαν, ούτε τις θηριώδεις ουρές των αυτοκινήτων στις στενές εισόδους των (πανάκριβων) ορεινών προορισμών πήραν χαμπάρι. 

Μήτε το θριαμβευτικό χαμόγελο του Κορκίδη είδαν όταν έλεγε στις τηλεοράσεις ότι ο γιορτινός τζίρος του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 12-15% (έμπορος να ομολογεί κέρδη, πρωτοφανές), μήτε το πονηρό γελάκι των ιδιοκτητών των μπουζουξίδικων είδαν όταν ομολογούσαν ότι «αυτό που έγινε φέτος, δεν έχει ξαναγίνει». Ούτε αντιλήφθηκαν τις διαμαρτυρίες των εμπόρων αυτοκινήτων που έχουν ξεσηκώσει τον κόσμο για τις τελωνειακές υπηρεσίες της χώρας, που αποδεικνύονται ανίκανες να εξυπηρετήσουν μια μικρή αύξηση των αγορών αυτοκινήτων κατά… 30%. Σε μια χώρα που δήθεν πεινάει και σέρνεται. 

Οι πιο έντιμοι απ’ αυτούς ψελλίζουν βέβαια ότι και τον πιο μαύρο καιρό των μνημονίων υπήρχαν κάποιοι πλούσιοι που ξόδευαν έτσι κι αλλιώς. Ισχύει, αλλά τώρα ο φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Το 2012-16 τα σκουπίδια της χώρας είχαν μειωθεί κατά 40%, τώρα κοντεύουν να μας πνίξουν (για θυμηθείτε τα βουνά από κούτες στην Black Friday). Τότε είχαν κατατεθεί στις εφορίες ένα εκατομμύριο πινακίδες αυτοκινήτων, ενώ τώρα το λιμάνι του Πειραιά κοντεύει να βουλιάξει από απαστράπτον σιδερικό και ο Κηφισός έχει γίνει συνώνυμο του αδιάβατου.  

Είναι δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται στην υποτιθέμενη οργή δήθεν κατοχικών πολιτών, δεν ξέρω όμως αν σε τέτοιες πολιτικές κατοικοεδρεύει και το συμφέρον του. Όταν καλείς μια κοινωνία που δεν υπάρχει να σε ψηφίσει για να την σώσεις, πιστεύεις στα σοβαρά ότι θα βρεις γεμάτη την κάλπη σου; Και μην με κατηγορήσετε ότι αγνοώ την ύπαρξη φτωχών και ζορισμένων Ελλήνων, διότι κρούετε ανοικτές θύρες. Φτωχοί και αδικημένοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα σε όλες τις κοινωνίες, όμως αυτό που μετράει είναι η προοπτική. Ελπίζει ο φτωχότερος (με την ευμάρεια που βλέπει γύρω του και με τις πολιτικές που τον αφορούν) ότι θα βελτιώσει την θέση του ή είναι σίγουρος ότι θα πάει ακόμα πιο κάτω (διότι η γύρω του φτώχεια είναι χειρότερη απ’ την δική του και τον τραβάει στον βυθό);  

Κι αν τέλος πάντων η Αριστερά μας ήθελε να κάνει αντιπολίτευση ουσίας, θα έπρεπε να ζητήσει εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την εκτόξευση της μαύρης και αφορολόγητης οικονομίας μας στο 25% του ΑΕΠ, καθότι αυτό το χρήμα βλέπουμε να κινείται και να καταναλώνεται. Αυτά είναι 50 δισ. ετησίως, τα οποία ούτε τα βγάζουν ούτε τα κρύβουν πενήντα μόνο ζάπλουτοι και κερδοσκόποι. Ολοι μαζί τα βγάζουμε, όλοι μαζί τα κρύβουμε και όλοι μαζί τα τρώμε, για να θυμηθώ και κάποιον παλιό που τον λένε Θόδωρο Πάγκαλο. Κατά τούτο, μάλλον και όλοι μαζί θα ψηφίσουμε. 

 Δημήτρης Ευθυμάκης

Πηγή: Protagon.gr

Η εικόνα που δεν βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ Μυστήρια μάτια τα συριζαϊκά, που ενώ παντού ολόγυρα βλέπουν εικόνες της Αθήνας του 1942, αδυνατούν να δουν τα μιλιούνια των Ελλήνων του 2022-23 που στριμώχνονται σε εστιατόρια και καφέ που πουλάνε τέσσερα ευρώ τον καφέ και 12 ευρώ την ντοματοσαλάτα. Οταν όμως καλείς μια κοινωνία που δεν υπάρχει να σε ψηφίσει για να τη σώσεις, πιστεύεις στα σοβαρά ότι θα βρεις γεμάτη την κάλπη σου; Πηγή: Protagon.gr
Η εικόνα που δεν βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ Μυστήρια μάτια τα συριζαϊκά, που ενώ παντού ολόγυρα βλέπουν εικόνες της Αθήνας του 1942, αδυνατούν να δουν τα μιλιούνια των Ελλήνων του 2022-23 που στριμώχνονται σε εστιατόρια και καφέ που πουλάνε τέσσερα ευρώ τον καφέ και 12 ευρώ την ντοματοσαλάτα. Οταν όμως καλείς μια κοινωνία που δεν υπάρχει να σε ψηφίσει για να τη σώσεις, πιστεύεις στα σοβαρά ότι θα βρεις γεμάτη την κάλπη σου; Πηγή: Protagon.gr

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Angus and Julia Stone - Draw Your Swords


                                          Ευχές για ένα όμορφο βράδυ Κυριακής...

