Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

ΠΑΛΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

 

Καθώς σε αφήνει νύχτα το ταξί εμπρός στην είσοδο της πολυκατοικίας, το κινητό γλιστράει από τα χέρια σου. Πέφτει στο πεζοδρόμιο. Δεν σπάει, δεν γρατζουνιέται καν. Του φοράς μια ωραία, προστατευτικότατη θήκη. Δεν νοιώθεις όμως την παραμικρή επιθυμία να το σηκώσεις. Θα μπορούσες ως και να το πατήσεις - όχι με οργή, όχι καθόλου για να εκδικηθείς όσους σε καλούν φορτικά κάθε μέρα για σού υπενθυμίσουν χρέη και υποχρεώσεις. Θα περνούσες απλώς από πάνω του. Κάτω απ’τη σόλα σου η οθόνη θα θρυμματιζόταν με έναν κάπως κωμικό ήχο.
 
Θα άδειαζες έπειτα τις τσέπες σου. Με μια ψηλοκρεμαστή βολή, το πορτοφόλι με όλα σου τα μετρητά, τις κάρτες, την αστυνομική σου ταυτότητα, θα κατέληγε στον κάδο που χάσκει ξεσκέπαστος, κάποια γειτόνισσα αμέλησε να κατεβάσει το καπάκι, σαλτάρουν οι γάτες και ξεσκίζουν τις σακκούλες των σκουπιδιών. Η αρμαθιά με τα κλειδιά σου (δυό-τρία έχουν ξεχαστεί εδώ και πολλά χρόνια, ταιριάζουν σε πόρτες που δεν υπάρχουν πλέον για να τις ανοίξεις), η αρμαθιά θα βούταγε στον υπόνομο, να τη σκουριάσουν τα βρωμόνερα. Θα έβγαζες το ρολόι σου και θα το κρεμούσες στο ψηλότερο κλαδί της μισοξεραμένης από τον καύσωνα νερατζιάς. Τα γυαλιά σου θα τα φορούσες στο ρολόι της ΔΕΗ, το οποίο μοιάζει έτσι κι αλλιώς με κεφάλι ρομπότ, με τους δύο μετρητές και το σύρμα που του κλείνει το πορτάκι σαν να σφαλίζει στόμα.
 
Θα καθόσουν στο πεζούλι. Θα ξάπλωνες στο μάρμαρο. Θα σε έβρισκε στο χάραμα σε εμβρυακή στάση, με ανοιχτό πουκάμισο, λυμμένη ζώνη, να ροχαλίζεις. Άστεγος κάτω από την ίδια σου τη στέγη.
Τίποτα από όλα αυτά δεν κάνεις, προφανώς. Κύριος έφυγες, κύριος επιστρέφεις στο σπίτι σου για να κοιμηθείς, αφού επιβεβαιώσεις τις δουλειές της αύριον, βάλεις δύο πλυντήρια και ξυπνητήρι στις οκτώμισυ ακριβώς.
 
Αντιστέκεσαι επιτυχώς στις ευτράπελες παρορμήσεις σου. Να βγεις ολόγυμνος στη Φωκίωνος Νέγρη και να χαιρετάς εγκάρδια όποιον βλέπεις - «πώς ομορφύνατε, κυρία Τζουμπουντού μου!», «υπέροχο κομοδινί μαλλάκι, στρατηγέ μου!»… Να κάνεις πρόταση γάμου στην ταμία του σούπερ-μάρκετ, γονατίζοντας εμπρός της, προσφέροντας της αντί για λουλούδια ένα μπουκέτο κολοκυθοκορφάδες. Να σκεφτείς, έστω, φωναχτά για τον απέναντί σου στο μετρό ή στο οικογενειακό τραπέζι. Διαρκούν, έτσι κι αλλιώς, οι πειρασμοί σου λίγα δευτερόλεπτα. Η εποχή μας δεν ανέχεται τις φάρσες - «τού σάλεψε!» θα αποφανθούν όσοι σε πάρουν χαμπάρι ή «κάνει καραγκιοζιλίκια για να μας τραβήξει την προσοχή!»
 
