Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Η παρακμή του Συριζαίου ψηφοφόρου: Η κατάπτωση του πιο ‘αγωνιστικού’ ανθρωπότυπου







Όταν αναλύαμε το έγκλημα της απάτης στη σχολή, μου έκανε εντύπωση που ο καθηγητής του ποινικού δικαίου επέμενε πως η αστρολογία δεν εμπίπτει στο πλαίσιό του. Τι κι αν πρόκειται για εργαλείο εμπορικής εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ηλιθιότητας, η αστρολογία ως έννοια και δραστηριότητα ενέχει τόση κοινωνική απαξία, είναι τόσο έκδηλα ανυπόστατη που είναι αυτονόητο ότι ψεύδεται. Καταφεύγοντας στην αστρολογία για να λύσεις τα προβλήματά σου, λοιπόν, αποδέχεσαι το γεγονός ότι κάποιος θα σου πουλήσει αστοιχείωτες κουταμάρες ως αλήθεια – τις οποίες αγοράζεις αυτοβούλως γνωρίζοντας καλά ότι κανείς δεν μπορεί να τις αποδείξει. Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, συνεπώς δεν σε εξαπατά κανείς.

Με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συνέβη ακριβώς το ίδιο. Κανείς ποτέ δεν τους παραπλάνησε γιατί ούτως ή άλλως ποτέ δεν τους ενδιέφερε η κυριολεκτική αλήθεια. Δεν τους απομάκρυνε, λοιπόν, κάποιος από αυτήν-αντιθέτως, την απέρριψαν μόνοι τους επειδή ήταν δυσάρεστη. Τα αντικειμενικά δεδομένα ήταν γι’αυτούς συνωμοσίες, κινδυνολογία και προπαγάνδα, έτσι επέλεξαν να τα αγνοήσουν, κατασκευάζοντας μια εναλλακτική πραγματικότητα εναρμονισμένη με τους ευσεβείς τους πόθους και απαλλαγμένη απ’ ό,τι τους χάλαγε.

Εξαρχής πίστεψαν ολοφάνερα ψεύδη, ιδεολογικοποίησαν το παράλογο και εμπιστεύθηκαν αστείες διακηρύξεις που αντίκεινται στη λογική, στον νόμο και την κοινή πείρα. Η πεποίθηση ότι μία χώρα μπορεί να σκίσει συμβάσεις που υπέγραψε, να διαγράψει τα χρέη της μονομερώς, να διατηρήσει κάθε της προνόμιο εν μέσω χρεοκοπίας, και να διεκδικήσει αέναη χρηματοδότηση από ξένους εταίρους, χωρίς όρους και περιορισμούς, δεν είναι πολιτική, είναι ρεμβασμός – μία φαντασίωση που κανείς δεν δικαιολογείται να πιστεύει. Και το ξέραμε όλοι, εκτός από αυτούς.

Η πιο τρομακτική, όμως, ψυχολογική πτυχή των Συριζαίων ψηφοφόρων δεν ήταν η ροπή τους στην ευήθεια. Αυτή μπορεί και να είναι συγγνωστή. Ήταν ότι ακόμα κι όταν οι εξωλογικές προσδοκίες τους διαψεύστηκαν έμπρακτα, δεν κατάλαβαν το σφάλμα τους. Δεν τους πείραξε που πείστηκαν ότι πετάει ο γάιδαρος. Τους πείραξε που τελικά ο γάιδαρος δεν πέταξε. Και εξακολουθούν να περιμένουν (και να το θεωρούν λογικό) ότι κάτι τέτοιο πρέπει/μπορεί/θα μπορούσε να συμβεί. Και πάλι κατασκευές εχθρών, και πάλι υστερικά σενάρια, και πάλι πόλωση, και πάλι διχασμός. Άλλαξαν μόνο τα πρόσωπα του παιχνιδιού, όχι το μωρουδίστικο παιχνίδι.

Κι επειδή το θράσος είναι κατ’εξοχήν γνώρισμα των ανθρώπων που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τίποτα, ούτε για τα δεινά που προκάλεσαν στους φίλους τους ούτε καν για όσα επέσυραν στους εαυτούς τους, οι Συριζαίοι ψηφοφόροι σήμερα είναι τα πάντα εκτός από μεταμελημένοι. Μερικοί τα ‘χουν βάλει με τον Τσίπρα που δεν έκανε τα μαγικά που υποσχέθηκε, άλλοι τα έβαλαν με την Ευρώπη ως οικονομία επειδή τους δανείζει υπό όρους, άλλοι με την Ευρώπη ως κουλτούρα επειδή τους ερεθίζει ό,τι δεν καθρεφτίζει τη μιζέρια τους, και άλλοι απλώς διασκεδάζουν την αμηχανία τους πλάθοντας εσωτερικούς εχθρούς. Κάποιο κανάλι, κάποιος δημοσιογράφος, κάποιος μη αριστερός φταίει για όλα – αυτοί τα έκαναν όλα άψογα. Άλλωστε είναι αριστεροί, και στο τέλος της ημέρας αυτό καθαγιάζει και νοηματοδοτεί κάθε τους ενέργεια επιρρίπτοντας παράλληλα όλες τις ευθύνες στον αντίπαλο- ακριβώς όπως ο θεός συγχωρεί τις αμαρτίες των τέκνων του και την ευθύνη τους επωμίζεται ο διάβολος. Ίδιο σκεπτικό, ίδια μονολιθικότητα, ίδιος φανατισμός θρησκευτικού τύπου.

Το πρόβλημα με τους Συριζαίους ψηφοφόρους στην ουσία του, πάντως, δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας συγκυριακός ξενιστής ενός διαχρονικού μικροβίου ισχυρότερου από αυτόν, του μικροβίου της ανεύθυνης λαϊκής ανοησίας, η οποία αυτή τη φορά έτυχε να ενισχυθεί από τα μπαχαρικά της αριστερής φαντασιοπληξίας γιατί ήταν η σειρά της αριστεράς να το φιλοξενήσει στον οργανισμό της. Στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ή και η Χρυσή Αυγή, όλα τους εν δυνάμει δοχεία της ακατέργαστης οργής της μάζας, που δεν φιλτράρεται ποτέ από τη λογική, μόνο συσπειρώνεται στον εκάστοτε πρόσφορο λαϊκιστή για να χυθεί μετά σαν εμετός παντού. Ιδεολόγοι της πλάκας και ευκαιριακά αρρωστάκια του trend ενώθηκαν σε ένα νοσηρό πολιτικό μείγμα χωρίς αρχές και συνοχή, για να διαμαρτυρηθούν, να εξουσιάσουν, και να κάνουν μια τρύπα στο νερό λίγο πριν διαλυθούν και τραβήξει ο καθένας την πορεία του.

Η πτώση του συριζαϊκού ιδεώδους βρίσκει τους θιασώτες του σε γνωστική ασυμφωνία. Το αριστερό μνημόνιο δεν είναι ακριβώς μνημόνιο, αλλά ακόμα κι αν είναι, δεν οφείλεται στην αριστερή κυβέρνηση. Αλλά ακόμη κι αν οφείλεται, δεν φταίνε οι ψηφοφόροι της. Η σωστή στάση στο δημοψήφισμα ήταν το ΟΧΙ που σήμαινε ΟΧΙ στα μέτρα, αλλά τα μέτρα που παίρνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάνονται γιατί οφείλονται στους οπαδούς του ΝΑΙ, που μπορεί να μην επικράτησε αλλά υποστήριξε την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι είναι τοκογλύφοι, εκβιαστές και πραξικοπηματίες, αλλά εμείς μπορούμε να τους ζητάμε λεφτά κι αυτοί οφείλουν να μας τα δώσουν. Αν μας τα δώσουν, φταίνε που τα θέλουν πίσω. Αν δεν μας τα δώσουν, απεργάζονται τον αφανισμό μας βυθίζοντάς μας στη φτώχεια. Πανικός και σύγχυση, τα συμπτώματα του ρεζιλέματος.

Εγκλωβισμένοι σε ένα συμπλεγματικό και άτοπο blame game, προσπαθούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στα μέτρα τους για να διασώσουν την περηφάνια τους, αντί να έρθουν επιτέλους αυτοί στα μέτρα της πραγματικότητας. Παιδάκια με χεσμένα παντελόνια που αρνούνται ότι χέστηκαν.

Σιγά σιγά, οι Συριζαίοι ψηφοφόροι που δεν προσβλέπουν σε κάποια ευεργεσία του κόμματος, αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από αυτό. Έχει πλάκα, γιατί δεν παραδέχονται ευθέως την αστοχία τους, αλλα διεκδικούν σιωπηλά κάτι σαν δικαίωμα στη λήθη – όπως συμβαίνει όταν βγαίνει απ’ τη μόδα ένα ρούχο που φόρεσες και θες να ξεχαστεί απ’ όλους η εικόνα του πάνω σου. Ξαφνικά χάνουν την πολιτική τους ταυτότητα κι αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται μέσα από την αντιδιαστολή: δεν κραυγάζουν πια τι είναι αλλά τι δεν είναι (η σύγκριση με κάτι εξόφθαλμα κακό αποβαίνει πάντα ευνοϊκή για τον συγκρινόμενο). Η κυβέρνηση που στήριξαν με μανία (θυμάστε άραγε τις πορείες στήριξης της κυβέρνησης στο Σύνταγμα;) ψηφίζει τερατώδη νομοσχέδια στη Βουλή, αλλά αυτοί τώρα ασχολούνται με τη μουσική, τα live τους, τις τέχνες τους, πράγματα απαγορευμένα όσο κυβερνούσαν οι “χουντικοί” προκάτοχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η αγωνιστικότητα έπεσε σε νάρκη, η επανάσταση ματαιώθηκε, η πολυδιαφημισμένη ελπίδα έγινε γαργάρα ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο ποτό του σαββατιάτικου αράγματος στα Εξάρχεια. Αλλά δεν πειράζει, αυτοί είναι αριστεροί και στο κάτω κάτω “οι άλλοι καλύτεροι ήταν;”

Άρης Αλεξανδρής
πρωτότυπος τίτλος άρθρου
Η παρακμή του Συριζαίου ψηφοφόρου: Σκέψεις πάνω στην κατάπτωση του πιο αγωνιστικού ανθρωπότυπου

pesotithes.gr

Η "γλυκιά" συμμορία και η ελληνική διάλυση

 






Του Κώστα Στούπα
 
Μετά την αυταπάτη της σκληρής διαπραγμάτευσης που κατέληξε στο ναυάγιο του περασμένου καλοκαιριού, την αυταπάτη του "κουρέματος" του χρέους που έγινε αίτημα για ρύθμιση και καταλήγει σε αίτημα για δέσμευση για μια μελλοντική ρύθμιση, η κυβέρνηση ανακαλύπτει την αυταπάτη της ανάπτυξης και τη γοητεία των ιδιωτικών επενδύσεων.

Είναι διασκεδαστικό να βλέπει κανείς στελέχη της εγχώριας παλαβής αριστεράς μετά από δεκαετίες απαγγελίας μονότονων μονολόγων περί εκμετάλλευσης των δαιμονικών προθέσεων του κεφαλαίου να εκφράζουν την αγάπη τους για το κεφάλαιο και την αναγκαιότητα της υποβοήθησης της έλευσής του.

Είναι δικαίωση να έρχονται στα λόγια μας... έστω και αν δικολαβικά προσπαθούν να το παρουσιάσουν αλλιώς. Η θαλπωρή με την οποία ο ΣΕΒ της κρατικοδίαιτης κατά κύριο λόγο ελληνικής επιχειρηματικότητας αγκαλιάζει την κυβέρνηση, είναι ενδεικτικός του ειδυλλίου που αναπτύσσεται.

Το βασικό επιχείρημα υποστήριξης της παραμονής της αριστεράς στην εξουσία από μέρους μερίδας της επιχειρηματικής κοινότητας εκτός από την κρατικοδίαιτη πλειοψηφία που προσπαθεί να τα έχει πάντα καλά με το "γκουβέρνο" έχει να κάνει και με την προσδοκία πως η κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να εξασφαλίσει κοινωνική και ταξική ειρήνη.

Σε μια παρόμοια πεποίθηση εδράζεται και η αγάπη με την οποία περιβάλλουν την κυβέρνηση Τσίπρα οι δανειστές και εταίροι στην Ευρώπη. Αντί να έχουμε τους Σαμαροβενιζέλους στην εξουσία που δεν μπορούν να υλοποιήσουν καμιά δέσμευση επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ηγείται όλης της κοινωνικής αντίδρασης, ας έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ που θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις καλύτερα, ελλείψει ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων, φαίνεται να σκέφτονται.

Μοιάζει με την καφετέρια που έχει πέσει θύμα συμμορίας μπράβων της νύχτας και απομυζά τις εισπράξεις με την απειλή της διάλυσης του καταστήματος μέσω επεισοδίων. Αν η συμμορία αποκτήσει τη διεύθυνση του καταστήματος και αλλάξει ρόλο, κάποια άλλη συμμορία θα την υποκαταστήσει στον παρασιτικό της ρόλο. Ξενιστές και παράσιτα στην κοινωνία συνιστούν συμβιωτικές καταστάσεις απαραίτητες για την ομαλή πορεία της ζωής, όπως ακριβώς στη φύση.

Η κοινωνία και η οικονομία ασθενούν όταν ανατρέπεται η ισορροπία μεταξύ ξενιστών και παρασίτων σε βάρος των πρώτων. Στην Ελλάδα αυτό έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες και το σύστημα δεν έχει καταρρεύσει χάρη στις εξωτερικές εισροές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην αντιπολίτευση ηγούνταν της διάλυσης κάθε έννοιας νόμου και τάξης. Δεν υπήρχε κατάληψη σχολείου, δρόμου, λιμανιού ή επιχείρησης που να μην την έχει επικροτήσει και  καλύψει πολιτικά.

Μοιραία τώρα βρίσκεται απέναντι και οι αντιδράσεις προς το παρόν μοιάζουν υποτονικές μέχρι να αναπληρωθεί το κενό που άφησαν πίσω οι μηχανισμοί της παράταξης που βρίσκεται στην εξουσία.
Το πρόβλημα είναι πως η εκμετάλλευση της πολυσχιδούς ανομίας και μπαχαλοποίησης της κοινωνίας από την αριστερά και τις πελατειακές συντεχνίες  για δεκαετίες, έχει καταστήσει την Ελλάδα μια μη κυβερνήσιμη χώρα.

Μοιραία η αριστερά ως κυβέρνηση θα θερίσει με δραματικό τρόπο ό,τι έσπειρε για δεκαετίες. Θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Τα πρώτα δείγματα της κατάρρευσης του κράτους και της εθνικής κυριαρχίας είναι ήδη παρόντα και εξελίσσονται ραγδαία.

Ποια είναι αυτά:
Η προσφυγική κρίση αποκάλυψε αυτό που όλοι φοβόμασταν: τη διάλυση του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία έστελνε για μήνες όσους και όποιους ήθελε στην ελληνική επικράτεια.  Στην Ειδομένη μερικές χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες έχουν στήσει το πρώτο κράτος εν κράτει στην ελληνική επικράτεια. Η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβάλει τους κανόνες που ισχύουν στα όρια της εθνικής μας κυριαρχίας στον καταυλισμό αυτόν, όπως και σε αρκετούς άλλους...

Πριν λίγες μέρες ένας επιχειρηματίας, ο κ. Βγενόπουλος, κατήγγειλε δημόσια την πρόεδρο του Αρείου Πάγου για χρηματισμό και ζήτησε δικαστική διερεύνηση. Τέτοιες καταγγελίες χρήζουν άμεσης διερεύνησης και όχι σιωπής ή κινήσεων αντιπερισπασμού όπως είναι π.χ. η ανακοίνωση της διερεύνησης των δανείων που έλαβαν τα ΜΜΕ σε βάθος δεκαετίας. Τέτοιες σκιές διαλύουν και τα τελευταία ψήγματα κύρους της δικαιοσύνης και της εξουσίας.

Στην Ελλάδα αν προσφύγει κάποιος στη δικαιοσύνη θα πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Μια πρόσφατη έρευνα  της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης σε όλες τις χώρες του κόσμου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 155η θέση με μέσο χρόνο απόδοσης Δικαιοσύνης που φθάνει κατά υπόθεση τις 1.580 ημέρες. Μόνο αυτός ο λόγος αρκεί για να μην υπάρξει ποτέ στη χώρα καμιά σοβαρή επένδυση.

