Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ..

Οταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να μιλήσουν.. ψάχνονται.. βολοδέρνουν..
Μιλάνε μόνοι τους.. Αποφασίζουν μόνοι τους..
Χαίρονται μόνοι τους.. Λυπούνται μόνοι τους.. Απελπίζονται μόνοι τους..
Ελπίζουν μόνοι τους.. Ψάχνονται μόνοι τους.. Καταδικάζουν μόνοι τους.. Κάνουν τις επιλογές τους μόνοι τους.. Τερματίζουν μόνοι τους.. Ξαναξεκινάνε μόνοι τους.. Νευριάζουν μόνοι τους.. Γλυκαίνουν μόνοι τους...Γελάνε μόνοι τους... Παραιτούνται μόνοι τους.. Θλίβονται μόνοι τους... Αντέχουν μόνοι τους... Μαθαίνουν να είναι μόνοι τους... Μένουν μόνοι τους...

Αν το ζήσετε θα το καταλάβετε... Αν το θέλετε θα το ζήσετε..
Το μόνο που χρειάζεστε είναι συνέπεια!!!
Είναι θέμα χρόνου!!! Θα τα καταφέρετε!!!

Εχει την ομορφιά του και τη θλίψη του...
Και δίνει και ψευδε-αίσθηση αυτάρκειας!!!!

Βασική πρϋπόθεση... Να μη μιλάτε!!! Οταν μιλάτε εκτίθεστε!!!!
Και αυτό είναι ...επικίνδυνο!!

Καλό βράδυ!!!!

Του κόσμου οι πυρκαγιές

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Μεθαύριο που οι Αγανακτισμένοι θα πάνε σπίτια τους με το «όπλο» παρά πόδα, έτοιμοι να ξαναβγούν στους δρόμους και στις πλατείες -μόνιμη υπόμνηση ότι πέρασε ο καιρός της φοβικής αποχής από τα κοινά-, η Αγανάκτηση θα πάρει νέες μορφές.

Οι τσακισμένοι μεσαίοι και οι λογής πληβείοι που τρεμοσβήνουν, και είναι αδύνατον να πληρώσουν ξανά τα δυσβάσταχτα χαράτσια -πού να βρουν λεφτά;-, θα ορθώσουν ένα νέο κίνημα, μπροστά στο οποίο το «Δεν Πληρώνω» θα φαντάζει μαθητική παράσταση... Φέρ' ειπείν, οι άνθρωποι που αγόρασαν ένα σπίτι με χίλιους κόπους -και με δάνειο, φυσικά- και καλούνται να πληρώσουν νέα έκτακτη εισφορά για τα λίγα τετραγωνικά τους, θα πάρουν στο κυνήγι και τους εισπράκτορες, και τις τράπεζες και όποιον βρουν μπροστά τους. Δεν έχει άλλο δρόμο η απελπισία τους... Θα κρώζουν οι καθεστωτικές διμοιρίες της «ευρυθμίας», θα απειλούν οι δανειστές και οι ενθάδε μπιστικοί τους, αλλά ο κόσμος δεν θα παίρνει χαμπάρι. Η ανάγκη θα τον οδηγήσει στον μονόδρομο της σύγκρουσης και όχι ο... λαϊκισμός -αυτή η ανούσια καραμέλα των εστέτ- ούτε η απώλεια προνομίων ούτε πολλώ μάλλον επειδή οι βουλευτές... δεν κάνουν πλέον ρουσφέτια, όπως έγραψε κάποια πεφωτισμένη πέννα με τα φανάρια της σβηστά και τέρμα το γκάζι στην ιδεοληπτική λεωφόρο του μυωπικού «εκσυγχρονισμού» *** CUT: Και οι δικοί μας θα φύγουν από το Σύνταγμα, αργά ή γρήγορα. Και θ' αρχίσουν ενθουσιασμένες οι αβροδίαιτες πέννες να κραυγάζουν ότι δικαιώθηκαν στις εκτιμήσεις τους περί εκφυλισμού των δονκιχωτικών συγκεντρώσεων. Δεν έχουν καταλάβει ότι το ηφαίστειο αυτό ήρθε για να μείνει. Οτι θα εκρήγνυται και θα σιωπά, θα επανέρχεται και θα βρυχάται κάνοντας τον πολιτικό χάρτη να τρέμει. Τουλάχιστον μέχρι κάπως να ροδίσει στη χώρα... Εκείνος ο αγλαός Βάσκος, ο Μιγέλ ντε Ουναμούνο, μιλώντας για τον Δον Κιχώτη, θα πει: «Ποια είναι λοιπόν η αποστολή του Δον Κιχώτη σήμερα, μέσα σ' αυτόν τον κόσμο; Να φωνάζει! Να φωνάζει! Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αλλά η έρημος ακούει καλά αυτό που οι άνθρωποι δεν ακούνε. Και κάποια μέρα η έρημος θα μεταβληθεί σε ηχηρό δάσος»