Μέσα μου ζει ένας σκάνταλος τύπος, ένας καλικάντζαρος. Θα λαχταρούσε η ζωή μου όλη να είναι πιρουέτες. Να ακροβατώ έξω νου και νόμου, να παραβιάζω ωράρια και να γονιμοποιώ ωάρια, να αδιαφορώ για τις συνέπειες των πράξεών μου - σάμπως αυτοί που τις μετρούν και τις ξαναμετρούν βγάζουν καμία άκρη; ξεφεύγουν μήπως από το τυχαίο κι από το πρόσκαιρο της ύπαρξης; Να νοιώθω τις στιγμές σαν νότες, να υπακούω στον εσωτερικό μου μονάχα ρυθμό… Μέσα μου επιμένει να χοροπηδάει το πιτσιρίκι εκείνο που έκανε διαρκώς ζημιές, που έβγαζε σε όλους γλώσσα, που ο κόσμος του ήταν άγραφο χαρτί, άλλοτε το ζωγράφιζε, άλλοτε το μουτζούρωνε, κάποτε του έβαζε φωτιά…
Θαυμάζω όσους ξεκινούν για το περίπτερο και βρίσκονται στην άλλη άκρη του κόσμου. Τους όπου γης και πατρίς, τους ανθρώπους-πουλιά. Εγώ είμαι δέντρο. Γίνεται δέντρο το πουλί, πουλί το δέντρο; Ως δέντρο τι μπορείς να ελπίζεις;
 
Να δροσίζεις όποιους ξαποσταίνουν στον ίσκιο σου. Να σε προτιμούν τα φτερωτά για να φτιάχνουν τις φωλιές τους. Να απολαμβάνουν τους καρπούς σου τα σκιούρια και οι αλεπουδίτσες.
Κυρίως δε, όταν σηκώνεται άνεμος, να φουσκώνουν οι φυλλωσιές σου σαν πανιά καραβιού κι ας σε κρατούν οι ρίζες σου στο ίδιο μέρος. Να κάνεις τον αέρα μουσική κι η μουσική σου να φτάνει εκεί όπου εσύ δεν θα βρεθείς ποτέ. «Πάλι τραγουδάει το δέντρο…» να λένε.-
 
Χρήστος Α. Χωμενίδης
 
ΤΑ ΝΕΑ 
29/7/23 
 
Μα είμαι δέντρο.... Ομολογία με ειλικρίνεια. 
Το πάλεψα, αντιστάθηκα, προσπάθησα, με βασάνιζε.. 
Χρόνια έλεγα θα πάω στο περίπτερο για ένα πακέτο τσιγάρα μια Κυριακή πρωί και θα εξαφανιστώ.. 
Στη Νέα Ζηλανδία. Έκεί θα πήγαινα. Αυτό ήταν το όνειρο μου. Για την ακρίβεια, το παραμύθιασμά μου, γιατί αυτό είναι τα όνειρα, παραμύθιασμα.  
Δεν πήγα ποτέ μου γι αυτό το συγκεκριμένο πακέτο τσιγάρα..
Το αποδέχτηκα, δέντρο είμαι και το χαίρομαι. Δεν είναι συμβιβασμός, είναι επιλογή.. 
Εδώ μαζί με τους αγαπημένους μου.
Δέντρο, να κάνεις τον αέρα μουσική κι η μουσική σου να φτάνει εκεί όπου εσύ δεν θα βρεθείς ποτέ...
Ίσως η μουσική μου να έχει δροσίσει κάποιους άλλους..  
Το μόνο παράπονο μου είναι που δεν έζησα από κοντά αυτά τα όμορφα, με χρώμα, σπιτάκια της Νέας Ζηλανδίας. Ελπίζω να πάνε κάποιοι άλλοι, με αφορμή τη μουσική μου.. 
Σε όποια όμορφα, όπου κι αν είναι σπιτάκια, θέλουν να πάνε...
 
π.ρ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

επιδόθηκε...

"Ενός πανάρχαιουΤρελού θιάσουΤο έργο είμαστεΚι οι θεατές..."

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2 U (Official Music Video) [HD]


                                              Καλό της ταξίδι....

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Χρήστος Μουλάς - Περικλής Στεφανίδης!

 

Tιμή και δόξα στους ήρωες μας
Χρήστο Μουλά -
Περικλή Στεφανίδη!

 

#canadair

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Φωτιές...


 

Είναι απίστευτο, τραγικό, αυτό που συμβαίνει με τις φωτιές..
Κρίμα. Μαυρίζει η ψυχή σου...
Με την ελπίδα πως, μέχρι το τέλος, δεν θα χαθεί άνθρωπος.
#φωτιες  

Ευγένιος Χατζούδης


 

“αν κάτι από την επιστήμη αγαπάς, να αφοσιωθείς σ’ αυτό και να το κάνεις χωρίς να κοιτάς αν θα έχει θέσεις εργασίας, μέλλον ή οτιδήποτε άλλο. Θα το κάνεις μόνο και μόνο επειδή αγαπάς.

 

Μέσα σ’ αυτό αποκλείεται να μη βρεις και μια διέξοδο για τα προς ζην...”

 

Ευγένιος Χατζούδης

Κυριακή Μπεϊόγλου

 efsyn

Καλό ταξίδι να έχει.