Πριν από μερικές εβδομάδες κάποιες ΜΚΟ οργάνωσαν την κατάληψη ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εγκαταστήσουν εντός πρόσφυγες και μετανάστες. Όταν η ιδιοκτήτρια ζήτησε από τον εισαγγελέα να εφαρμόσει το νόμο, αυτός εξέφρασε αντιρρήσεις για λόγους που είχαν να κάνουν με τις πολιτικές ευαισθησίες της κυβέρνησης.

Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι μερικές ενδεικτικές της διάχυσης της ανομίας σε όλη την επικράτεια. Η κατάλυση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου δεν αποτελεί προνόμιο της παρούσας κυβέρνησης. Εξαπλώνεται σιγά-σιγά για δεκαετίες διαποτίζοντας την κοινωνική συνείδηση με την ανοχή και αποδοχή παρόμοιων φαινομένων. Η παρούσα κυβέρνηση απλά βοηθάει στη γενίκευση του φαινομένου, καθώς όταν ήταν στην αντιπολίτευση το είχε υποστηρίξει ιδεολογικά και πρακτικά.

Είναι αστείο λοιπόν να πιστεύει κάποιος πως μια χώρα με αυτά τα χαρακτηριστικά γενικευμένης ανομίας και απουσίας κράτους δικαίου μπορεί να προσελκύσει σοβαρές ξένες επενδύσεις. Οι υψηλοί φόροι και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές είναι μια μόνο πλευρά της ελληνικής δυσπραγίας που χαράσσει την πορεία προς τη φτωχοποίηση και τη διάλυση.


Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Γέλα παλιάτσο


Το γέλιο ή, καλύτερα, το χαμόγελο του Αλέξη είναι το πιο σημαντικό πολιτικό του επιχείρημα. Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε και τον Παππά που είναι, τρόπον τινά, ο σκηνοθέτης- καθοδηγητής του χαμόγελου του ...παιδιού. Παρντόν, του Τσίπρα ήθελα να πω. Όμως το πράγμα, το να χασκογελάει δηλαδή όλη η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία, έχει δημιουργήσει ολόκληρη σχολή και δεν είναι αυτό το φαινόμενο καθόλου για γέλια.
Αντιθέτως, είναι τρομερό. Οι άνθρωποι αυτοί φαίνονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τα κατορθώματά τους. Για το λόγο αυτό γελάνε παντού και σε κάθε ευκαιρία. Γελάνε στη Βουλή, γελάνε στα τηλεοπτικά πάνελ, γελάνε εμπρός και πίσω από τις κάμερες. Γελάνε ξεδιάντροπα, γελάνε αθώα,υπομειδιούν, ξεκαρδίζονται, χαμογελάνε αυτάρεσκα. Άλλοτε μιμούνται το αμήχανο χαμόγελο του αρχηγού που είναι λίρα εκατό από πλευράς επικοινωνιακής επιτυχίας, δηλαδή ακολουθούν το υπ' αριθμόν ένα πολιτικό ατού  του Αλέξη, το ανθυπομειδίαμα του - το άλλο είναι η μη γραβάτα - κι άλλοτε αντιγράφουν τα χάχανα του Κατρούγκαλου ή το σατανικό γελάκι του Σταθάκη. Κανένας τρόμος ιστορίας, καμιά βαθύτερη συνείδηση των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει τόπος, της παρακμής στην οποίαν έχουν οδηγήσει τη χώρα, τη κοινωνία. Καμια αισθητική με αριστερό πρόσημο εκτός βέβαια από τη στολή των πουκάμισων χωρίς γραβάτα, η αποθέωση του λαϊκισμού και μια ακόμη ...οπτική ψευδαίσθηση της κυρίαρχης πολιτικής απάτης.
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως ο σύντροφος Μαδούρο εμφανίζεται πάντα κατηφής.Όπως θέλει το διαρκές δράμα της αριστεράς. Για την κυβέρνηση όμως και τους μεγαλοσχήμονες του Σύριζα και της πρώτης φθοράς αριστεράς, φαίνεται πως η ευτυχία τους είναι αδιαπραγμάτευτη εφόσον ο πρώτος και τελευταίος στόχος τους, το απόλυτο στοίχημα έχει επιτευχθεί. Και είναι βέβαια η εξουσία. Το γεγονός αυτό, η κατάκτηση, η νομή και η διατήρηση της εξουσίας, το ότι μπαινοβγαίνουν πλέον στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης και της Αμερικής, το ότι μιλάνε στο τηλέφωνο με τον Ομπάμα και τον Πούτιν, με την Μέρκελ και τον Ολάντ είναι η ασύγκριτη επιτυχία, όλα τα άλλα έρχονται δευτέρα, δεν έχουν σχεδόν καμία σημασία. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι αυτοί διαρκώς γελούν, καγχάζουν, ξεκαρδίζονται...Έστω κιαν οι υπόλοιποι γύρω τους είναι κατηφείς και μελαγχολικοί. Κάποτε η αριστερά ήταν σοβαρή στα όρια της δυσθυμίας, κουβαλούσε θαρρείς τη πίκρα όλου του κόσμου σφραγισμένη από την μεταφυσική της ήττας. Την ιστορική της μοίρα. Σήμερα είναι ένα χαζοχαρούμενο πράγμα που επιμένει στα πιο αφύσικα πράγματα με το πιο φυσικό χαμόγελο.Έχουμε την πιο ενδοτική, την πιο υποταγμένη στα κελεύσματα του διεθνούς παράγοντα κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Η οποία θα διεκπεραίωσει μέχρι κεραίας όσα δεν μπόρεσε να περάσει η κεντροδεξιά. Και επιπλέον είναι τόσο ευτυχής με τα επιτεύγματα της ώστε να γελάει αυτάρεσκα με κάθε ευκαιρία. Αλλά και χωρίς ευκαιρία!  Ridi pagliaccio λοιπόν αφού σου είναι μάλλον δύσκολο - και το αντιλαμβάνομαι απόλυτα- να κλάψεις.


Κάτω τα χέρια απ’ τον Αλέξη!

Δεν είμαστε ίδιοι Αλέξη και αγαπητοί συνοδοιπόροι!



Αγαπητέ Αλέξη! Μέχρι πρόσφατα εμείς υπερασπιζόμασταν τα μνημόνια, την Ευρώπη, τον ΤAP, την επένδυση της Χαλκιδικής, τις ιδιωτικοποιήσεις. Μας τα πήρες όλα, δεν μας άφησες το παραμικρό! Αν ξέραμε Αλέξη ότι αυτή είναι η Αριστερά, θα ήμασταν εδώ και καιρό κι εμείς Αριστεροί. Αριστεροί γερμανοτσολιάδες…

Το μεγάλο ερώτημα Αλέξη είναι για ποιο λόγο διαφωνούσαμε τόσο καιρό ενώ στην πραγματικότητα συμφωνούσαμε. Τουλάχιστον στις βασικές στρατηγικές επιλογές. Αν θυμάσαι, εσύ ήσουν που κατέβαζες τον κόσμο στον δρόμο και στις πλατείες, υποσχόμενος έναν άλλο δρόμο από αυτόν των μνημονίων. Εσύ ζητούσες από τον κόσμο να μην πληρώνει τα διόδια, να μην πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους του. Και προς τι όλα αυτά; Σήμερα μας λες ότι η πληρωμή των φόρων είναι πατριωτικό καθήκον και στέλνεις στα Δικαστήρια όσους σε άκουσαν στο παρελθόν και δεν πλήρωσαν τα διόδια!

Κι όλο αυτό το διάστημα κατηγορούσες όλους τους άλλους που ήσαν συνεπείς στις απόψεις τους. Τους κατηγορούσες  για…  προδοσία, ότι ξεπουλούσαν την χώρα στους δανειστές, ότι υπηρετούσαν το μεγάλο κεφάλαιο. Έσπειρες το μίσος σε όλη την χώρα Αλέξη, διέσυρες και συκοφάντησες τους πολιτικούς σου αντιπάλους επειδή υποστήριζαν αυτά που εσύ κάνεις σήμερα!

Κι όμως Αλέξη! Δεν είμαστε ίδιοι! Το γεγονός ότι ακολουθείς τον ίδιο δρόμο, δε σημαίνει ότι μπορείς και να τον ακολουθήσεις με συνέπεια. Δεν μπορείς Αλέξη! Δεν ξέρεις πώς γίνεται. Και δεν είναι απλά και μόνο θέμα τεχνογνωσίας. Αυτήν την εξαγοράζει κανείς εύκολα. Τόσοι και τόσοι πρόθυμοι υπάρχουν, έτοιμοι να ανέβουν στο οποιοδήποτε πολιτικό άρμα για να πετύχουν το πέρασμα στον κόσμο της εξουσίας.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει έναν άνθρωπο να γίνει φιλελεύθερος. Ή αλλιώς, οι φιλελεύθερες πολιτικές απαιτούν φιλελεύθερους πολιτικούς. Όταν υποχρεώνονται άνθρωποι που δεν πιστεύουν να μπουν στο ιερό και να λειτουργήσουν, το πιο πιθανό είναι να γίνουμε μάρτυρες μιας ιλαροτραγωδίας.

Το ότι κάποιος αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί δέκα ή είκοσι κρατικές εταιρείες δεν λέει κάτι από μόνο του. Το πωλητήριο δεν κάνει κάποιον φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστή. Το ερώτημα είναι αν αυτός ο κάποιος είναι ταυτισμένος με το κομματικό κράτος  ή με τις δυνάμεις της δημιουργίας και της εργασίας. Και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Η μεγάλη διαφορά του Αλέξη με τους φιλελεύθερους είναι ότι ο Αλέξης δεν είναι φιλελεύθερος. Είναι ένας οπορτουνιστής πολιτικός που αποφάσισε να συμφωνήσει με τις επιταγές των δανειστών, προκειμένου να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία.

Το γεγονός ότι υπάρχουν δεξιοί πολιτικοί που ακόμη και σήμερα και μετά από όσα έχουν προηγηθεί εξακολουθούν να στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα είναι κάτι που δεν μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση. Είναι απολύτως λογικό! Ο κρατισμός είναι βαθιά εδραιωμένος στη συνείδηση πολλών ανθρώπων, τόσο στη Δεξιά, όσο και στην Αριστερά. Η αληθινή σύγκρουση δεν είναι μεταξύ Δεξιών και Αριστερών, Ευρωπαϊστών και Αντιευρωπαϊστών. Είναι μεταξύ κρατιστών και εκσυγχρονιστών.

Το ότι ο Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει τα δικά του μνημόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι γίναμε όλοι ίδιοι. Τα μνημόνια του Αλέξη είναι τα μνημόνια της εθνοσωτηρίου Αριστεροδεξιάς διακυβέρνησης. Είναι τα μνημόνια της πλήρους φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Είναι η πολιτική επιλογή ενός συστήματος, προκειμένου να επιβιώσει αυτό το ιδιόμορφο μόρφωμα των κρατικοδίαιτων πολιτικών και επιχειρηματιών.

Αντί λοιπόν να ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους απαντήσει αν είναι υπέρ ή εναντίον της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα, καλό είναι να απαντήσουν οι ίδιοι στο εξής ερώτημα: Αυτοί με ποιον ακριβώς είναι; Με τον ελεύθερο επαγγελματία που βλέπει να φορολογείται με ποσοστό μεγαλύτερο του 80%, με τον άνεργο που δεν έχει ελπίδα να βρει δουλειά, με τον δημόσιο υπάλληλο που στενάζει κάτω από το κράτος της αναξιοκρατίας των κολλητών, με τον ιδιωτικό υπάλληλο που ζει σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα; Τους σκέφτονται όλους αυτούς ή το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας; Διότι το… αριστερό μνημόνιο είναι ένα διαρκές, ένα αέναο μνημόνιο. Αυτοί που υποσχέθηκαν μία άλλη πολιτική δένουν τη χώρα χειροπόδαρα για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτήν την επιλογή στηρίζουν, όπως στο παρελθόν στήριξαν επιλογές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Δεύτερη φορά το ίδιο λάθος παύει να είναι λάθος…

Θανάσης Μαυρίδης

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Κάποια υποχρέωση μήπως;

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ 

 Εδώ η είδηση είναι ότι η Ρένα Δούρου φωτογραφίζεται. Επί μήνες πολλούς, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλήματα και τα πράγματα ήταν επίφοβα, η επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής ήταν εξαφανισμένη. Τώρα που η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο, όλως συμπτωματικώς, η Ρ. Δούρου επανεμφανίζεται. Συμβαίνουν αυτά...
Εδώ η είδηση είναι ότι η Ρένα Δούρου φωτογραφίζεται. Επί μήνες πολλούς, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλήματα και τα πράγματα ήταν επίφοβα, η επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής ήταν εξαφανισμένη. Τώρα που η κυβέρνηση κέρδισε χρόνο, όλως συμπτωματικώς, η Ρ. Δούρου επανεμφανίζεται. Συμβαίνουν αυτά... 

Απορώ με τη γενική κατάπληξη που προξενεί η αποκάλυψη της επιστολής Τσίπρα προς «σύντροφο Νικολάς» (Μαδούρο). Τόση σεμνοτυφία πια; Μας σοκάρει ξαφνικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μέριμνα προσωπικώς για τη συγκάλυψη της δράσης του Βενεζουελανού Στρος-Καν, ονόματι Φρανκλίν Ραμόν Γκονσάλες. Τόσο γρήγορα λησμονήσαμε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος δικαιολογούσε τη χειροδικία εις βάρος πολιτικών αντιπάλων, ακόμη και την τρομοκρατική βία;
Ενάμισης χρόνος διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν λοιπόν αρκετός για να ξεχάσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι χωρίζουν τη βία σε κακή (δεξιά) βία και την... άλλη βία. Ξέρετε ποια, αυτήν που δεν τολμούν να την πουν ευθέως «καλή», ούτε όμως και να την καταδικάσουν συγκεκριμένα, επειδή ασκείται για έναν δήθεν καλό σκοπό. Τη βία που εμπίπτει στη γενική καταδίκη της βίας και δεν απαιτεί ειδική καταδίκη, επειδή κατά κάποιο τρόπο ασκείται για έναν δήθεν καλό σκοπό. Αυτή είναι η Αριστερά, ας το χωνέψουμε επιτέλους...

Κάτι άλλο, όμως, στην επιστολή Τσίπρα τράβηξε την προσοχή μου. Το ύφος της παραγράφου που αναφέρεται στο επίμαχο θέμα: «Τέλος, εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με τον νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής, το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Γιατί τόση προσπάθεια επίδειξης των καλών προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα; Γιατί τέτοια προθυμία προσφοράς καλών υπηρεσιών και μάλιστα σε ένα θέμα άκρως απόρρητο, για το οποίο όσο λιγότερα λέγονται τόσο καλύτερα; Αυτά τα ερωτήματα με οδηγούν σε ένα άλλο: μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ αισθανόταν ότι είχε κάποια υποχρέωση προς την κυβέρνηση του συντρόφου Νικολάς;

Πολιτική ωριμότητα

Ας μείνουμε σε αυτόν τον υπέροχο όρο του μαρξιστικού Newspeak, για να τον ορίσουμε μέσω ενός ιστορικού παραδείγματος. Ο Λαβρέντι Μπέρια (ο Χίμλερ του Στάλιν...) έστελνε έξω στους δρόμους τους ανθρώπους του με ένα αυτοκίνητο, βουτούσαν ένα ή δυο κορίτσια, του τα πήγαιναν και δεν τα έβλεπε ξανά κανείς – εκτός από τον εκτελεστή, προφανώς. Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά ήταν γνωστή στους κύκλους των υψηλά ισταμένων κομματικών. Γιατί κανείς τους δεν το κατήγγειλε στον Στάλιν; Από πολιτική ωριμότητα...

Αγαπάτε τα ζώα

Με αφορμή την υπόθεση του πρώην πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, έκαναν την εμφάνισή τους ξανά –όπως οι αλλεργίες την άνοιξη– τα αηδιαστικά δημοσιογραφικά στερεότυπα, με χειρότερο όλων το «αρρωστημένες ορέξεις». Ε, λοιπόν, όχι. Οι ορέξεις του πρεσβευτή δεν ήταν αρρωστημένες. Αρρωστημένο ήταν ότι δεν τις χαλιναγωγούσε. Αυτός ο αυτοέλεγχος είναι η ουσία του πολιτισμού, αυτό διαχωρίζει τον πολιτισμένο άνθρωπο από το ζώο. Ο περί ου ο λόγος ήταν ζώο – και παραμένει, θέλω να ελπίζω, διότι αγαπάμε ακόμη και τα ζώα που σιχαινόμαστε, όχι μόνο τα σκυλάκια και τα γατάκια...