Ο έρωτας, οι πλάνες του…


 

Κυριακή Μπεϊόγλου

#νησιδες #εφημερίδα_των_συντακτών

Δεν χαλάνε τα πράγματα, αλλά οι άνθρωποι. Και φεύγουν.


 Ήπιαμε καφέ με τον μπαμπά σήμερα. Στο πατρικό μας, στον Πειραιά. Έβγαλα από το ντουλάπι το πορσελάνινο σερβίτσιο, δώρο στο γάμο τους, πριν από 56 χρόνια· το μοναδικό που διασώθηκε. Η μαμά δεν το χρησιμοποιούσε, «για να μη χαλάσει». Δεν χαλάνε τα πράγματα, αλλά οι άνθρωποι. Και φεύγουν. Γι' αυτό πρέπει να τους δείχνουμε την αγάπη μας όσο τους έχουμε κοντά μας. Και να ζούμε τη ζωή μέχρι το μεδούλι.

 ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ


Το μωρό στο ποτάμι

 

Ξυπνάς, τραβάς τις κουρτίνες και το σπίτι γεμίζει φως. Το 2023 ξεκίνησε γενναιόδωρα, με υπέροχες λιακάδες. Ταΐζεις τις γάτες και φτιάχνεις καφέ. Μέχρι να φουσκώσει ο ελληνικός στο μπρίκι εκείνες έχουν ήδη αδειάσει τα μπολάκια τους και τρίβονται τρυφερά στα πόδια σου. Κι άλλο φως. Μέσα σου. Ανοίγεις το ραδιόφωνο. «Τριαντάχρονη μητέρα πέταξε το έντεκα μηνών κοριτσάκι της στο φράγμα του Αλιάκμονα. Το βρέφος ανασύρθηκε νεκρό».

To σκοτάδι ορμάει τώρα από παντού μέσα στο δωμάτιο. Σου κόβεται η ανάσα. Φτάνεις στο γραφείο κι είσαι ακόμα ξέπνοη. Οι λέξεις σου βουτηγμένες στον ζόφο θα είναι σήμερα. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Για τι άλλο να γράψεις; Κλείνεις τα μάτια και βλέπεις το κοριτσάκι να επιπλέει στα παγωμένα νερά του ποταμού, σαν χαλασμένη κούκλα. Κι όμως, μέχρι προχθές ανάσαινε – γελούσε και έκλαιγε, έπινε λαίμαργα το γάλα του, άπλωνε τα χεράκια του να το σηκώσουν, μπουσουλούσε, άρθρωνε τις πρώτες του συλλαβές, γούρλωνε τα μάτια έκπληκτο για καθετί καινούργιο που αντίκριζε. Είναι το μωρό που εσύ τόσες φορές ονειρεύτηκες, που πολύ λαχτάρησες αλλά δεν αξιώθηκες να κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Είναι το μωρό που ξεψύχησε τη νύχτα που ο καινούργιος χρόνος ερχόταν γεμάτος προσδοκίες.

Κι η μάνα του; Εύκολο να την καταδικάσεις και να τη ρίξεις στην πυρά. Σε πολλές ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό έχει ήδη συμβεί άλλωστε. «Η ομολογία της μη-τέρας» γράφουν. Προσπαθείς να μπεις στο μυαλό της. Εχει, άραγε, καταλάβει τι έκανε; Εχει συνειδητοποιήσει ότι το παιδί της είναι νεκρό; Είναι, πράγματι, ένα τέρας ή μια νέα γυναίκα που από έφηβη παλεύει η ίδια με το τέρας μέσα της; Είναι μόνο θύτης ή και θύμα ταυτόχρονα; Περισσότερες από δέκα φορές νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικά ιδρύματα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Ποιοι ειδικοί της ψυχικής υγείας και ποιες κοινωνικές υπηρεσίες παρακολούθησαν την πορεία της έκτοτε; Ποιος σύντροφος, ποιοι συγγενείς έκριναν ότι ήταν σε θέση να γίνει μητέρα; Ποιοι είδαν τα σημάδια αλλά δεν έδωσαν σημασία; «Ολοι αναρωτιόμασταν πώς είναι δυνατόν αυτή η κοπέλα, που έχει ανάγκη από ψυχιατρική βοήθεια και αντιμετωπίζει και άλλου είδους προβλήματα, να μεγαλώνει ένα παιδί», δήλωσαν κάτοικοι του χωριού της, στην Ημαθία. Αναρωτιόνταν. Ολοι. Δεν μίλησαν. Κανείς.

Δεν ξέρεις πώς πρέπει να κλείσεις αυτό το κείμενο. Ξέρεις μόνο πως αυτές οι λέξεις έπρεπε να γραφτούν. Είναι το δικό σου «μνημόσυνο» για το μωρό στο ποτάμι.

 ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

 03.01.2023 • 20:57

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