**** Πού να τα βρει τα κότσια η κυβέρνηση αυτή για να κινηθεί προς τα 'κεί που δείχνει ο Κον - Μπεντίτ...

Αρση του τραπεζικού απορρήτου, «πόθεν έσχες» για τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν οι Ελληνες στο εξωτερικό και έλεγχο για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή, ζήτησε ο Κον Μπεντίτ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο...

Από το «Εθνος»:

- «Τα κεφάλαια της ελληνικής φοροδιαφυγής ευρίσκονται μεταξύ άλλων στην Ελβετία, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο. (...) Θα μπορούσαμε να θέσουμε το ερώτημα κατά πόσο ως πρώτο μέτρο μπορούμε να ζητήσουμε το πάγωμα των ελληνικών κεφαλαίων στις χώρες αυτές, και κατά πόσο οι τράπεζές τους μπορούν να ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα ποσά των Ελλήνων καταθετών. Ετσι θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε εάν οι φόροι που αναλογούν στα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί».

- «Εφόσον μπορούμε να παγώσουμε τους λογαριασμούς του Καντάφι και άλλων, γιατί να μην μπορούμε να παγώσουμε και των Ελλήνων, ώστε με διαφάνεια η ελληνική κυβέρνηση να βρει ένα μέρος από τα ποσά που της οφείλουν».

- «Θα πρέπει να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να νοικοκυρευτεί και μια από τις δυνατότητες για τη διαπίστωση φοροδιαφυγής είναι να γίνουν γνωστά τα ποσά που έχουν Ελληνες πολίτες στις τρεις χώρες που προανέφερα. Αυτό σημαίνει την άρση του τραπεζικού απόρρητου».

Από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ

Επικοινωνιακά τερτίπια οι δικοί μας, επικοινωνιακά τερτίπια χαμηλού επιπέδου..
Παγερή αδιαφορία, απελπιστική ανικανότητα να κάνουν κάτι..
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κοροϊδέψουν..
Να κοροϊδέψουν τον κόσμο, να κοροϊδέψουν τους ευρωπαίους..

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ



και χωρίς κανενα σχόλιο...
Αφωνο....

Ο μικρός-ο μέγας-πειρατής

Α, ρε πιτσιρικά, λαντζόνι, πειρατή, χάκερ του Μπραχαμίου, αν είχαν μυαλό οι ολίγιστοι που κυβερνούν -ικανοί να διεκπεραιώνουν εντολές γονυκλινείς, αλλά παντελώς ανίκανοι να μοιράσουν άχυρο σε δυο γαϊδούρια- θα σε καλούσαν τώρα στα Μέγαρα και στα γραφεία τους και θα σε προσκυνούσαν όπως τον μικρό που επιλέγεται για Δαλάι Λάμα.