Ενα προηγούμενο

Ισως λόγω της ιδιαίτερης μεσογειακής σεμνοτυφίας –που όλα τα επιτρέπει, εφόσον δεν συζητούνται ανοικτά– το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγει εμπλοκές με τυχόν σεξουαλικά ζητήματα των εδώ διπλωματικών αντιπροσωπειών. Οταν προκύψουν, συνήθως αντιμετωπίζονται υπογείως. Θυμάστε, λ.χ., έναν παλαιστινιακής καταγωγής πρεσβευτή του Ισραήλ, με μια αρειμάνια μουστάκα; Ο κύριος αυτός, στα διάφορα δείπνα που τον προσκαλούσαν, χούφτωνε κάθε κυρία που είχε την ατυχία να κάθεται δίπλα του. (Ισως ακόμη και αυτή τη δική του – πραγματικός ανώμαλος, μιλάμε...) Αυτός ήταν και ο λόγος που έφυγε προτού ολοκληρώσει τη θητεία του...

Φυσική ανωτερότητα

Τελικά, τα πάντα –ή σχεδόν τα πάντα– με την Αριστερά είναι θέμα πνευματικής, ηθικής, εν τέλει φυσικής ανωτερότητας του αριστερού ανθρώπου. Το αποδεικνύει εξαίρετα η εξήγηση που έδωσε ένα μέλος της «συλλογικότητας» των αρχιτεκτόνων, στους οποίους ανετέθη η ελληνική εκπροσώπηση στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Το όνομα της συγκεκριμένης κυρίας δεν χρειάζεται να γραφεί: το επιβάλλει αυτό η οφειλόμενη λεπτότητα προς το πρόσωπό της και τις επιλογές της, διότι το όνομα είναι ένα στοιχείο ατομικότητας και υπονομεύει το νόημα της συλλογικότητας.

«Οχι, δεν ήταν δώρο» η ανάθεση, εξηγεί η κυρία. «Αν θέλετε να πω πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης σε κάποιους ανθρώπους λόγω ιστορικής γνωριμίας, θα το πω. Μπορεί, αν υπήρχαν στη θέση μας άνθρωποι που δεν ενέπνεαν στο υπουργείο εμπιστοσύνη για να βγάλουν εις πέρας ένα τόσο προοδευτικό (sic) εγχείρημα, να μην τους εμπιστευόντουσαν. Αλλά τίποτε παραπάνω».
Εχει δίκιο η κυρία. Δώρο δεν το λες, όταν επιλέγεις τον έναν έναντι του άλλου με κριτήριο την «ιστορική γνωριμία». Ρουσφέτι το λες, όπως το λέγαμε πάντα. Ακούς εκεί «δώρο»! Είναι διασκεδαστικό, αλλά και επικίνδυνο, πώς οι αριστεροί (όπως η κυρία χωρίς όνομα), ίσως λόγω του ναρκισσισμού των αισθημάτων τους, περιγράφουν τη δική τους ευνοιοκρατία σαν να πρόκειται για τη φυσική τάξη των πραγμάτων. Το είδαμε σε κάθε σχετική περίπτωση: από τον γραμματέα-ράπερ και τον Καρανίκα μέχρι, τώρα, με τη συλλογικότητα των αρχιτεκτόνων.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σας παρακαλώ, μην μας βοηθάτε!



Του Βασίλη Παζόπουλου

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούν αυτοί που κατέχουν υπεύθυνες κυβερνητικές θέσεις, οι εκπρόσωποι της τρόικας, αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι πως ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η ανεργία είναι οι επιχειρηματικές απόπειρες να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
Όχι μόνο σαν ευκαιρίες είσπραξης νέων φόρων. Ειδικά όταν πρόκειται για εξωστρεφείς και καινοτόμες προσπάθειες.

Το liberal.gr σας μεταφέρει τις περιπέτειες του Λευτέρη Παπαγεωργίου (φωτ. κάτω) από τη Θεσσαλονίκη, ιδρυτή της Entranet, όπως μας τις διηγήθηκε ο ίδιος.

Είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που βιώνει κάθε επιχειρηματίας:
Οι κυβερνητικές αλλαγές επηρεάζουν δυσανάλογα τη δημόσια διοίκηση
Με την ίδρυση της τον Σεπτέμβριο του 2009, η Entranet κατέθεσε φάκελο με πατενταρισμένα –παγκοσμίως πρωτότυπα– προϊόντα σε πρόγραμμα της Ε.Ε. για εταιρείες «καινοτομίας υψηλής έντασης».
Οι καθυστερήσεις ήταν η αιτία που λίγο έλειψε να παρατήσουμε την προσπάθεια. Οι εκκλήσεις μας ότι κάτι που είναι καινοτόμο το 2009 δεν θα είναι και το 2013 το μόνο που κατάφεραν είναι οι αρμόδιοι να κουνάνε συγκαταβατικά το κεφάλι.
Οι αναβολές είχαν σαν αιτία τη ρευστή πολιτική κατάσταση. Πέσαμε πάνω στις αλλαγές 3 πρωθυπουργών, 5 υπουργών, αρκετών γενικών γραμματέων και κάμποσων αλλαγών στον επιβλέποντα φορέα.
Τελικά λάβαμε την προκαταβολή στα τέλη του 2012.

Ένα φορολογικό σύστημα που δεν βγάζει νόημα
Όπως μια οποιαδήποτε εξαγωγική εταιρεία που δεν εισπράττει ΦΠΑ από τους πελάτες της, ζητήσαμε και εμείς την επιστροφή του, όπως προβλέπει ο νόμος.
Έξι μήνες αργότερα, δεχθήκαμε έλεγχο από την Εφορία. Παρά τα συγχαρητήρια που λάβαμε από τους ελεγκτές, υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα έγγραφο με το οποίο δεχόμασταν να λάβουμε τα μισά χρήματα που δικαιούμασταν.
Γιατί τα μισά;
Γιατί σε περίπτωση που δεν υπογράφαμε, δεν θα μας δίνανε τίποτα!
Στην παρατήρηση μας ότι με αυτόν τον τρόπο μας οδηγούν στο να μην αγοράζουμε από τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, προκειμένου να μην επιβαρυνόμαστε άδικα το ΦΠΑ, μας απάντησαν κυνικά πως αποτελεί πάγια τακτική τους.
Η θλιβερή σύγκριση με τη Μεγάλη Βρετανία ήρθε δύο μήνες αργότερα, όταν ανοίξαμε θυγατρική της Entranet στο Λονδίνο. Σε 31 ημέρες λάβαμε ένα email από την τοπική Εφορία που ανέφερε ότι μας καταθέσαν την επιστροφή του ΦΠΑ.
Από το πρώτο και μοναδικό παραστατικό που είχαμε περάσει στα βιβλία μας.

Υψηλά λειτουργικά έξοδα
Οι περισσότερες μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα στηρίζονται στην εσωτερική αγορά. Μέσα από αυτήν αποκτούν τεχνογνωσία, εμπειρία και οικονομική δύναμη.
Τα τελευταία χρόνια λόγο κρίσης, η εσωτερική αγορά έπαψε να βοηθάει, με αποτέλεσμα, εκτός από την απώλεια εισοδήματος, να χαθούν οικονομίες κλίμακας, απαραίτητες προκειμένου μια επιχείρηση να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές.
Αντίθετα, έχουν ενισχυθεί τα αντικίνητρα της χώρας μας, όπως η υψηλή φορολογία, οι εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
Ειδικά στα πρώτα βήματα, το κόστος παραγωγής δεν είναι η μοναδική σημαντική δαπάνη. Στα συνηθισμένα λειτουργικά έξοδα θα πρέπει να προστεθούν το δυσανάλογο κόστος των ταξιδιών στο εξωτερικό, καθώς και τα έξοδα για την ανεύρεση αξιόπιστων συνεργατών στις χώρες όπου φιλοδοξούμε να διεισδύσουμε.
Επιπλέον επιβάρυνση έχουμε από το κόστος μεταφοράς προϊόντων. Για ένα περίεργο λόγο είναι μεγαλύτερο όταν στέλνουμε εμείς πράγματα σε χώρες τις Ε.Ε., σε σχέση με όταν στέλνουν εκείνοι στην Ελλάδα.

Προβληματική χρηματοδότηση
Η χρηματοδότηση σε όλο τον πλανήτη γίνεται με 4 κυρίως τρόπους:
  • Συγγενείς και φίλοι. Με την κρίση και τη φοροκαταιγίδα να έχουν πλήξει καθοριστικά την αποταμίευση, αλλά και το αίσθημα ανασφάλειας που κατέχει όλους τους πολίτες, δυστυχώς αυτή η επιλογή δεν υφίσταται πλέον.
  • Τραπεζικός δανεισμός. Ούτε διάθεση υπάρχει και πολύ φοβάμαι ούτε δυνατότητες. Το χειρότερο είναι πως δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ούτε τα επόμενα χρόνια.
  • Business Angels & Venture Capitals. Ακόμα και αν δεχτούν το επιχειρηματικό σου πλάνο, συνήθως προσφέρουν λίγα χρήματα, έναντι μεγάλου ποσοστού μετοχών. Όταν ανεμίζεις το μπλοκ επιταγών, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη σου δίνει.
    Παρόλα αυτά, ακόμα και αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις μεγάλες υποχωρήσεις προκειμένου να δόσεις μια ευκαιρία στο όνειρο σου, έχεις μικρές πιθανότητας επιτυχίας. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος.
  • Προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ. Απίστευτη γραφειοκρατία και παραλογισμός. Για να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, χρειάζεται υπομονή εφάμιλλη μοναχού στο Θιβέτ. Δυστυχώς αναγκαστικά υπομένεις το μαρτύριο, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος να λάβεις μέρος των εξόδων σου. Μετά από χρόνια και εκατομμύρια έγγραφα.
Κόστος γραφειοκρατίας
Το Οκτώβριο του 2013 καταθέσαμε μια πρόταση σε φορέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και 6 μήνες αργότερα λάβαμε την πολυπόθητη έγκριση προκειμένου να ξεκινήσουμε το έργο.
Αμέσως μετά αποφασίσαμε να καταθέσουμε στον φορέα εγγυητική προκαταβολής, καθώς, όπως είπαμε, οι τράπεζες δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις σαν τη δικιά μας. Έτσι στραφήκαμε σε έναν βρετανικό πιστωτικό φορέα που εξέδιδε εγγυητικές.
Ζητάμε ένα προσχέδιο της εγγυητικής το οποίο και προσκομίζουμε, προκειμένου να μας δώσουν την έγκριση ώστε να προχωρήσουμε στην έκδοση. Όταν λάβαμε εγγράφως τη συναίνεση του φορέα, προχωρήσαμε στην έκδοση της εγγυητικής, η οποία συνοδεύεται από προπληρωμή του συνολικού κόστους.
Ταυτόχρονα μας ζητήσανε:
  • Βεβαίωση περί μη τροποποίησης καταστατικού
  • Βεβαίωση μη αίτησης για πτώχευση
  • Βεβαίωση μη πτώχευσης
  • Πιστοποιητικό μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση
  • Πιστοποιητικό μη θέσης σε εκκαθάριση
  • Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα
    Σημειωτέων πως για κάθε βεβαίωση (πλην ενημεροτήτων) πληρώνεις μεγαρόσημο και κόστος αίτησης στο Πρωτοδικείο.
Προσκομίζουμε όλα τα απαραίτητα έγγραφα αρχές Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου μας ενημερώνουν ότι επειδή καθυστέρησαν οι ίδιοι να τα ελέγξουν, πρέπει να τα επανεκδώσουμε!
Με τσακισμένα τα νεύρα και αφού ξαναπληρώνουμε, η χαριστική βολή στο ηθικό μας ακολούθησε λίγο αργότερα. Όταν μάθαμε πως ακόμα και στην Τουρκία από ένα απλό link βλέπεις την εικόνα κάθε εταιρείας, αν πτώχευσε, αν τελεί υπό αναγκαστική διαχείριση κλπ.
Παρόλα αυτά βρήκαμε την ψυχική δύναμη να καταθέσουμε εκ νέου τα έγγραφα. Το αποτέλεσμα ήταν πως κάποιους μήνες μετά μας ενημέρωσαν ότι απορρίπτεται η εγγυητική από το Νομικό Συμβούλιο του Υπουργείου.

Η έγγραφη συγκατάθεσή τους δεν σήμαινε απολύτως τίποτα. Φτάσαμε σε αδιέξοδο, γιατί ακόμα και να επιχειρούσαμε να βρούμε το δίκιο μας στα δικαστήρια, η υπόθεση θα εκδικαζόταν μετά από χρόνια.
Μέχρι τότε οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα έχουν πάρει σύνταξη. Πιθανότατα με κάποια γενναιόδωρη εθελουσία.

Η ατυχία να έχεις ελληνικό διαβατήριο
Το 2011 σε ένα ταξίδι για επίδειξη των προϊόντων μας σε εταιρείες του εξωτερικού, φτάσαμε σε μεγάλη και γνωστή εταιρεία της Φινλανδίας.
Από τη μία ώρα συζήτησης, τα πρώτα 45’ τα ξοδέψαμε απολογούμενοι. Έπρεπε να απαντήσουμε αν είμαστε συνταξιούχοι ή αν λαμβάνουμε επίδομα τυφλότητας.
Ήταν ένα αξέχαστο μαρτύριο. Η καχυποψία ήταν διάχυτη. Εκεί συνειδητοποιήσαμε πως η ζημιά που έχει γίνει στη φήμη των Ελλήνων είναι ανυπολόγιστη.

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται
Τον Ιούνιο του 2015 λάβαμε μέρος στο Smart Home World Summit του Λονδίνου. Εκεί άνθρωποι της Telecom Italia μας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους, με αποτέλεσμα να έρθουμε σε συμφωνία για μια δοκιμαστική συνεργασία.

Ενθουσιασμένοι με την προοπτική να προσφέρουμε τα προϊόντα μας στα 115 εκατομμύρια των συνδρομητών τους, φτάνουμε στο Μιλάνο. Η χαρά μας όμως διαδέχτηκε η ανησυχία, μια που για κακή μας τύχη πέσαμε πάνω στην απόφαση για το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών.
Τι ακριβώς σημαίνουν τα capital controls το μάθαμε με τον άσχημο τρόπο, όταν προσπαθήσαμε να νοικιάσουμε αυτοκίνητο. Δεν μπορούσαμε να πάμε στο Τορίνο, στα γραφεία της Telecom Italia, επειδή δεν περνάγανε οι πιστωτικές μας κάρτες.

Από την αμήχανη θέση μας έβγαλαν οι Ιταλοί, λέγοντας μας πως αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, γιατί είμαστε «too risky to do business with».
Τελικά καταφέραμε λίγο καιρό αργότερα να συνεργαστούμε, όταν τους πείσαμε ότι δεν είμαστε Έλληνες, αλλά Αμερικάνοι ομογενείς!

Ανθρώπινο δυναμικό
Για να μην αναφερόμαστε μόνο στα δυσάρεστα, θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στο μεγάλο μας πλεονέκτημα: το προσωπικό μας.
Παρά τα όσα καταλογίζουν στους Έλληνες, υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες και δυναμικά στελέχη με όρεξη για δουλειά και φιλοδοξίες για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.
Δυστυχώς οι ικανότεροι και οι πιο ανήσυχοι ασφυκτιούν στη χώρα μας, γιατί δεν βρίσκουν ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Για αυτό απευθύνω έκκληση στους αρμόδιους:
Μην μας βοηθάτε σας παρακαλώ. Δεν έχουμε αυτήν την απαίτηση, γιατί, αν και αυτονόητη σε άλλα κράτη, τελικά αποδεικνύεται πολύ φιλόδοξη.
Τουλάχιστον μην μας δυσκολεύετε.
Αυτό μας αρκεί.

liberal.gr

Το κάδρο της διαπλοκής


Κέζα Λώρη

Ο,τι και να γίνει, ο Αλέξης Τσίπρας λέει κάτι για τη διαπλοκή. Σαν το ψυχαναγκαστικό άτομο που ισιώνει το κάδρο είκοσι φορές την ημέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα βασικό πρόβλημα. Δεν εστιάζει στην ουσία. Δεν ασχολείται με το πρόβλημα, αλλά με την επικάλυψη του προβλήματος ή με την πρόσληψη του προβλήματος. Το μείζον, το μέγιστο αυτή τη στιγμή είναι το δημοσιονομικό. Σε μια φράση: η χώρα ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει. Αυτό που κατάφερε, λοιπόν, είναι να ψηφίσει σε μία βραδιά διάφορα μέτρα που περιορίζουν τις δαπάνες. Δεν εξετάζουμε αν ήταν η σωστή επιλογή, αν είχε εναλλακτικές, αλλά ότι τα ψηφισθέντα πρακτικά συμμαζεύουν τα έξοδα.

Εχει ενδιαφέρον η παρατήρηση του Πρωθυπουργού κατά την πρώτη συνάντηση με τους υπουργούς του, μετά την ψήφιση των μέτρων. Είπε ότι η κυβέρνηση νίκησε τη διαπλοκή. «Η διαπλοκή έπαιξε κι ευτυχώς για τον ελληνικό λαό, η διαπλοκή έχασε». Υπάρχει άραγε άλλος που με αφορμή την ψήφιση των αναγκαίων μέτρων να σκέφτηκε ότι νικήθηκε η διαπλοκή; Η κυβέρνηση, λέει, στάθηκε όρθια. Η διαπλοκή, λέει, εκλιπαρούσε να σκληρύνει η στάση των δανειστών.

Τυπική εμμονή. Ο,τι και να γίνει, ο Αλέξης Τσίπρας λέει κάτι για τη διαπλοκή. Σαν το ψυχαναγκαστικό άτομο που ισιώνει το κάδρο είκοσι φορές την ημέρα. Αυξάνεται ο ΦΠΑ; Φταίει η διαπλοκή. Φορολογείται το like στο Facebook; Φταίει η διαπλοκή. Διατηρείται ο ληστρικός φόρος ακινήτων; Φταίει η διαπλοκή. Αυξάνεται ο φόρος στα καύσιμα; Φταίει η διαπλοκή. Δεν πάμε χρονικά πιο πίσω, να βρούμε τις δηλώσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων και την κατάργηση φόρων. Αυτά τα καταπίνουμε για να πάει η χώρα μπροστά. Η διαπλοκή όμως; Πού κολλάει η διαπλοκή σε όλα αυτά; Πώς θεωρείται ότι νικήθηκε η διαπλοκή από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό;

Να το δούμε, όμως, από άλλη πλευρά. Πόσο λυπάται η διαπλοκή για τα νέα μέτρα; Γιατί η διαπλοκή θα είχε ταραχτεί από την προοπτική ενός νέου μνημονίου; Η διαπλοκή ήθελε μια καλή σχέση με τους θεσμούς, ήθελε μνημόνιο. Ξεχάσαμε, όμως, ότι η καινούργια αύξηση της φορολογίας, η νέα περικοπή μισθών και συντάξεων δεν είναι μνημόνιο, είναι κάτι άλλο. Απολαύστε: «Ο μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι μέτρα ούτε μνημόνιο. Πρόκειται για έναν θεσμό που προβλέπεται ήδη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εμείς προσθέσαμε συγκεκριμένες εγγυήσεις για την αυτόματη εφαρμογή σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους της συμφωνίας». Δεν είναι μνημόνιο, είναι μηχανισμός, και η διαπλοκή νικήθηκε επειδή είναι μηχανισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, συνεχίζει να ισιώνει το κάδρο επειδή όσο και να το ισιώσει, εξακολουθεί να το βλέπει στραβό. Το μυαλό του είναι καρφωμένο εκεί και είναι αδύνατον να ασχοληθεί με κάτι άλλο απερίσπαστος. Ας μην μπούμε σε πεδίο κομπογιαννίτικης ψυχανάλυσης, αλλά ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα ανάλυσης όταν κάποιος ασχολείται μονίμως με το δευτερεύον. Οσο και αν συνέβαλε η «διαπλοκή» στην καταστροφή της χώρας, ακόμη κι αν αποδεχτούμε ότι υπάρχει πλέγμα τραπεζών, εργολάβων και καναλαρχών, δεν μπορεί να αποδοθεί ρόλος στην παρούσα ιστορική στιγμή.

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ωφεληθεί από την ενασχόληση των πολιτών με τη διαπλοκή. Στρέφει αλλού το ενδιαφέρον, καταδεικνύει αντίπαλο και δηλώνει ότι νικά τον αντίπαλο. Θα ήταν τεράστιο λάθος. Οι πολίτες μετρούν τα ρέστα τους, όσα περισσεύουν από την πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Μετρούν τα αληθινά ρέστα και όχι τα ρέστα της μάγκικης έκφρασης που χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός στον δημόσιο λόγο του.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 15 Μαΐου 2016


Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κάτσε εδώ που είσαι καλά

 






Του Χρήστου Χωμενίδη 
 
Το ομολογώ: Έπεσα έξω. Αντίθετα με ό,τι είχα προβλέψει, η κυβέρνηση Σύριζανελ επέλεξε –σύμφωνα με τις ενδείξεις– να εφαρμόσει το τριτοτέταρτο μνημόνιο, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την συνεπαγόμενη χρηματοδότηση της χώρας. Θα περάσουμε κατά τα φαινόμενα ένα ήρεμο σχετικά καλοκαίρι, χωρίς θεατρικές κορυφώσεις και δραματικά διλήμματα. 

Οι συνταξιούχοι φυσικά και οι μισθωτοί του δημοσίου θα αντιληφθούν πολύ σύντομα, στο πετσί τους, "τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες" που τους υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας, για να θυμηθούμε τον στίχο του Κ.Π.Καβάφη. Και όλοι οι υπόλοιποι βεβαίως Έλληνες, οι οποίοι θα πέσουν φορολογικά "στα τέσσερα", για να θυμηθούμε τη ρήση του Πάνου Καμμένου.

Επιμένω να πιστεύω ότι η συμπολίτευση διέπραξε αυτοκτονικό λάθος. Η ρήξη με τους "θεσμούς", η προσφυγή στις κάλπες, η "ηρωική" εγκατάλειψη της εξουσίας θα επέτρεπε, στον Σύριζα τουλάχιστον, να διατηρήσει ένα άλλοθι φιλολαϊκότητας και αριστεροσύνης. Να παραμείνει ισχυρός σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Και από τη βολική θέση της αντιπολίτευσης να σφυροκοπάει ανελέητα την διάδοχη κυβέρνηση στο κοινοβούλιο και κυρίως στους δρόμους. Ώστε μετά από δύο-τρία χρόνια κι ενώ στο μεταξύ ο Κυριάκος, μονάχος του είτε μαζί με τον Σταύρο, την Φώφη κι εγώ δεν ξέρω ποιόν ακόμα, θα είχε βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιστροφή του στα πράγματα. 

Ενώ τώρα; Επωμιζόμενος ο Αλέξης το κόστος της ζημιάς που προκάλεσε στην Ελλάδα με την ατέρμονη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, την παρωδία δημοψηφίσματος, τα capital controls και την κωλυσιεργία στην υλοποίηση του τρίτου μνημονίου (η αξιολόγηση, θυμίζω, θα έπρεπε να έχει κλείσει τον περασμένο Οκτώβριο), ομολογώντας δημόσια την αυταπάτη του, επιχειρεί σάλτο μορτάλε. Όσο κι αν έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας στους δημοσκόπους, τα αποτελέσματα των πρόσφατων μετρήσεών τους είναι εκκωφαντικά: Το 60%, λέει, των Θεσσαλονικιών ψηφοφόρων του Σύριζα δεν πρόκειται να τον ξαναψηφίσουν. Η ψαλίδα ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα ανοίγει διαρκώς, τείνει να γίνει ήδη διψήφια.

Τι συνέβη; Αποφάσισε ο Αλέξης να φορτωθεί τον σταυρό των ανομημάτων του και να σκαρφαλώσει τον γολγοθά του για να εξιλεωθεί στην κρίση της Ιστορίας; Ασπάστηκε τη θέση του Κώστα Σημίτη "καλύτερα να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες"; Επιτρέψτε μου να μην του το’χω. Οι τελευταίοι που μεταμορφώθηκαν αιφνίδια ήταν ο Απόστολος Παύλος και ο Μέγας Κωνσταντίνος. Αμφότεροι κατόπιν θεϊκής παρέμβασης, οράματος. Με το "Σαούλ τι με Διώκεις;" ο πρώτος, με το "Εν Τούτω Νίκα" ο δεύτερος.

Άρα; 

"Κάνουν στον Σύριζα τους υπολογισμούς τους" ισχυρίστηκε ένας φίλος με καλή πληροφόρηση. "Ευελπιστούν ότι κερδίζοντας χρόνο και εφαρμόζοντας πιστά ό,τι μέχρι πρόσφατα βδελύσσονταν σαν "δηλητηριώδη νεοφιλελεύθερη συνταγή”, θα καταφέρουν, μέσα σε δεκαοχτώ ή σε εικοσιτέσσερις μήνες, να γυρίσουν την οικονομία. Να ξεκολλήσουν επιτέλους την Ελλάδα από τη λάσπη και να τη θέσουν σε τροχιά ανάπτυξης. Και να εξαργυρώσουν –εννοείται το επίτευγμά τους στις κάλπες...".

"Κούνια που τους κούναγε!" τον έκοψα. "Ακόμα και αν πετύχαιναν ένα τέτοιο θαύμα, οι πολίτες θα θυμούνταν την απίσχνανση του πορτοφολιού τους κατά την Πρώτη Φορά Αριστερά. Τα παραμύθια που ξεφούρνιζαν για να ανέβουν στην εξουσία. Και θα τους μαύριζαν. Εδώ ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κέρδισε κοτζάμ Παγκόσμιο Πόλεμο και όμως οι Βρεττάνοι τον τιμώρησαν για το αίμα, τα δάκρυα και τον ιδρώτα που έχυσαν στη μάχη της Αγγλίας. Ο Πατέρας Της Νίκης ηττήθηκε στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές...".

"Ποντάρουν και σε κάτι ακόμα. Στο κομματικό κράτος που επιμελώς χτίζουν. Στο σύστημα των ημετέρων το οποίο αλώνει, μέρα με τη μέρα, τη δημόσια διοίκηση. Η πιο αποτελεσματική για τον Σύριζα προεκλογική εκστρατεία θα εξαπολυθεί υπόγεια στα υπουργεία, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. Με το καλό ή με το άγριο θα επιχειρήσουν να προσεταιριστούν τους δημόσιους υπάλληλους. Ήδη το κάνουν...".

"Το βλέπουμε αυτό το έργο τριανταπέντε χρόνια τώρα! Διάβασε τα απομνημονεύματα του Γεωργίου Ράλλη. Το 1981, οι υπάλληλοι τον έραιναν με ροδοπέταλα και ανέμιζαν γαλάζια σημαιάκια δίνοντας του ελπίδες. Στις κάλπες έριξαν μαζικά Πασόκ."

"Το έχετε κουράσει" παρενέβη ο τρίτος της παρέας. "Μπερδεύεστε διότι σκέφτεστε και οι δύο ως πολίτες και όχι σαν πολιτικοί. Τι λαχταράει ένας πολιτικός, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων επιπέδου Καποδίστρια, άντε και Ελευθερίου Βενιζέλου; Την εξουσία. Την εξουσία με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος, με κάθε κωλοτούμπα. Για πόσο; Για όσο γίνεται περισσότερο. Για να την κάνει τι; Αυτό μες στην ψυχή του είναι δευτερεύον. Το πάθος του, που μόνο με την ψύχωση του χαρτοπαίκτη συγκρίνεται, είναι να αλώσει το Μέγαρο Μαξίμου –ή το οποιοδήποτε άλλο κυβερνείο- και να ταμπουρωθεί εκεί μέσα, περιστοιχισμένος από τους αυλικούς του, οι οποίοι τού χαϊδεύουν τα αυτιά, απολαμβάνοντας όλα τα μικρά και μεγάλα προνόμια.

Σιγά μην έριχνε ο Τσίπρας τη ζαριά της αποχώρησής του τώρα από την εξουσία και της αβέβαιας επιστροφής του σε ένα αβέβαιο μέλλον! Σιγά μην τον άφηναν οι δικοί του. Εκείνος, αρχηγός γαρ, θα έπεφτε πιθανόν στα μαλακά. Εκείνους αντιθέτως θα τους έτρωγε, τους περισσότερους, η μαρμάγκα της αφάνειας. Ξέρεις τι σημαίνει να εγκαταλείψεις οικειοθελώς τη γραφειάρα του συμβούλου; Θα μουτζώνεσαι μετά μια ζωή!

Οποιοσδήποτε στρατηγικός σχεδιασμός εκτείνεται σε ορίζοντα πέραν των έξι μηνών είναι, έτσι κι αλλιώς, αισιόδοξος μέχρις ανοησίας. Κάτι παραπάνω: Συνιστά ύβρι για ανθρώπους οι οποίοι αντιλαμβάνονται το μικρό μέγεθός τους. Η πολιτική ζωή επηρεάζεται από τόσους αστάθμητους παράγοντες, υπόκειται σε τόσες απρόβλεπτες ανατροπές… Τι μου λέτε τώρα για γύρισμα της οικονομίας το 2018; 

"Μην κάνεις όνειρα τρελλά, κάτσε εδώ που είσαι καλά, τέτοια αγάπη μην γκρεμίζεις γιατί δεν την ξαναχτίζεις!” θα συμβούλεψε τον Τσίπρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος –από το ύφος του- μοιάζει να ακούει λαϊκά τραγούδια. Και θα’χε δίκιο.".

* Ο κ. Χρήστος Χωμενίδης είναι συγγραφέας 

capital.gr

Καπιταλισμός με το ζόρι

Αρίστος Δοξιάδης* ΑΡΙΣΤΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ* 

Ε​​πιτέλους το εσωτερικό δράμα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ευρώ, την Ευρώπη και τον καπιταλισμό φαίνεται ότι καταλήγει σε λύση: αποφάσισαν ότι προτιμούν να παραμείνει η χώρα και στα τρία. Πέρα από τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup και τις ψηφοφορίες στη Βουλή, αυτό έχει αρχίσει να διαφαίνεται στον λόγο των στελεχών. Η «διεκδίκηση» έχει υποχωρήσει, ενώ η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις» γίνονται οι νέοι στόχοι του έθνους.

Αλλάζει ο λόγος. Αλλάζει γιατί όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι οι σύντροφοι άρχισαν να ψάχνουν ποιος κρατάει τον φάκελο με το εναλλακτικό σχέδιο, και ανακάλυψαν ότι δεν τον έχει κανένας, ούτε ο Βαρουφάκης, ούτε ο Τσακαλώτος, ούτε ο Λαφαζάνης. Συμβιβάστηκαν λοιπόν, από τον φόβο του κενού. Οπως συμβιβάζεται η σύζυγος που μένει σε έναν δυστυχισμένο γάμο, και τηρεί τα προσχήματα, γιατί δεν έχει πού αλλού να πάει.

Γίνεται παντρειά με το ζόρι; Γίνεται καπιταλισμός με το ζόρι; Ισως ναι, αλλά θα είναι φτωχός και μίζερος, χωρίς τη δημιουργική δυναμική του. Μαγκωμένος μέσα στην καχυποψία, την υποκρισία, τη μικρή καθημερινή υπονόμευση, και τον σιωπηλό εγκλεισμό, όπως συμβαίνει στις δυσλειτουργικές οικογένειες. Δυστυχώς τα πεπραγμένα των 15 μηνών προϊδεάζουν για μια τέτοια κατάσταση.

Περισσότεροι φόροι με λιγότερες επενδύσεις: Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από επενδύσεις, μικρές και μεγάλες, για να βγει από το τέλμα. Αν οι φόροι πήγαιναν σε δημόσιες επενδύσεις τότε η φοροεισπρακτική πολιτική θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη. Θα ήταν ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο. Αλλά οι νέοι φόροι επιβάλλονται για να μην περικοπούν μισθοί στο Δημόσιο και συντάξεις, στερώντας πόρους από τους ιδιώτες που θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν τη δουλειά τους. Επένδυση δεν κάνει μόνο η Cosco, αλλά και ο κάθε επαγγελματίας που χρηματοδοτεί από το υστέρημα ένα επαγγελματικό ταξίδι, μια παρτίδα δείγματα για νέους πελάτες, μια ανακαίνιση στο κατάστημα.