Μετά, θα διέγραφαν τα ανομήματα της πυρετώμενης νεότητός σου, και θα σου ανέθεταν αμέσως κορυφαίο υπουργείο -Ερευνας και Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Παιδείας, και 'γώ δεν ξέρω ποιο-, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για τις ασύλληπτες επιδόσεις του φωτεινού μυαλού, της ακόρεστης περιέργειας και της πειρατικής ψυχής σου, που περιπλανιόταν μόνη της στα ηλεκτρονικά αμπέλια των άλλων, ρισκάροντας συλλήψεις και μομφές, περιφρονώντας τον αποξηραμένο δρόμο του σχολείου, ποντάροντας σαρκαστικά στην τρέλα των σαλών (...Ηδη τον πήραν πρέφα τα σαΐνια της υφηλίου τον πιτσιρικά του Μπραχαμίου. Και μόλις ξεμπλέξει με τους νόμους και τη Δικαιοσύνη, θα δει μεγάλες εταιρείες να συνωστίζονται στην πόρτα του και να του τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Θα γίνει περιζήτητος. Γιατί -όπως λέει και το τατουάζ που χάραξε στα μπράτσα του αυτός ο μικρός, ο μέγας σαρκαστής- «ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία»... Ο Λένιν το έλεγε κάπως αλλιώς, αλλά τι σημασία έχει. Το μεγαλείο βρίσκεται αλλού. Στην αλφαβήτα του μικρού, του χάκερ από το Μπραχάμι. Συνομιλούσε, δεκαεξάρης, με έννοιες που περνάνε ξώφαλτσα από παιδιά της ηλικίας του. Κατάλαβε νωρίς το νόημα της ρωγμής, εισοδιστής παράξενος, ζόρικος πειρατής. Επαναστάτης με τον τρόπο του)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ ο τύπος των ήλων

ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ



Το Σύνταγμα πήρε σάρκα και οστά

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πλέον δεν είναι μόνο ραντεβού «αγανακτισμένων στις έξι» αλλά και ένας ολόκληρος ζωντανός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην πλατεία Συντάγματος. Γιατροί, δικηγόροι, φοιτητές, άνεργοι, άστεγοι, καλλιτέχνες πάσης φύσεως, αρχιτέκτονες, συνταξιούχοι, τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι και οικοδόμοι καθώς και πάρα πολλές ακόμα ειδικότητες που συνεργάζονται αρμονικά με σκοπό την ομαλή λειτουργία τόσο της καθημερινής λαϊκής συνέλευσης όσο και της ιστοσελίδας «real-democracy».

Στη θεματολογία της λαϊκής συνέλευσης παραμένουν όλες οι δράσεις για την ημέρα κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και το να στέλνονται όλα τα ψηφίσματα της συνέλευσης στα ΜΜΕ. Στην πλατεία πάλι, κάτω από τις τέντες υπάρχουν πολλά γραφεία, άπειρα καλώδια και μπαλαντέζες για παροχή ρεύματος τυλιγμένα στα δέντρα, τηλεοπτικές κεραίες δεμένες σε κολόνες φωτισμού, πίνακες ανακοινώσεων, φωτοτυπικά, σταθερά τηλέφωνα και αποθήκες με τρόφιμα, φάρμακα και πολλά άλλα. Στα σχεδόν καθημερινά παιδικά εργαστήρια, που λειτουργούν σαν παιδικοί σταθμοί, τα παιδιά δημιουργούν με πηλό και χρώμα και μετά εκθέτουν τα έργα τους για τους περαστικούς.

Πώς ξεκίνησαν

Παρ' όλο που κανείς δεν γνωρίζει ποιος έκανε το αρχικό κάλεσμα μέσω facebook, τα υπόλοιπα ξεκίνησαν από μια μικρή παρέα. «Ημασταν κάπου στα δεκαπέντε άτομα που παρακολουθούσαμε τα όσα γίνονταν στην Ισπανία από τις 15 Μαΐου και μετά. Κάποια στιγμή μάθαμε ότι υπάρχει κάλεσμα από Ισπανούς που ζουν στην Ελλάδα, για αλληλεγγύη στις διαδηλώσεις τους, έξω από την ισπανική πρεσβεία. Κάπως έτσι γνωριστήκαμε».