Τιμωρία στο ανθρώπινο κεφάλαιο: Η υπερβολική φορολογία, μαζί με τις αυξημένες εισφορές, σε μεσαία εισοδήματα τιμωρεί όσους μπορούν να βγάλουν λίγα περισσότερα χρήματα γιατί έχουν εμπειρία, γνώση, δεξιότητες. Τους ωθεί να φύγουν, ή να κρυφτούν στην παραοικονομία. Δεν αφήνει τους εργοδότες να προσλάβουν καλά στελέχη.

Ποινές στους μετόχους: Ακόμα και στην ανώνυμη εταιρεία οι μέτοχοι ευθύνονται με όλη την περιουσία τους αν η εταιρεία κλείσει και χρωστά στην εφορία και στο ΙΚΑ. Αλλο ένα εμπόδιο για να μη δημιουργηθούν πολυμετοχικές εταιρείες, που είναι η ατμομηχανή του καπιταλισμού.

Αβεβαιότητα για τους κανόνες: Υποκρισία, ταλαιπωρίες και τρικλοποδιά για τους επενδυτές, με αφορμή πότε το περιβάλλον, πότε την αρχαιολογία, πότε κάτι άλλο που θα σκεφτεί ο κάθε υπουργός. Σαν εκδικητικός κακομοίρης που δεν αντέχει αυτήν που του έλαχε για συμβία.

Ισχυρότερη διαπλοκή: Λιγότερα κανάλια, με απαγορευτικές προδιαγραφές, για να σχεδιάζεται καλύτερα το αλισβερίσι και να μην υπάρχει πλουραλισμός στην ενημέρωση. Μην τύχει και ξεφύγει κανένα ατίθασο παιδί από το ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει ο μίζερος πατέρας.

Κλειστή παιδεία: Ούτε πολλή ξένη γλώσσα, ούτε πρωτοβουλία στους δασκάλους, ούτε διεθνείς προσωπικότητες στη διοίκηση των πανεπιστημίων. Οσα ξεκίνησε η φιλελεύθερη Γιαννάκου και συνέχισε η σοσιαλδημοκράτης Διαμαντοπούλου, για να ανοίξουν τη δημόσια παιδεία στον σύγχρονο κόσμο, οι σημερινοί τα καταργούν.

Με αυτά τα δείγματα γραφής, δεν ισχύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία ή την κεντροαριστερά. Στην ευρωπαϊκή παράδοση η κεντροαριστερά έχτισε μεν κοινωνικό κράτος και προστάτευσε τις συνθήκες εργασίας, αλλά άφησε τον δημιουργικό καπιταλισμό να ανθήσει, να καινοτομήσει, να ανταμείψει το παραγωγικό κεφάλαιο και τα στελέχη. Δεν είχε αυταπάτες κεντρικού σχεδιασμού. Τήρησε απλούς και διαφανείς κανόνες. Ωθησε τους νέους να γίνουν πολίτες του κόσμου, να μορφωθούν από πολλές πηγές και να συνεργάζονται πέρα από τα σύνορα.

Αν δεν πορευθεί έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ, η διακυβέρνησή του θα μοιάζει με του Τσάβες, όχι με του Πάλμε. Θα έχουμε μια κλειστή οικονομία, με χαμηλή παραγωγικότητα. Η μόνη μεσαία τάξη θα είναι μερικά στελέχη του Δημοσίου. Οι πολιτικές διασυνδέσεις θα είναι το βασικό εφόδιο για να στεριώσουν οι επιχειρήσεις και να κάνουν καριέρα οι νέοι. Η παραγωγική βάση θα είναι πολωμένη ανάμεσα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα που θα φυτοζωούν, και δέκα «πρωταθλητές», ή πολυεθνικές, που θα πλουτίζουν. Θα έχουμε καπιταλισμό, αλλά στη χειρότερη εκδοχή του.

Υπάρχουν γάμοι που είναι καλοί παρόλο που το ζευγάρι δεν έχει πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Είναι όταν ο καθένας έχει ελεύθερο πεδίο να εργαστεί και να δημιουργήσει, και όταν στηρίζει ο ένας τον άλλον σε λίγα αλλά σημαντικά. Με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς μεμψιμοιρία και υπονόμευση. Ο παραγωγικός καπιταλισμός μπορεί να στηρίξει με φόρους, καινοτομία και απασχόληση ένα κράτος που βοηθά τους αδύναμους, έναν πολιτισμό ανοιχτό και ανθρώπινο, και μια σειρά από δημόσια αγαθά. Η κυβέρνηση θα τον αφήσει να αναπτυχθεί; Μέχρι τώρα δεν φαίνεται να το έχει πάρει απόφαση.


* Ο κ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στην εταιρεία Επιχειρηματικών Συμμετοχών Openfund.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Λαφαζάνης που έχει τρεις κόρες, δεν σχολίασε ποτέ τις παρενοχλήσεις, του πρέσβη

By Επαμεινώνδας Μονοκλής


** Δεν ξέρω πώς είναι να έχεις κόρη πόσω μάλλον κόρη που την χουφτώνει ο εργοδότης της. Δεν ξέρω πώς είναι να πολιτεύεσαι με βλέψεις και να έχεις κόρη που την χουφτώνει εργοδότης που σχετίζεται με τις βλέψεις. Είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο σε όλα αυτά εξ ου και δικαιολογείται η λαϊκή γλώσσα που χρησιμοποίησε το Μαξίμου για να σχολιάσει το χούφτωμα. «Ξεφτίλα και κιτρινισμός». Στην αρχή νόμισα ότι η αριστερή κυβέρνηση υποστηρίζει το θύμα. Κι όμως κι όμως, στο σύμπαν του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεφτίλα ξεμπροστιάζεις το ανδρείκελο που απλώνει χέρι. Είναι κιτρινίλα να κοινοποιείς το χούφτωμα.

 *Θέλω πρώτα να εξηγηθώ. Για μένα κάθε γυναίκα είναι πιθανή ερωμένη. Όλες τις κοιτάζω ερωτικά. Για να είμαι ειλικρινής, τις κοιτούσα όλες ερωτικά στο παρελθόν. Τώρα μεγάλωσα αλλά ο κανόνας παραμένει. Θέλω να έρχονται σε μένα οικειοθελώς. Δεν άγγιξα ποτέ χωρίς να μου ζητηθεί. Τα λέω αυτά για να μην νομίσετε ότι είμαι κάποιο συντηρητικό γεροντάκι που ταράζεται με τους ερωτύλους. Απλά αηδιάζω με τους άνδρες που χρησιμοποιούν τη θέση τους για να θωπεύσουν οπίσθια γυναικών που δεν έχουν καμία όρεξη. Στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα έγιναν σημεία και τέρατα.

Από το 2012 ο πρέσβης στην Αθήνα Φράγκλιν Ραμόν Γκονσάλες ασχημονούσε σε βάρος των υπαλλήλων του. Θα σας τα πω αναλυτικά για να καταλάβετε. Έβγαζε τα ρούχα και ζητούσε μασάζ, χάιδευε με το ζόρι στήθη, μηρούς, οπίσθια, έλεγε βρομοκουβέντες. Όσο ωραίο είναι να ρωτάμε μια γυναίκα την κατάλληλη στιγμή εαν είναι υγρή, τόσο άσχημο είναι να την ρωτάμε εν ώρα εργασίας. Στην άρνηση η επωδός του πρέσβη ήταν «έχεις μεγάλο μισθό», «μπορώ να σε διώξω και να πάρω άλλη». Στεγνός εκβιασμός όσο στεγνές ήταν και οι γυναίκες απέναντι στον γελοίο άνδρα, που τα έκανε αυτά με διπλωματική ασυλία.

*Ο Αλέξης Τσίπρας είδε σε αυτήν την ιστορία την πιθανότητα εξευτελισμού των συντρόφων του. Ξέχασε και τις ισότητες και την χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια. Έστειλε στον σύντροφο Μαδούρο γράμμα λέγοντας περίπου «μην ανησυχείς φιλαράκο, η επανάσταση πάει καλά, είναι εδώ κάτι πορνίδια που σκούζουν αλλά, άσε φιλαράκο, το διαχειρίζομαι». Ο πατέρας της μιας κοπέλας, κατοπινός υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ενήμερος αλλά, εντάξει, δεν πειράζει, να γίνει επανάσταση κι ας χουφτώνουν το κορίτσι μου. (Επακριβώς από την επιστολή: ο προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός Ελλάδας, που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα»).

*Η ανησυχία του Μαξίμου είναι να μην μαθευτεί η παρενόχληση. Η ανακοίνωση λέει ότι είναι «ξεφτίλα και κιτρινισμός» η δημοσιοποίηση. Η παρενόχληση δεν είναι ενόχληση, η παρενόχληση είναι σέξυ. Τι να πω… Ντρέπομαι, ντρέπομαι πολύ για τον Τσίπρα ως άνδρα.

** Λέμε λέμε για την Βενεζουέλα και την Ελλάδα και θυμήθηκα τον Παναγιώτη Λαφαζάνη που είχε πολύ φιλικές σχέσης με την πρεσβεία. Ήθελε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, να φέρνει ενέργεια από το Καράκας. Ο Λαφαζάνης που έχει τρεις κόρες, δεν σχολίασε ποτέ τις παρενοχλήσεις, τουλάχιστον όχι δημόσια. Έκανε δηλώσεις για τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού, είπε ένα σωρό καλά λόγια για το πόσο πρωτοπόρος είναι η κυβέρνηση, άνοιξε διαύλους, αγάπησε και αγαπήθηκε.

Για το χούφτωμα δεν είπε λέξη. Δηλαδή τι; Να δημουργήσει θέμα επειδή ένας άντρας, ένας σύντροφος, ένας επαναστάστης έχει στύση; Στο κάτω κάτω η στύση του πρέσβη φούσκωνε αριστερά από το φερμουάρ. Μην το κοροιδεύετε αυτό. Στύση επ’ αριστερά, καμία σχέση με την άλλη πλευρά…

**Επειδή δεν θέλω να αφήσω κενά, να σας πω ότι από τις πέντε γυναίκες που έκαναν καταγγελία για την παρενόχληση, οι τέσσερις απολύθηκαν. 
Κουζ: ποια έμεινε στο πόστο της; 
Η κόρη του πρώην υπουργού. 
Τι είπε το Μαξίμου; Ξεφτίλα και κιτρινισμός.

mononews.gr



Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ξαναδιαβάζοντας τον Άγγελο Ελεφάντη σήμερα




fourtounis

Του Γιώργου Φουρτούνη

Η επανέκδοση ενός τόσο σημαντικού βιβλίου, όπως είναι το «Στον αστερισμό του λαϊκισμού», του Άγγελου Ελεφάντη, μοιάζει να νοηματοδοτείται από δύο φαινομενικά αντιθετικές θέσεις σχετικά με τη φύση και την ιστορικότητα των κειμένων. Από τη μια πλευρά, η επανέκδοση έχει μια ιστορική διάσταση, ειδικά όταν καθιστά εκ νέου διαθέσιμο ένα κάποτε καθοριστικό κείμενο. Το κείμενο εδώ αντιμετωπίζεται ως ντοκουμέντο, ως ίχνος μιας παρελθούσας συγκυρίας, η οποία καθόρισε το νόημά του. Η θέση εδώ, με άλλα λόγια, είναι μια θέση ιστορικότητας: το νόημα ενός κειμένου φέρει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της συγκυρίας που το γέννησε. Και η συγκυρία, εν προκειμένω, ήταν η ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης, που το έφερε ορμητικά στην εξουσία, αλλά και καθόρισε τις συντεταγμένες της πολιτικής ζωής για πολύ περισσότερο, την έννοια της οποίας προσπαθεί να συγκροτήσει θεωρητικά ο Ελεφάντης συγκεφαλαιώνοντάς την με τον όρο λαϊκισμός.

Νέα ερωτήματα
Από την άλλη, ωστόσο, και αυτό το ξέρουμε πια αρκετά καλά, κανένα κείμενο δεν είναι περίκλειστο, δεν περιέχει και δεν περικλείει το νόημά του εσαεί. Το νόημα του κειμένου δεν είναι εξαντλητικά παρόν στο εσωτερικό του, αλλά διασπείρεται σε μια αλυσίδα παραπομπών, αναφορών και διαφορών, που βεβαίως εκτείνεται και στον ιστορικό χρόνο. Υπό το πρίσμα αυτής της δεύτερης θέσης, όταν επανεκδίδεται ένα βιβλίο, σε μια νέα πολιτική και θεωρητική συγκυρία, από μια σημαντική άποψη δεν είναι το ίδιο βιβλίο. Η πρωτοβουλία της επανέκδοσης (εδώ από τις Εκδόσεις Γκόνη) συνιστά πρόταση για αναπλαισίωση του κειμένου, για εκ νέου ανάγνωση, για αναδιάρθρωση των παλαιών διαχωριστικών γραμμών και συμμαχιών. Επερωτά την αρχειοθέτηση του κειμένου, ως οριστικά διαβασμένου και ερμηνευμένου. Σε αυτήν την πρόκληση καλούμαστε να απαντήσουμε, δοκιμάζοντας τις άλλοτε βεβαιότητές μας. Οι παλιές μας σημειώσεις ίσως να μην είναι επαρκείς πια.

Υπό αυτό το πρίσμα, το βιβλίο του Ελεφάντη θέτει σήμερα μια σειρά νέων ερωτημάτων -ή, αν θέλετε, το σήμερα θέτει στο βιβλίο τα δικά του, πρωτότυπα ερωτήματα. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα εστίαζα σε δύο, απολύτως αλληλένδετα: Πρώτον, πώς τοποθετείται το κείμενο του Ελεφάντη απέναντι στην πληθωριστική καταγγελία του «λαϊκισμού», που συνέχει ιδεολογικά το συνασπισμένο συγκρότημα εξουσίας των τελευταίων δεκαετιών; Και, δεύτερον, πώς τοποθετείται το βιβλίο απέναντι στις θεωρητικές απόπειρες συγκρότησης μιας εναλλακτικής έννοιας λαϊκισμού, θετικά νοηματοδοτημένης και αξιολογημένης, από δυνάμεις της αριστεράς και της ριζοσπαστικής σκέψης;

Η εύκολη απάντηση και στα δύο θα ήταν ότι, δεδομένου ότι ο Ελεφάντης εκφέρει έναν λόγο κριτικό προς τον λαϊκισμό, εν δυνάμει εντάσσεται στην αντι-λαϊκιστική ομοφωνία και αντιτίθεται στην αιρετική εκ νέου κατανόηση του λαϊκισμού. Θα υποστηρίξω ότι αυτή η διπλή απάντηση είναι λανθασμένη, θεωρητικά και πολιτικά.

Η αιχμή της αντι-λαϊκιστικής ιδεολογίας
Αλλά ας αρχίσουμε από το πρώτο: Αθροίζεται, έστω και αναδρομικά, η παρέμβαση του Ελεφάντη στο σημερινό αντι-»λαϊκιστικό» μέτωπο, και στην επιθετικότητά του εναντίον της αριστεράς, και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πριν όσο και μετά την ανάρρησή του στην κυβερνητική εξουσία, αλλά επίσης και εναντίον κάθε μορφής λαϊκών κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων (προς αυτές τις τελευταίες ομολογουμένως με λιγότερη ένταση, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ). Ή, ακόμα σοβαρότερα: μήπως η παρέμβαση του Ελεφάντη τότε συντέλεσε στην εκκίνηση του σημερινού γενικευμένου αντι-»λαϊκισμού», υπήρξε ένα διορατικό προανάκρουσμά του, που του δίνει σήμερα μια εξ αριστερών, νομιμοποιητική καταγωγή; Το ερώτημα γίνεται ακόμα πιο πιεστικό καθώς σε αυτό το μέτωπο έχουν από καιρό προσχωρήσει δυνάμεις που προέρχονται ή αναφέρονται στην ανανεωτική αριστερά. Κατά μείζονα λόγο, λοιπόν, είναι αυτή η λεγόμενη αντι-»λαϊκιστική» αριστερά που προσπαθεί να αναγάγει τη σημερινή πολιτική στάση της στο επιχείρημα του Ελεφάντη τότε.


Από αυτήν τη διπλή αναγωγή, θα προέκυπταν δύο συνεπαγωγές: να προσδοθεί στον λόγο περί «λαϊκισμού» η ιστορική, πολιτική, θεωρητική και ηθική υπεραξία που θα εξασφάλιζε η καταγωγική αναφορά στον Ελεφάντη και στον Πολίτη, και να κατασκευαστεί εκ των υστέρων η ιστορική συνέχεια μιας ανανεωτικής Αριστεράς που υποτίθεται ότι εξαρχής και καταγωγικά αντιπάλευε τον λαϊκισμό, πράγμα που θα έκανε ακόμα πιο κάθετη, και ιστορική, τη διχοτομία μεταξύ «λαϊκιστικής» και «αντι-λαϊκιστικής» αριστεράς.


Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το επιχείρημα βρίσκει αναπάντεχους συμμάχους από τα αριστερά. Με αφετηρία την αναδρομική κριτική προς τον Ελεφάντη ότι προοικονομεί τον καθεστωτικό αντι-»λαϊκισμό», εκφράζοντας την υπεροψία της ιστορικής ανανεωτικής αριστεράς και την ανετοιμότητά της να κατανοήσει το ατυπικό φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ που τελικά την υπερκέρασε, οι αναλύσεις αυτές καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: εξασφαλίζουν στην τρέχουσα αντι-»λαϊκιστική» συναίνεση μια ψευδώνυμη, εξιδανικευτική καταγωγή που δεν τη δικαιούται.

Και αυτό γιατί η έννοια λαϊκισμού που επεξεργάζεται ο Ελεφάντης είναι τελείως διαφορετική από την τρέχουσα κατάχρηση του όρου. Ο αντι-λαϊκισμός του Ελεφάντη δεν χωρά στον χύδην αντι-»λαϊκισμό» που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο σήμερα, ακόμα και -ή ίσως κυρίως- όταν αυτός εκφωνείται από την αντι-λαϊκιστική αριστερά. (Πράγμα που μου επιβάλλει, ως έναν τρόπο αποφυγής παρεξηγήσεων, να βάζω σε εισαγωγικά τον «λαϊκισμό» όταν πρόκεται για την τρέχουσα δημοσιολογική χρήση του όρου, και να γράφω απλώς λαϊκισμός όταν πρόκειται για την έννοια του Ελεφάντη.)

Ο τρέχων αντι-»λαϊκισμός», ως ιδεολογική ναυαρχίδα του κυρίαρχου σήμερα νεο-φιλελευθερισμού, κατασκευάζει τον «λαϊκισμό» ως μια ηθική, ή πιο σωστά, ηθικολογική κατηγορία, μια άνωθεν κανονιστική κατηγορία, η οποία ελάχιστα μπορεί να συγκαλύπτει ένα σκληρό εξουσιαστικό πυρήνα: ο αντι-»λαϊκισμός» αποσκοπεί σε μια σκληρή, αυταρχική, εκ των άνω κανονικοποίηση. Ο «λαϊκισμός» δίδεται ως παρέκκλιση από κάποια κανονικότητα, ως παθογένεια προς ίαση, ως υστέρηση προς τον τελεολογικά επικυρωμένο προσανατολισμό των δυτικών κοινωνιών, ένας «ασυγχρονισμός» (απέναντι στον οποίο αντιπαραβάλλεται προφανώς ένας κάποιος «εκσυγχρονισμός»), που έγκειται σε ένα διπλό έλλειμμα: ηθικής και ορθολογισμού. Η πρώτη ύλη του λαϊκισμού θα ήταν έτσι ιδιοτελείς «ομάδες συμφερόντων», οι «συντεχνίες» ή οι «συνδικαλιστές», για να χρησιμοποιήσω μερικές ακόμα αφόρητες κοινοτυπίες της αντι-«λαϊκιστικής» εκφοράς, που επιδιώκουν υπολογιστικά ένα αθέμιτο μερίδιο της κοινωνικής πίτας· από την άλλη, η καθαυτό λαϊκιστική διαδικασία θα συνιστούσε μια ανορθολογική ολοποίηση ή ενοποίηση αυτών των επιμέρους, ανταγωνιστικών διεκδικητικών ορθολογικοτήτων σε «φαντασιακές κοινότητες» (δανείζομαι από τον τίτλο του βιβλίου του Μπ. Άντερσον), και εντέλει στην περικλείουσα φαντασιακή κοινότητα που θα ήταν «ο λαός». Ας σημειωθεί ότι το φαντασιακό εδώ, κατά κανόνα, και με ασύγγνωστη περιφρόνηση των θεωρητικών επεξεργασιών τις οποίες επικαλούνται αυτοί οι λόγοι, εκλαμβάνεται ως οιονεί ψευδές, ψευδαισθητικό, διαστρεβλωτικό —πράγμα που συνεπάγεται, ρητά ή υπόρρητα, την τοποθέτηση ότι ο λαός, κατά κάποιον τρόπο, δεν υπάρχει· υπάρχουν μόνο άτομα, μοναδιαίες εκφάνσεις του homo economicus.

Η αιχμή της αντι-»λαϊκιστικής» ιδεολογίας, λοιπόν, βρίσκεται εδώ: στην εχθρότητα προς το ενδεχόμενο σύνθεσης των επιμέρους αιτημάτων ως λαϊκών διεκδικήσεων· ο αντι-»λαϊκισμός» δηλώνει, πριν από οτιδήποτε άλλο, τη δυσανεξία σε ό,τι θα μπορούσε να σημανθεί ή να νοηματοδοτηθεί ως λαός. Ο αντι-»λαϊκισμός» στοχεύει αυτό που ο Ελεφάντης ονόμαζε «λαϊκές εγκλήσεις»: προσπαθει να ακυρώσει επιτελεστικά κάθε απόπειρα συγκρότησης του λαού. Η θέση ότι «ο λαός δεν υπάρχει» λέει και επιχειρεί «να μην υπάρξει λαός»: ο αντι-»λαϊκισμός» προσπαθεί να αποτρέψει την πολιτική άρθρωση των κοινωνικών διεργασιών, αντιστάσεων, διεκδικήσεων, επιθυμιών, οραμάτων, ουτοπιών κλπ -προσπαθεί να αποτρέψει τη διαδικασία άρθρωσης του λαού (με την πολυσημία αυτής της φράσης: τη διαδικασία με την οποία ο λαός αρθρώνεται και αρθρώνει, αρθρώνεται αρθρώνοντας).

Ο ορίζοντας του λαϊκισμού
Αν αυτή είναι η αρνητική, ηθικολογκή και κανονιστική σημασία του «λαϊκισμού», όπως τη σκιαγραφεί ο κυρίαρχος σήμερα αντι-»λαϊκισμός», ποιά είναι η σχέση του με τον λαϊκισμό για τον οποίο μιλούσε τότε ο Ελεφάντης, δηλαδή τον λαϊκισμό δια του οποίου ηγεμόνευσε το ΠΑΣΟΚ κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης; Το πολύ σημαντικό στοιχείο που έχει να συνεισφέρει το κείμενο του Ελεφάντη σήμερα είναι ότι αναδεικνύει μια αναπάντεχη συνέργεια, μια βαθύτερη αλληλεγγύη πίσω από τη φαινομενική αντιπαλότητα ανάμεσα στον τρέχοντα αρνητικό λόγο περί «λαϊκισμού» και σε εκείνο τον «θετικό» λαϊκισμό που ηγεμόνευε τότε, ο οποίος απετέλεσε και τον κύριο στόχο του: τη θετική αναφορά στον λαό, ως μια διαχρονική, ιστορική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, με θετικό πρόσημο ως προς την αγωνιστικότητά του («οι αγώνες του λαού»), ως ένα εσαεί αγωνιζόμενο υποκείμενο. Απέναντι στην αρνητική ουσιολογία περί λαού («δεν υπάρχει λαός») έχουμε εδώ τη θετική ουσιολογία του λαού («υπάρχει λαός, ως δεδομένη πραγματικότητα»), ουσιώδες χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ενδιάθετη αντιστασιακότητά του, ένα αντι-εξουσιαστικό δυναμικό, ένας εγγενής ανταγωνισμός προς το εκάστοτε συγκρότημα εξουσίας.

Είναι υπό αυτή τη θετική κατανόησή του, θα πει ο Ελεφάντης, που μπόρεσε να υποστηριχθεί ότι ο ορίζοντας του λαϊκισμού είναι ο σοσιαλισμός · ή, ακόμα ισχυρότερα, ότι ο λαϊκισμός αποτελεί συνθήκη του σοσιαλισμού: ο σοσιαλισμός δεν θα ήταν έτσι παρά η ιστορική πραγμάτωση του απελευθερωτικού και χειραφετητικού δυναμικού που ουσιωδώς ενέχεται στον «λαό» και στις εκδηλώσεις του. Εδώ βρίσκεται ο κόμβος του επιχειρήματος του Ελεφάντη, ο πυρήνας της παρέμβασης του, που έχει έναν απολύτως προσδιορισμένο στόχο: το ΠΑΣΟΚ. Η αντίθεση του Ελεφάντη προς τον «θετικό» λαϊκισμό είναι η αντίθεσή του προς το ΠΑΣΟΚ, και η διπλή αυτή αντίθεση στόχευε στην αποδόμηση της σοσιαλιστικής αξίωσης του ΠΑΣΟΚ. Ο λαϊκισμός συγκροτείται εννοιολογικά από τον Ελεφάντη ως θεωρητική βάση για να μπορέσει να πει, ήδη από την εποχή της ανόδου του ΠΑΣΟΚ, τότε που φίλοι και εχθροί του, για καλό ή για κακό, έβλεπαν τον σοσιαλισμό να έρχεται πλησίστιος (πράγμα που αποτελούσε ήδη ένδειξη της ηγεμονίας του) ότι το ΠΑΣΟΚ, ως λαϊκιστικό, δεν είναι σοσιαλιστικό. Η διάζευξη λαϊκισμού και σοσιαλισμού αποτέλεσε τον διάμεσο για τη διάζευξη ΠΑΣΟΚ και σοσιαλισμού, συνεπώς για την αντίσταση στην ηγεμονία του πρώτου.

Με δυο λόγια, η κριτική στον λαϊκισμό από τον Ελεφάντη συμπυκνώνει τη φράση, που έγινε εμβληματική ολόκληρου του κύκλου του Πολίτη, ήδη από το 1977, ότι «από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, το ΠΑΣΟΚ μας αφήνει παγερά αδιάφορους». Όπως ο ίδιος ο Ελεφάντης σημειώνει, στην πορεία παραγνωρίστηκε αυτή η επεξηγηματική φράση: «από τη σκοπιά του σοσιαλισμού». Το αποτέλεσμα ήταν διπλό: πρώτον, δόθηκε η εντύπωση μιας εν γένει αδιαφορίας απέναντι στο φαινόμενο ΠΑΣΟΚ, η εντύπωση ενός πολιτικού και θεωρητικού ελιτισμού εκ μέρους του Ελεφάντη και του Πολίτη, και δεύτερον, βοήθησε στο να παραβλεφθεί ότι η κριτική του Ελεφάντη στον λαϊκισμό γινόταν από τη σκοπιά του σοσιαλισμού, δηλαδή της αναδιοργάνωσης του κοινωνικού παραδείγματος υπό την προοπτική των υποτελών τάξεων και στρωμάτων, δηλαδή υπό την προοπτική του «λαού» -πράγμα που επιβεβαιώνει ξανά ότι αυτή η κριτική δεν μπορεί να χωρέσει στην τρέχουσα αντι-»λαϊκιστική» κενολογία.

Αλλά τι μπορεί σημαίνει στο επιχείρημα του Ελεφάντη «λαός», με βάση όλα τα προηγούμενα; Με αυτό μπαίνουμε ήδη στο δεύτερο ερώτημα, που τέθηκε πιο πάνω: ο Ελεφάντης αντιμάχεται, εν προκειμένω, τόσο τη θετική όσο και την αρνητική ουσιοκρατία περί λαού: ο λαός δεν είναι ούτε δεδομένη, «αντικειμενική» πραγματικότητα, μια κοινωνική και ιστορική «υπόσταση», ούτε και «υποκειμενική», ανορθολογική προβολή επί των μόνων πραγματικοτήτων που εν τέλει «υπάρχουν», τα (οικονομικά) άτομα. Ο λαός είναι, κάθε φορά, πολιτικό και ιδεολογικό διακύβευμα -μπορεί να συγκροτηθεί, και συγκροτείται κάθε φορά διαφορετικά, ως έκβαση πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων. Αυτή η οιονεί νομιναλιστική, αντι-ουσιοκρατική αντίληψη περί λαού επιφέρει μια αναλόγως νομιναλιστική, αντι-ουσιοκρατική προσέγγιση στον ίδιο τον λαϊκισμό: έτσι, ο Ελεφάντης κατά κανόνα προσέχει να μην εκφέρει καθολικές κρίσεις για τον λαϊκισμό εν γένει, να μην υποστασιοποιεί τον λαϊκισμό, πράγμα που θα συστοιχούσε με την υποστασιοποίηση του λαού, και να περιορίζεται στον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπήρξε μια, συγκεκριμένη και ιστορικά ενική, πολιτική και ιδεολογική συνάρθρωση του λαού, υπό την ηγεμονία της νέας μικροαστικής τάξης, στις ιδεολογικές προκείμενες της μεταπολίτευσης, η οποία όχι μόνο δεν μπορούσε να ενταχθεί σε μια σοσιαλιστική προοπτική, αλλά την ανέστελλε. Το σημαντικό όμως εν προκειμένω η θέση αυτή αναγνώριζε τη δυνατότητα μιας διαφορετικής συνάρθρωσης, τη δυνατότητα ενός άλλου λαού, που θα ήταν αποτέλεσμα της ηγεμονίας της σοσιαλιστικής ιδεολογίας. Η θέση αυτή καμία σχέση δεν έχει με τη θρυλούμενη αριστοκρατική καχυποψία του Ελεφάντη απέναντι στην κοινωνική «πρώτη ύλη» αυτού που ονόμαζε λαϊκισμό, την οποία κατ’ αντιδιαστολή ονόμαζε «λαϊκότητα», καχυποψία που υποτίθεται ότι απηχούσε τον ελιτισμό της ανανεωτικής αριστεράς. Αντιθέτως: από τη μια πλευρά, επιζητούσε μια άλλη πολιτική και ιδεολογική συνάρθρωση αυτών των λαϊκών «διαθεσιμοτήτων», της «νέας λαϊκής ριζοσπαστικότητας» της μεταπολίτευσης· από την άλλη, η Αριστερά, και ειδικά η ανανεωτική Αριστερά, που θα ήταν η μόνη αρμόδια να διεκδικήσει, να παλέψει και να φέρει σε πέρας αυτή την εναλλακτική συγκρότηση του λαού ήταν απούσα: αδυνατώντας να ηγεμονεύσει, ηγεμονεύθηκε η ίδια από τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, υπάχθηκε σε αυτόν, συμμετείχε από θέση υποτέλειας στον λαϊκισμό, τον «αγόρασε» άκριτα και δευτερογενώς τον επανεξέπεμψε η ίδια.

Διαφορά τύπων λόγου
Μπορούμε εδώ να προσμετρήσουμε τη διαφορά μεταξύ της προβληματικής του Ελεφάντη περί λαϊκισμού και του θορύβου περί «λαϊκισμού» της τρέχουσας δημοσιολογίας. Η τοποθέτηση του Ελεφάντη δεν συνιστά άνωθεν ηθικολογική και κανονιστική απαξίωση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, αλλά εγχείρημα κατανόησης αυτής της πραγματικότητας εν όψει της πολιτικής αντιμετώπισής της. Δεν απαξιώνει την πραγματικότητα από ένα υπερβατικό σημείο θέασης, αλλά την αντιμάχεται πολιτικά και επιχειρεί να την κατανοήσει θεωρητικά, συγκροτώντας την αντίστοιχη έννοια, από την εμμενή προοπτική στην οποία ο Ελεφάντης απροϋπόθετα προσμετρούσε τον εαυτό του, την προοπτική της Αριστεράς και του σοσιαλισμού. Πρόκειται κυρίως για μια διαφορά τύπων λόγου, μια διαφορά στη σχέση των λόγων με αυτό για το οποίο μιλούν. Γι’ αυτό και οι δύο λόγοι δεν είναι απλώς ασύμπτωτοι ή ασύμμετροι, λόγοι που θα μπορούσαν να συνυπάρξουν παράλληλα. Η κριτική στον λαϊκισμό του Ελεφάντη και ο ενεστώς αντι-»λαϊκισμός» δεν είναι απλώς διαφορετικοί αλλά και δυνητικά αντίπαλοι: η ειδική διαφορά τους προεξοφλεί την ιδιάζουσα, πρωθύστερη ρηξη του πρώτου προς τον δεύτερο· η αντίθεση του Ελεφάντη προς τον λαϊκισμό όχι μόνο δεν ταυτίζεται με τον αντι-«λαϊκισμό» του συρμού, όχι μόνο δεν αποτελεί την καταγωγή ή τη θεωρητική θεμελίωσή του, αλλά εν δυνάμει τον ανασκευάζει. Σε αντίθεση λοιπόν με την ευκολία με την οποία πολλοί, εκ δεξιών και εξ αριστερών, πιστώνουν τον Ελεφάντη στον τρέχοντα αντι-»λαϊκισμό», ή χρεώνουν τον δεύτερο στον πρώτο, το ίδιο το κείμενο παρέχει σοβαρά εφόδια για μια κριτική του λόγου περί «λαϊκισμού» που μας κατακλύζει.