Κυριακή 22 Μαΐου πραγματοποιείται η πρώτη κοινή συνέλευση με Ελληνες και Ισπανούς στο Θησείο. Συζητήθηκε, τότε, πώς θα συνεχίσουν, πώς θα έρθει περισσότερος κόσμος αλλά και η δημιουργία μιας ιστοσελίδας. «Στην κοινή μας συνέλευση προτείναμε κάποια ονόματα, είδαμε ποια είναι διαθέσιμα, καταλήξαμε στο real-democracy και μέσα σε μια μέρα η ιστοσελίδα ήδη λειτουργούσε. Ηδη την πρώτη μέρα είχε κάπου στις έξι χιλιάδες επισκέψεις» σύμφωνα με τον αρχικό διαχειριστή της.

«Κυριακή ήταν η μέρα που πήραμε τη σκυτάλη από τους Ισπανούς» λέει κάποιος άλλος από τους αρχικούς. «Την ίδια επίσης μέρα, Ελληνες και Ισπανοί, ξεκινήσαμε να μένουμε σε σκηνές στο Θησείο. Ημασταν όλοι μια οικογένεια. Τετάρτη πραγματοποιήσαμε την τελευταία μας συνέλευση στο Θησείο. Εκεί είπαμε: Μένουμε Θησείο ή πάμε Σύνταγμα; Οταν αργά το βράδυ μετακομίσαμε Σύνταγμα, ήμασταν οι πρώτοι που κατασκήνωσαν».

Για σήμερα, κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας με κεντρικό αίτημα να μην πουληθεί η βιομηχανία σε ιδιώτες, θα μοιράσουν γάλα σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στο Σύνταγμα.*

από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Σεβαστή, αξιοθαύμαστη η καλλιτεχνική του πορεία...
Συζητήσιμη η πολιτική του πορεία...Παρορμητικός.. τέλος πάντων...
Σεβαστές και αξιόλογες οι απόψεις του τώρα..

Αλλά αυτός ο "ετσιθελισμός" του με την πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη...

Μόνο στον υπέρμετρο εγωισμό και τις συνέπειες της ηλικίας του μπορεί να βρει δικαιολογία...

Ας είναι...

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΕΗ

ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ
ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΟΜΑΣΤΕ

Είδα σε αυτοκόλλητο συνδικαλιστών της ΔΕΗ..

Το αν πουλάμε παιδιά δεν είναι δικό σας θέμα.
Δεν είναι το μαγαζί δικό σας..
Εμείς πουλάμε!!!

Το αν ξεπουλιόσαστε να το συζητήσουμε αν θέλετε...

Ολα καλά, όλα ανθηρά

Tου Παντελη Μπουκαλα

Αν έχεις τη χρειαζούμενη αυτοπεποίθηση, αν εκτιμάς τη δουλειά σου και ταυτόχρονα είσαι βέβαιος πως όλοι οι υπόλοιποι, μέσα στη μηδενιστική μιζέρια τους, δεν την αναγνωρίζουν, τότε -παλιά μου τέχνη κόσκινο- φτιάχνεις ένα προπαγανδιστικό σποτάκι και αυτοθαυμάζεσαι. Εχει τα πλεονεκτήματά της αυτή η στρατηγική: Ο σεναριογράφος - κειμενογράφος είναι δικός σου και ο σκηνοθέτης της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τίποτα λοιπόν δεν σε εμποδίζει να κατασκευάσεις μια ιστοριούλα με κοσμογονικό περιεχόμενο και με αίσιον και ευτυχές τέλος.