Το διακύβευμα της επανέκδοσης
Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα για μια τελευταία κουβέντα σχετικά με το ερώτημα της ένταξης του βιβλίου στα σημερινά θεωρητικά συμφραζόμενα. Θα έλεγα, αρχικά, ότι στο μέτρο ακριβώς που το κείμενο του Ελεφάντη είναι σε θέση να αποδομήσει την ανυπόστατη κατηγορία του «λαϊκισμού», συνεπώς να ασκήσει κριτική στην αντι-»λαϊκιστική» ιδεολογική κυριαρχία, συνομιλεί εξ αντικειμένου με όλες εκείνες τις κατοπινές εννοιολογικές επεξεργασίες του λαϊκισμού που επίσης επιχειρούν να απελευθερώσουν την έννοια από τούτη την ιδεολογική μέγγενη. Το σημαντικότερο όμως, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η αντι-ουσιοκρατική στάση του Ελεφάντη περί λαού, ως διακυβεύματος πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων συνάρθρωσης, και όχι ως υποστασιακής κατηγορίας, θέτει εν αμφιβόλω το υποτιθεμενο ασυμβίβαστο μεταξύ του Ελεφάντη και των πιο πρόσφατων θεωρητικών εγχειρημάτων που διεκδικούν ευθαρσώς τη δυσφημισμένη και δυσφημιστική κατηγορία του λαϊκισμού στο όνομα της Αριστεράς, της απελευθερωτικής και χειραφετητικής πολιτικής και, εν τέλει, του σοσιαλισμού, από θεωρητικούς όπως ο Ερνέστο Λακλάου, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, κ.ά.

Και αυτό είναι το διακύβευμα της επανέκδοσης του βιβλίου: προσφέρει έναν πολύτιμο συνομιλητή σε αυτή τη σημαντική προβληματική, φέρνει από το παρελθόν μια ακόμα συνεισφορά στο επίκαιρο μέλημα για μια άλλη σοσιαλιστική πολιτική, και αφαιρεί έναν καταχρηστικό σύμμαχο από την υστερική ιερή συμμαχία εναντίον κάθε σοσιαλιστικής προοπτικής, υπό την ιδεολογική σκέπη της αφόρητης πλέον κοινοτυπίας περί «λαϊκισμού». Αλλά προς τούτο θα πρέπει να ανασυντεθούν οι ιστορικές πολιτικές, ιδεολογικές και θεωρητικές αντιπαλότητες και διαχωρισμοί, και να αναθεωρηθούν εκατέρωθεν ναρκισιστικές εμμονές σε διαμάχες μιας εποχής της Αριστεράς που θέλουμε να ξεπεράσουμε. Με άλλα λόγια, το κείμενο του Ελεφάντη έρχεται να αποτελέσει επιμέρους διακύβευμα στους σημερινούς αγώνες ηγεμονίας και συνάρθρωσης.

*Το κείμενο αυτό βασίζεται σε ομιλία στην εκδήλωση «Ηθικολογική χρήση τη έννοιας του λαϊκισμού και πολιτική σήμερα» που οργάνωσε στις 12 Απριλίου ο Όμιλος Φίλων Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου του Άγγελου Ελεφάντη, Στον αστερισμό του λαϊκισμού, από τις Εκδόσεις Γκόνη. Οι άλλοι ομιλητές ήταν ο Χ. Βερναρδάκης, ο Μ. Μπαρτσίδης και ο Γ. Σταυρακάκης.

* Ο Γιώργος Φουρτούνης είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου πανεπιστημίου.

«…εγώ δεν πιστεύω ότι πρόκειται για κόμμα πιστεύω ότι πρόκειται για γκρουπ ομαδικής ψυχοθεραπείας…»


«…εγώ δεν πιστεύω ότι πρόκειται για κόμμα πιστεύω ότι πρόκειται για γκρουπ ομαδικής ψυχοθεραπείας…»

ACTION 24

«…εγώ δεν πιστεύω ότι πρόκειται για κόμμα πιστεύω ότι πρόκειται για γκρουπ ομαδικής ψυχοθεραπείας…»

ACTION 24Ο Στέλιος Ράμφος στο Action 24, με τον Γιώργο Κουβαρά σχολιάζει την επικαιρότητα. (12 05 2016)
Γιώργος Κουβαράς: Επανήλθαμε και έχω τη μεγάλη χαρά να φιλοξενώ εδώ τον Κύριο Στέλιο Ράμφο.
Στέλιος Ράμφος: Πως είστε;

Γιώργος Κουβαράς: Τι κάνετε; Ήτανε καιρός πολύς που ήθελα να τα πούμε τηλεοπτικά γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον πάντα η άποψή σας και θα έχουμε απόψε όλη τη ευκαιρία να τα  συζητήσουμε. Δε μου λέτε τώρα, εδώ και μερικές μέρες με αφορμή αυτή την απόλυτη πλέον στροφή του Πρωθυπουργού στη δύσκολη μνημονιακή πραγματικότητα μπήκε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο μια νέα λέξη, η αυταπάτη.
Στέλιος Ράμφος: Ναι.

Γιώργος Κουβαράς: Είναι υπαρκτή πολιτική έννοια η αυταπάτη του κυρίου Τσίπρα, η απλώς μιλάμε για τη ωραιοποίηση του ψέματος;
Στέλιος Ράμφος: Νομίζω ότι είναι ψυχολογική έννοια ενδιαφέρουσα, διότι αυταπάτη, έχει κάποιος ο οποίος εξ αιτίας των ιδεών του απατά τον εαυτό του. Επομένως είναι μια ομολογία ιδεοληψίας. Εάν δηλαδή πεις ότι εγώ έχω αυταπάτη και εξ αιτίας αυτής της αυταπάτης έκανα τούτο η το άλλο πράγμα σημαίνει, ότι εξ αιτίας ορισμένων ιδεών σταθερών και εμμονών, μπόρεσα ας πούμε να τραβήξω αυτό το δρόμο που τώρα τον αλλάζω.

Γιώργος Κουβαράς: Έτσι είναι έτσι πιστεύετε ότι συνέβη δηλαδή ο Πρωθυπουργός έπεσε θύμα μιας προσωπικής ιδεοληψίας τη λέτε εσείς, αυταπάτη τη λέει εκείνος, η συνειδητά παραπλανούσε και έλεγε ψέματα, όπως λέει ας πούμε η αντιπολίτευση η οποία λέει εξαπατούσατε, άρα λέγατε ψέματα, δεν ήσασταν σε αυταπάτη.
Στέλιος Ράμφος: Εγώ νομίζω ότι η αυταπάτη δεν ελέγχεται. Επομένως δεν ξέρεις ποτέ πότε βγαίνεις απ την αυταπάτη, και δεν ξέρεις και ποτέ αν τη ώρα που το λες, λες ψέματα. Θέλω να πω ότι η ανατροπή η εσωτερική, η εννοιολογική είναι πλήρης αλλά είναι και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, γιατί αν υπολογίσουμε ας πούμε τον παράγοντα αυτό της αυταπάτης ως καθοριστικό παράγοντα διαμορφώσεως γραμμής κτλ, θα πρέπει να σκεφθούμε ακριβώς ότι θα πρέπει να μας δείξει εάν δεν υπάρχει αυταπάτη πια.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, δηλαδή φοβάστε μήπως είναι διαρκής η αυταπάτη, μήπως υπάρχει τώρα μια νέα αυταπάτη;
Στέλιος Ράμφος: Οι αυταπάτες είναι ατελείωτες, γιατί δεν αποφασίζεις εσύ την αυταπάτη σε αποφασίζει εκείνη. Το ψέμα το αποφασίζεις.

Γιώργος Κουβαράς: Παρ όλα αυτά  επειδή σας έχω ακούσει να λέτε ότι ο Πρωθυπουργός είναι ένας χορός μεταμφιεσμένων από μόνος του, αναρωτιέμαι μήπως από την ώρα που ο  ίδιος βγάζει τη μάσκα ως μεταμφιεσμένος, μήπως αρχίζετε να τον βλέπετε και εσείς με άλλο μάτι λίγο η όχι;
Στέλιος Ράμφος: Καθόλου, αντιθέτως αντιλαμβάνομαι ότι το πράγμα για αυτόν περιπλέκεται χωρίς να το κατανοήσει, διότι ακριβώς αυτό το στοιχείο του ανεξέλεγκτου της αυταπάτης, χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί μία απόδειξη. Ποιά είναι η απόδειξη; Απόδειξη θεραπευτική θέλω να πω, γιατί αυταπάτη σημαίνει ένα στοιχείο ας πούμε μιας αδυναμίας ενός ανεξελέγκτου ψυχικού το οποίο μπορεί να σε πάει από εδώ η από εκεί. Το στοιχείο της αποδείξεως είναι ένα. Ότι αν πράγματι η πολιτική του ήταν αυταπάτη, που σημαίνει ότι όλη η αντιπαράθεση με τα πάντα ήταν αυταπάτη, πρέπει να το αποδείξει προχωρώντας σε οικουμενική κυβέρνηση.

Γιώργος Κουβαράς: Α έτσι λέτε;
Στέλιος Ράμφος: Βεβαίως, αλλιώς έχει δίκιο ο κύριος Μητσοτάκης που ζητάει εκλογές. Γιατί είναι παθολογικό στοιχείο  το να αποκλείει κάποιος η κάποιοι τον άλλον, να τον χαρακτηρίζουν ως εχθρό τους, επομένως το θεραπευτικό δεδομένο είναι να ανοίξουν, στο μέτρο που λέει ψέματα, στο μέτρο που δεν γίνεται…

Γιώργος Κουβαράς: Άρα μου λέτε για να τα ξεκαθαρίσω λίγο, μου λέτε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα κι έτσι όπως και ο κύριος Τσίπρας πια εκφράζει τα πράγματα, δηλαδή λέει ότι έζησα μια αυταπάτη η οποία τελείωσε, θα πρέπει η να πάμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση  με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, η να πάμε σε εκλογές.
Στέλιος Ράμφος: Θα πρέπει να μας το αποδείξει ότι τελείωσε η αυταπάτη και πως αποδεικνύεται; Οι αυταπάτες όταν έχουνε ένα χαρακτήρα ας πούμε αποκλεισμού που έχουνε πάντα υποστρώματα σχιζοπαρανοϊκά, όχι με την έννοια ότι είσαι για το τρελοκομείο  με την  έννοια ότι είσαι απολύτως υγιής…

Γιώργος Κουβαράς: Καλά με αυτή την έννοια όλοι δεν είμαστε καλά.
Στέλιος Ράμφος: …αλλά λειτουργείς με ορισμένο τρόπο που δημιουργείς πεδία ελλείψεως εμπιστοσύνης.
Γιώργος Κουβαράς: Ναι.
Στέλιος Ράμφος: Εάν λοιπόν θέλει να το αποδείξει πραγματικά πρέπει να κάνει την κίνηση που δεν έγινε μέχρι  τώρα και που είναι μια από τις δύο λύσεις της κρίσεως. Η μια πλευρά της κρίσεως είναι να ανοίξει, δηλαδή εκείνη η χειραψία με τον Μειμαράκη η οποία εξελίχθηκε σε ειρωνείες και σε εκλογές, να πάρει σάρκα και οστά σε μια μεγάλη οικουμενική κυβέρνηση όπου  εκεί θα μάθουμε ότι υπάρχουν πια, ψυχολογικά υποστρώματα συναντήσεως…

Γιώργος Κουβαράς: Μια στιγμή. Τι είναι καλλίτερο κατά την άποψή σας για τη χώρα να γίνει  μια οικουμενική κυβέρνηση για να πάμε σ αυτή την ψυχολογική έρευνα που περιγράφετε η οποία θάχει στοιχεία ψυχιατρικά, η να πάμε σε εκλογές μήπως γίνει κάτι πιο έτσι καθαρό και υπάρξει μια κάθαρση μέσα απ την ψήφο. Διότι μέχρι τώρα έχουμε ζήσει δυό τρείς υποτιθέμενες καθάρσεις. Μία πέρσι τον Ιανουάριο, δημοψήφισμα μετά  εκλογές τον Σεπτέμβριο, μήπως ήρθε η ώρα για άλλη μια;
Στέλιος Ράμφος: Νομίζω λοιπόν ότι ο αντίπαλος δεν πρέπει να παίξει ακριβώς με τους όρους του αποκλεισμού, γιατί αν παίξει με τους όρους του αποκλεισμού μπορεί να μοιραστεί την αδυναμία.
Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή λέτε ότι ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να ζητάει εκλογές;
Στέλιος Ράμφος: Όχι να ζητάει εκλογές, να ζητάει εκλογές, λέγοντας όμως πρώτα, άνοιξε να κάνουμε μια οικουμενική κυβέρνηση, για να λυθεί το πρόβλημα.

Γιώργος Κουβαράς: Μα δεν μπορεί να γίνει και οικουμενική και εκλογές ενα απ τα δύο θα γίνει.
Στέλιος Ράμφος: Όχι, τι είπα; Λέω, ζητάει πρώτα οικουμενική, αν δεν  γίνεται δεκτό, εκλογές.
Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Δε μου λέτε, σήμερα ο κύριος Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο κύριος Τσίπρας του είχε δώσει εντολή λέει να απειλεί τους εταίρους με Grexit, είχαν κάνει συμφωνία,  έτσι ακριβώς το είπε, ενώ φυσικά εδώ μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit. Κατ αρχάς τον πιστεύετε τον κύριο Βαρουφάκη εσείς, η θεωρείται ότι απλώς ψάχνει κατά περίπτωση τα πέντε λεπτά της δημοσιότητας, αυτά που λέει ο Άντι Γουόρχολ.
Στέλιος Ράμφος: Κοιτάξτε να δείτε εγώ δεν πιστεύω ότι αυτό το στοιχείο του διαρκώς συσσωρευομένου ψεύδους ας πούμε, είναι γυμνό ψεύδος απλώς. Έχω την εντύπωση ότι έχει ένα χαρακτήρα ψυχοπαθολογικό. Πότε λέμε ψέματα. Λέμε ψέματα όταν δεν έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας.

Γιώργος Κουβαράς:  Ο Βαρουφάκης λέει ψέματα δηλαδή τώρα η όχι;
Στέλιος Ράμφος: Είπε κι έτσι κι αλλιώς.

Γιώργος Κουβαράς: Του το είχε ζητήσει ο Τσίπρας κατά τη γνώμη σας  αυτό η όχι;
Στέλιος Ράμφος: Είπε κι έτσι κι αλλιώς.

Γιώργος Κουβαράς: Εσείς ποιόν πιστεύετε;
Στέλιος Ράμφος: Είπε κι έτσι κι αλλιώς. Συνήθως σ αυτά τα πράγματα πρώτα λέμε την  αλήθεια και μετά διαψεύδουμε. Αλλά αυτή η τακτική έχει ενδιαφέρον όταν γίνεται τακτική πολιτική. Όταν  γίνεται τακτική πολιτική δεν είναι απλώς υπολογισμένο ψέμα. Είναι ένας ψυχισμός που βρίσκει ανάπαυση στο ψέμα γιατί  προσωρινά κρύβεται. Δηλαδή αυτός που λέει ψέματα δεν αντέχει τον εαυτό του, και θα έχει την  ανάγκη να κρύβεται συνεχώς. Η απόκρυψη η μεταμφίεση είναι το ψέμα.

Γιώργος Κουβαράς:  Με βάση αυτό που μου λέτε θα έπρεπε να κρύβετε το 90% των πολιτικών μας και δεν τους βλέπω να κρύβονται.
Στέλιος Ράμφος:  Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι μια άλλη ιστορία μπορούμε όμως να πούμε το εξής πράγμα, στο μέτρο που είναι ένα ψυχοπαθολογικό υπόστρωμα το οποίο υπάρχει χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να πάνε σε  νοσοκομεία, αλλά που διαμορφώνουν μια κοινωνία της οποίας  η πεμπτουσία είναι η απουσία της εμπιστοσύνης.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα
Στέλιος Ράμφος:  Δηλαδή η πολιτική και ανθρώπινη ουσία του ψεύδους  είναι μια δομή απουσίας εμπιστοσύνης.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι.
Στέλιος Ράμφος:  Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σχιζοφρενούς. Ο σχιζοφρενής ο παρανοϊκά σχιζοφρενής, διαμορφώνει συνθήκες τέτοιες πάντοτε ώστε να έχει απέναντι του έναν εχθρό με τον οποίο μπορεί να τα βάλει για να του πετάξει επάνω του τα προβλήματα του.