Αυτό ακριβώς έπραξε το ΠΑΣΟΚ, για να προπαγανδίσει τους άθλους του με τον τίτλο «είκοσι μήνες αγώνας για την αλλαγή της χώρας μας». Ωστε λοιπόν εκείνη η παλιά «Αλλαγή», με κεφαλαίο το άλφα της, αρκετά στελέχη της οποίας διαθέτουν θώκο και στο τωρινό κυβερνητικό σχήμα (όπως διέθεταν και στην περίοδο του επίσης συνταρακτικού «εκσυγχρονιστικού» εγχειρήματος), ήταν τόσο σπουδαία που πρέπει να την αλλάξουμε... Πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει και με τον υπότιτλο, που δηλώνει ότι «Πετύχαμε ήδη πολλά». Είναι προφανές ότι τον βαραίνει υπέρμετρη σεμνότητα, ίδια κι απαράλλαχτη μ’ εκείνη που έταζε και ξανάταζε εις μάτην η Ν. Δ., η οποία μάλιστα έρχεται σε «αφηγηματική» αντίθεση με την ηρωική μουσική που ντύνει το διαδικτυακό σποτάκι. Γιατί άραγε να επιλεγεί το επίθετο «πολλά», αφορήτου μετριοπαθείας σημαντικό, όταν η συλλογικώς βιωμένη αλήθεια θα έμενε απροσέγγιστη ακόμα κι αν ο προπαγανδιστικός κονδυλοφόρος είχε διαλέξει το «πάρα πάρα πολλά» ή το «αναρίθμητα»;

Αλλά πέρασαν οι καιροί που υπεύθυνος προπαγάνδας ήταν κοτζάμ Λαλιώτης, ένας μάστορας της φενάκης. Τώρα τα πράγματα είναι συμβατικά κι ανέμπνευστα. Εμειναν έτσι έξω από την πρώτη ύλη του σποτ δυο - τρία στιγμιότυπα που με τη συμβολική τους πυκνότητα θα το απογείωναν καλλιτεχνικά και ιδεολογικά. Τι ευφραδέστερο, ας πούμε, από το να ξεκινάει το φιλμάκι με τη φωτογραφία του κ. Παπανδρέου να κρατάει υπερήφανος (όπως ο Μωυσής τις πλάκες του ουράνιου εντολοδότη) ένα μπλουζάκι που του είχαν χαρίσει το 2009 στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από τις εκλογές. «Η ΕΥΑΘ δεν πωλείται» έγραφε το μπλουζάκι και ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ το ύψωνε παρουσιάζοντάς το σαν ένα από τα άρθρα του νέου «συμβολαίου του με τον λαό». Και όπως είναι παγκοίνως γνωστό, το τίμησε το συμβόλαιο αυτό.

Ενα άλλο στιγμιότυπο που όχι μόνο δεν θα έπρεπε να λείπει από το σποτάκι, αλλά θα ήταν το καταλληλότερο για το τέλος του, σαν η ανακεφαλαίωση της υπευθυνότητας, είναι η τηλεοπτική δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, Μάιο του 2010, ότι θα παραιτηθεί πάραυτα αν προκύψει ανάγκη νέων, σκληρότερων μέτρων. Ο άνθρωπος το ’πε και το ’πραξε - και μπράβο του. Κι έτσι, είμαστε πια στον δεύτερο μήνα δίχως υπουργό Οικονομικών. Δεν αποδεικνύει αυτό περίτρανα ότι η «νέα νοοτροπία» είναι ήδη εδώ;

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ - MEGA


Ως το MEGA έφθασε η αγανάκτηση, σκέψεις και για περικύκλωση της Βουλής

Για 14η ημέρα οι «αγανακτισμένοι» έχουν πλημμυρίσει το Σύνταγμα φωνάζοντας εναντίον της οικονομικής κρίσης, «μουντζώνοντας» όλους εκείνους που έφεραν τη χώρα σε δεινή οικονομική θέση και απαιτώντας να τους δοθεί πίσω το... μέλλον τους.

Από νωρίς το απόγευμα οι "αγανακτισμένοι" πολίτες κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος, αναλύοντας μεταξύ τους θέματα οικονομίας, κρίσεως αλλά και νομικής φύσεως για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που έθεσε χθές εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός.

Το σημερινό θέμα που θα αναλυθεί στην λαϊκή συνέλευση των 9 είναι το Μεσοπρόθεσμο και οι οργανωμένες αντιδράσεις των "αγανακτισμένων" πολιτών.

Οι πολίτες βγάζουν εκτός της συγκέντρωσής τους όποιον προσπαθεί να κομματικοποιήσει τις αντιδράσεις τους αλλά και όποιον προσπαθεί να βγάλει κέρδος μέσα από αυτές, πάντα με ειρηνικό τρόπο και χωρίς βία.

Τα "πηγαδάκια" των συγκεντρωμένων συζητούν τον αποκλεισμό της βουλής για αύριο Τετάρτη, ημέρα που πιθανόν να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κόσμος συνεχίζει να συρρέει στο Σύνταγμα ενώ αυτή την ώρα είναι κλεισμένη η Λεωφ. Αμαλίας και η αστυνομία απέκλεισε και πάλι σήμερα με κλούβες τη Βασ. Σοφίας, παρόλο το ειρηνικό κλίμα της συγκέντρωσης.

Οι "αγανακτισμένοι" τα έβαλαν με το MEGA

Περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού MEGA εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τη μη κάλυψη των κινητοποιήσεών τους από το κανάλι. Οι "αγανακτισμένοι" πολίτες φώναζαν συνθήματα κατά του δημοσιογράφου του MEGA, Γιάννη Πρετεντέρη, ενώ φώναζαν συνεχόμενα και: "Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι".

Δεν δημιουργήθηκε ένταση με τους "αγανακτισμένους" πολίτες ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός δεν αντέδρασε.

από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Πλατεία δημοκρατίας


«Πλατείες, όπου αναμετριέται η κοινωνία με την ιστορία της», έγραφε σε ένα φωτοτυπημένο χειρόγραφο κείμενο η Βούλα Τσιάρα. Μοιράζοντάς το αριστερά και δεξιά, περνούσε από κάθε παρέα στην πλατεία, κάθε πηγαδάκι και κάθε μικρή συνέλευση. Οι «ιδεολογικές αφετηρίες», όπως τις αποκαλούν, κυριαρχούν στις συζητήσεις των νέων. Η σύγχρονη ταραγμένη ιστορία και ένα αίσθημα ευθύνης στις κουβέντες των μεγαλύτερων. Η αναμέτρηση συνεχίζεται...

Στο μεγαλύτερο «αυτοδιαχειριστικό πείραμα της ιστορίας μας», όπως περιέγραφε ένας νεαρός τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Σύνταγμα, τα θέματα που συνήθως κυριαρχούν στις συζητήσεις όλων είναι κατ' αρχήν όλα τα θέματα της λαϊκής συνέλευσης, η πολιτική, η οικονομία, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και η νεοσύστατη «επαναφορά της συλλογικότητας».

Τις περισσότερες φορές, όλοι κάθονται σε κύκλο. «Για να ακουγόμαστε καλύτερα αλλά και για να μην ξεχωρίζει κανείς», όπως έλεγε μια νεαρή κοπέλα χθες το απόγευμα. Πολλές επίσης είναι οι συζητήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας για τα πολιτικά κόμματα. «Είμαστε αντίθετοι με την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση. Αυτό πρέπει να τονιστεί. Εξω τα κόμματα. Εμείς αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να διαφεντέψουμε μόνοι μας τα πράγματα», έλεγε ένας ιδρωμένος μεσήλικας.

«Τι κόμματα μου λέτε;»

Αλλος δίπλα του που πήρε μετά τον λόγο: «Να φύγουν οι κομματικές νεολαίες από τα πανεπιστήμια που συνεχίζουν να τροφοδοτούν αυτό το πεθαμένο σύστημα», «Εχουν τελειώσει και δεν το 'χουν πάρει χαμπάρι». Περαστικός που είχε στήσει αυτί είπε σε όλους πως «σε λίγο θα πέσει πείνα. Τι κόμματα μου λέτε;» και συνέχισε τον δρόμο του.

Από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία πραγματοποιούνται και πολλές συνελεύσεις με συγκεκριμένη θεματική, όπως για την οικονομία, την Παιδεία, την ανεργία κ.λπ. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει τον λόγο. Οπως έλεγε ένας νεαρός από το μεγάφωνο, «εδώ και ένα χρόνο η χώρα μας βρίσκεται στο Μνημόνιο. Μας είπαν ότι το Μνημόνιο είναι μονόδρομος για να μειωθεί το χρέος. Μας είπαν ότι οι περικοπές, η λιτότητα και οι νέοι φόροι είναι αναγκαίες θυσίες για να ανακάμψει η χώρα από την κρίση. Μας είπαν ψέματα. Οι μισθοί κόβονται, οι φόροι αυξάνονται». Κάποιοι συμφωνούσαν, άλλοι περίμεναν τη συνέχεια και άλλοι κατευθύνονταν σε άλλες κουβέντες. Οι τοποθετήσεις όπως πάντα ποικίλλουν. «Είμαστε ανένταχτοι, το μόνο που θέλουμε είναι να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και την ηρεμία μας».

Πολλές φορές βέβαια, τα θέματα που συζητιούνται σχετίζονται με το πόσο κοντά βρίσκεται κανείς σε κάποια από τις ομάδες εργασίας. Αν π.χ. βρεθεί κανείς κοντά στα ιατρεία, οι συζητήσεις είναι συνήθως ιατρικού περιεχομένου. «Θα φτάσουν σήμερα φιάλες οξυγόνου από Λάρισα. Χρειάζεται ένας εθελοντής να τις φέρει εδώ». «Εφτασε ένας γιατρός από την Κύπρο. Θα είναι Αθήνα για μερικές μέρες και θέλει να βοηθήσει, πού πρέπει να συνεννοηθεί;». Αλλού πάλι «από αύριο θα έχουμε και τηλεφωνική γραμμή», «χρειάζομαι ένα mouse, ας τηλεφωνήσει κάποιος στην τεχνική υποστήριξη».

«Πληρώνετε τα λάθη μας»

Αργά το βράδυ, όταν η πλατεία είναι γεμάτη από κόσμο, πολλά ακούγονται. «Είμαι 50 χρονώ. Ο γιος μου από τον Νοέμβριο είναι άνεργος», «θα το συζητάμε για χρόνια αυτό που γίνεται σήμερα», «η μισή νεολαία παίρνει τον δρόμο της ξενιτιάς και η υπόλοιπη είναι εδώ», «πληρώνετε τα λάθη μας» και πολλά άλλα.

Τέλος, μια μικρή βόλτα στους χώρους με τις σκηνές. «Μου ζήτησαν απόδειξη, ότι είμαι πελάτης, για να πάω στην τουαλέτα» αλλά και μια κοπέλα: «Φεύγεις για λίγο από το Σύνταγμα, πας κάπου αλλού για φαγητό, για ποτό και νιώθεις ότι υποκρίνεσαι. Οτι όλα είναι ίδια». *

του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΠΑΓΚΑΛΟΣ



«Οι σώφρονες δεν πρέπει να μιλάνε γιατί κινδυνεύουν να πουν βλακείες. Εγώ το τελευταίο διάστημα έχω πει αρκετές βλακείες και δεν χρειάζεται να προσθέσω κι άλλες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από τη Βενετία όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην 54η Μπιενάλε.

Οι σώφρονες δεν πρέπει να μιλάνε όταν κινδυνεύουν να βγάλουν αυτά που έχουν μέσα τους Πάγκαλε!!

Οταν μιλάει κινδυνεύει να πει βλακείες, και ομολογεί πως έχει πει πολλές τώρα τελευταία.. Αυτός έιναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης... Που θα σώσει τη χώρα!!!!!!!

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ



ΟΛΟΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΩΝ
γιατί δεν μου φαίνονται οι περισσότεροι σαν αγανακτισμένοι...