Γιώργος Κουβαράς: Αν υποθέσουμε όντως, ότι ζούμε όντως μια πολιτική σχιζοφρένεια σαν  αυτή που περιγράφετε, βλέπετε τρόπους να φύγουμε απ αυτή την πολιτική σχιζοφρένεια; Γιατί έχω τη αίσθηση ότι όλα όσα λέμε ακόμα και η  οικουμενική οι εκλογές κτλ μπορεί απλώς να αναπαράγουν μια άλλη μορφή αυτής της σχιζοφρένειας όπως γίνεται με βάση την ανάλυσή σας εδώ και πολύ καιρό φαντάζομαι.

Στέλιος Ράμφος:  Ναι ναί.
Γιώργος Κουβαράς: Άρα πια είναι η διέξοδος; Δηλαδή αυτή η συνειδητοποίηση που προσπαθείτε να περιγράψετε πως μπορεί να επέλθει, πως μπορεί ο κόσμος να φύγει απ αυτό το πράγμα;
Στέλιος Ράμφος: Είπα, η πρώτη πρακτική αντιμετώπιση  είναι μια δοκιμασία συναντήσεως μια δοκιμασία ανοίγματος των δυνάμεων οι οποίες σκοτώνονται επι μονίμου βάσεως  μεταξύ τους γιατί δεν υποφέρουν τον εαυτό τους. Στο μέτρο που αυτό δεν μπορεί να έχει μια διέξοδο δεν θα έχουν αποτέλεσμα και οι εκλογές, για ποιό λόγο, διότι το σημαντικό στην περίπτωση που συζητάμε, η ελπίδα, η αλλαγή, δεν αρχίζει από την πλειοψηφία που κερδίζουν,  αλλά από το κατά πόσο αλλάζουν. 
Επομένως αν η διαδικασία της αλλαγής μας ενδιαφέρει, αυτός είναι ο δρόμος. Θα ήθελα εδώ να παρατηρήσω ότι κάτι τι μου είπαν, το οποίο μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Ότι στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη μια απόφαση καταστατική βάση της οποίας δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα βουλευτής και στέλεχος κάποιος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για δομική αλλαγή στην νοοτροπία των κομμάτων  που διατηρούν πελατειακές σχέσεις.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα το βλέπετε θετικό αυτό.
Στέλιος Ράμφος: Άρα είναι μια κίνηση η οποία έχει αυτό το χαρακτήρα και το οποίο κρατώ.

Γιώργος Κουβαράς: Τώρα επειδή όλο το παιχνίδι το πολιτικό κι αυτή η σχιζοφρένεια που περιγράφετε καταλαβαίνω ότι παίζεται γύρω από το ψέμα, αυταπάτη, ψέμα, εξαπάτηση, τώρα μην παίζουμε με τις λέξεις, γύρω από το ψέμα.
Στέλιος Ράμφος: Εγώ λέω σχιζοπαράνοια.

Γιώργος Κουβαράς:  Σχιζοπαράνοια ακόμη καλλίτερα. Κι αυτό δεν γίνεται μόνο τώρα γίνεται σε βάθος χρόνου. Θεωρείτε ότι το ψέμα, η αυταπάτη, η εξαπάτηση, έχουν κλείσει τον κύκλο τους  η όποιος πει πάλι ψέματα είναι αυτός που θα κερδίσει;
Στέλιος Ράμφος: Αν, μπορεί να κερδίσει, αλλά η χώρα θα καταποντιστεί, γιατί τι γίνεται; Αυτή τη στιγμή η περιγραφή της συνθήκης της καταστάσεως στην οποία βρισκόμαστε είναι η περιγραφή μιας συνθήκης παρακμής. Το πρόβλημα μας δεν είναι η κρίση πια η οικονομική,  είναι η προϊούσα παρακμή, η οποία καθιστά αδύνατο οτιδήποτε, και για αυτό δεν είναι τυχαίο, ας πούμε ότι αυτή η κυβέρνηση  δεν έχει επιδόσεις στην πράξη επι παραδείγματι, γιατί όμως δεν έχουμε επιδόσεις, πότε δεν έχει επιδόσεις ένας άνθρωπος; Όταν μπερδεύει το φαντασιακό και το πραγματικό, παραλύει. Άρα έχουμε  επιπλέον μια ας πούμε έκφραση ενός ψυχικού βασικού πεδίου το οποίο διαμορφώνει από κάτω συνθήκες οι οποίες είναι αξεπέραστες χωρίς την ειδική συνθήκη, την κοινωνική, που θα το επιτρέψει. Ποιά είναι η ειδική συνθήκη; H ειδική συνθήκη είναι  η δομή της σχιζοφρένειας, είναι  η δημιουργία εχθρών.

Γιώργος Κουβαράς: Ποιοί είναι οι εχθροί που κατασκευάζει κατά την άποψή σας η κυβέρνηση ; Ο Νεοφιλελευθερισμός;
Στέλιος Ράμφος: Ναι ο νεοφιλελευθερισμός, η δεν ξέρω τι, άλλοτε μπορεί να ήτανε κάτι άλλο. Έχει σημασία λοιπόν στο μέτρο…

Γιώργος Κουβαράς: Η διαπλοκή είναι κατασκευασμένος εχθρός η υπαρκτός εχθρός της κυβέρνησης;
Στέλιος Ράμφος: Η διαπλοκή μπορεί να είναι υπαρκτός εχθρός, με την έννοια ότι είναι στοιχείο διαχειρίσιμο, και δεν είναι διαχειρίσιμο διότι δεν υπάρχει δυνατότης πράξεως. Εδώ δε που βρισκόμαστε δεν μπορούν να πράξουν αυτοί οι άνθρωποι, όπως δεν μπορεί να πράξει ένας άνθρωπος που έχει ψυχικά προβλήματα.

 Γιώργος Κουβαράς: Εντάξει λέτε ότι δεν μπορούν να πράξουν απ τη άλλη μεριά σας λέω ότι μπορεί  να δούμε τον Αλέξη Τσίπρα στο τέλος του Μαΐου να βάζει και γραβάτα διότι λύνει και το θέμα του χρέους, έτσι θα λέει και ο ίδιος φαντάζομαι ότι θα φορέσει και γραβάτα για την οποία έτσι έχετε αναφερθεί αρκετές φορές, πως θα το δείτε αυτό θα συμφωνήσετε  ότι άλλαξε κάτι;
Στέλιος Ράμφος: Είπα, μπορεί κάθε φορά να γίνονται σημεία ας πούμε υποχωρήσεων τέτοια, τα οποία εμείς να τα θεωρούμε, να τα παίρνουμε για αλλαγές, αυτό που έχω πει ότι κρύβεται πίσω από τη γραβάτα, είναι η αρνητική επιβεβαίωση μιας παθητικότητος. Και ισχυριζόμουν πάντα την ψυχαναλυτική αντίληψη της γραβάτας, η οποία έχει έναν  χαρακτήρα για τον Φρόιντ έτσι ας πούμε σεξουαλικό θα έλεγα, και όπου στο μέτρο που εγώ το αρνούμαι, διαφημίζω ασυνείδητα χωρίς να το καταλαβαίνω, την παθητικότητα μου.

Γιώργος Κουβαράς: Έτσι το βλέπετε αυτό.
Στέλιος Ράμφος: Νομίζω ότι ερμηνευτικά…

Γιώργος Κουβαράς: Σύριζα χωρίς Βαρουφάκη και Ζωή είναι ένας άλλος Σύριζα. Σύριζα χωρίς Τσίπρα αναρωτιέμαι μπορεί να υπάρξει η Σύριζα και Τσίπρας είναι δύο εντελώς αλληλένδετα πράγματα που μόνο μαζί μπορούν να υπάρχουν;
Στέλιος Ράμφος: Κοιτάξτε να δείτε εγώ δεν πιστεύω ότι πρόκειται για κόμμα πιστεύω ότι πρόκειται για γκρουπ ομαδικής ψυχοθεραπείας, εκ κατασκευής απ την ώρα που φτιάχτηκε.

Γιώργος Κουβαράς: Κι αυτό συμβαίνει μόνο με τον Σύριζα η συμβαίνει με όλα τα κόμματα;
 Στέλιος Ράμφος: Μπορεί να συμβεί αλλά εδώ πέρα αυτό συνέβη διότι εκεί προσκολλήθηκε κι ότι πιο ζοφερό υπήρχε στο Πασόκ  το οποίο τώρα θριαμβεύει και ξανακερδίζει ας πούμε το παιχνίδι, αλλά αυτά απλώς μας πηγαίνουν όλους, στον πάτο μας.

Γιώργος Κουβαράς: Δηλαδή ότι καλλίτερο υπήρχε στο Πασόκ  έχει μείνει πίσω στο Πασόκ;
Στέλιος Ράμφος: Όχι μπορεί να έχει μείνει σπίτι του, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Γιώργος Κουβαράς: Α μάλιστα.
Στέλιος Ράμφος: Αλλά ότι χειρότερο υπήρχε, είναι βέβαιο ότι μετακινήθηκε εκεί. Επομένως εάν ισχύει το «αυταπάτη» αυτοί πρέπει να φύγουνε.
Γιώργος Κουβαράς: Έτσι λέτε.
Στέλιος Ράμφος: Η πρώτη κίνηση. Η είμαστε συνεπείς στις κουβέντες μας με πράξεις η λέμε  αέρα.

Γιώργος Κουβαράς: Μα αυτό τώρα που ορίζετε ως αυταπάτη δεν είναι κάτι που τους άρεσε πάρα πολύ, δηλαδή δεν είναι κάτι που τους άρεσε πάρα πολύ Να λένε ότι γίνεται, λεφτά υπάρχουν, μπορούμε να βγούμε κι απ το μνημόνιο, μπορούμε να κάνουμε…
 Στέλιος Ράμφος: Μα γιαυτό το είπα πολύ πριν. Μα η γένεση του  προβλήματος συνδέεται με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και ξέρουμε πολύ καλά όπως έδειξε στο βιβλίο του ο  Παρασκευάς Αυγερινός ότι ο Παπανδρέου ήταν διπολικός. Διπολικός, δηλαδή είχε σχιζοκαταθλιπτικά φαινόμενα. Που σημαίνει ότι σε ένα μεγάλο μέρος μιας κοινωνίας η οποία πονάει και σφαδάζει, από την ώρα που ένας άνθρωπος τέτοιος μπορεί να δικαιώσει τον πόνο, δημιουργείται αμέσως το λεγόμενο λαϊκιστικό κίνημα.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι αλλά αρνείσθε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός ο οποίος έφερε πάρα πολύ κόσμο στο προσκήνιο έδωσε σε μια ολόκληρη τάξη δύναμη, πρόσβαση στην εξουσία;
Στέλιος Ράμφος: Δεν αρνούμαι καθόλου, δεν το αρνούμαι, γιαυτό και είπα πριν η αυταπάτη δεν ελέγχεται.
Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα.
Στέλιος Ράμφος:  Οι καλές προθέσεις μπορεί να είναι αδιαμφισβήτητες, η αυταπάτη όμως δεν είναι. Και ξέρετε πιο είναι το χειρότερο σ αυτή την περίπτωση, η δύναμη ας πούμε εκείνου του Πασόκ και ενδεχομένως η όποια δύναμη του Σύριζα σήμερα; Έγκειται στο εξής: Στο μέτρο που η αρρώστια των ανθρώπων και η αρρώστια του κόμματος κολλάνε.

Γιώργος Κουβαράς: Εσείς βλέπετε στον Τσίπρα κάτι σαν νέο Ανδρέα Παπανδρέου η όχι;
 Στέλιος Ράμφος:  Όχι, νομίζω, όχι, με Ανδρέα Παπανδρέου με τίποτα, γιατί εκείνος είχε και άλλα φόντα, αλλά βλέπω έναν άνθρωπο ο οποίος παλεύει απεγνωσμένα να φτιάξει εαυτό.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Ο κόσμος ακούει συνέχεια για μεταρρυθμίσεις και για αυτά που πρέπει να γίνουνε κτλ και αρχίζει να αποκομίζει την εντύπωση ότι μεταρρύθμιση σημαίνει θα σου πάρω το πορτοφόλι απ την τσέπη το λιγότερο που θα σου πάρω, σε λίγο θα σου πάρω το σκάλπ γενικώς. Μήπως έχει δίκιο ο κόσμος; Τελικά δηλαδή μήπως αυτό που αισθάνεται είναι και το αληθινό, μήπως οι μεταρρυθμίσεις έχουνε γίνει μια ιστορία πως θα σε εξοντώσω για να γίνεις κάποτε άνθρωπος με την έννοια που έχω εγώ στο μυαλό μου;

Στέλιος Ράμφος: Σωστά υπό μία έννοια. Ότι είσαι εχθρός.  Ενώ τα εκλεκτά στοιχεία εκείνα που μπορεί να είναι στις ΔΕΚΟ η αλλού, αυτά δεν θίγονται. Επομένως διαμορφώνεται  επαναλαμβάνεται και επιβεβαιώνεται όλο αυτό το στοιχείο μιας παθογένειας, μιας παθολογίας η οποία  οδηγεί σε φοβερή παρακμή και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει. (Πιστεύω ότι) ανεξαρτήτως του ξεχρεώματος των χρεών θα επαναληφθούν όλα.
Γιώργος Κουβαράς: Όλα θα επαναληφθούν;
Στέλιος Ράμφος: Όλα. Στο μέτρο που αυτός ο ψυχισμός εξακολουθεί.
Γιώργος Κουβαράς: Ναι αλλά αυτή η απαισιοδοξίας σας δεν μου δίνει και κάποια έτσι διέξοδο. Τι μπορεί να γίνει;
Στέλιος Ράμφος: Αντιθέτως η αισιοδοξία αρχίζει πάντα από μια διάγνωση που μπορεί αν είναι σωστή…

Γιώργος Κουβαράς: Το φάρμακο δεν μου λέτε.
Στέλιος Ράμφος: Το φάρμακο το λέω, η σχέση με την πραγματικότητα. 

Γιώργος Κουβαράς: Η σχέση με την πραγματικότητα. Λίγο δύσκολο φάρμακο…
Στέλιος Ράμφος: Δύσκολο φάρμακο αλλά είναι το φάρμακο της υγείας.

 Γιώργος Κουβαράς: Γιατί ο καθένας τείνει να έχει τη δική του πραγματικότητα.
Στέλιος Ράμφος: Ε τότε γιαυτό, έχουμε σχιζοφρένια.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα. Δείξατε κάποια στιγμή να βρίσκεστε κοντά στο Σταύρο τον Θοδωράκη η κάνω λάθος;
Στέλιος Ράμφος: Όχι τον αντιμετώπισα φιλικά.

Γιώργος Κουβαράς: Φιλικά.
Στέλιος Ράμφος:  Ναι όταν μου μίλησε ας πούμε και αυτό ήταν.

Γιώργος Κουβαράς: Συνεχίζετε να είστε κάπως κοντά στο Ποτάμι;
Στέλιος Ράμφος: Όχι όχι, δεν έχω καμία σχέση.

Γιώργος Κουβαράς: Πως πρέπει κατά την άποψή σας να κινηθούν αυτά τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο χώρο του κέντρου.
 Στέλιος Ράμφος: Νομίζω το μεγάλο δίλημμα που είπα πριν, η εκλογές, η μια ας πούμε  οικουμενική κυβέρνηση επιβάλει σε όλους αυτούς να ενωθούνε, διότι υπάρχει θέμα υγείας της κοινωνίας, όχι εξουσίας.

Γιώργος Κουβαράς: Εννοείται να ενωθούν μαζί με την Νέα Δημοκρατία.
Στέλιος Ράμφος: Ναι ναι, με όλους αν είναι δυνατόν, με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί υπάρχει θέμα υγείας του τόπου.

Γιώργος Κουβαράς: Βλέπετε δηλαδή μια μεγάλη συμμαχία η οποία θα αποτελείται από τη Νέα Δημοκρατία, το Πασόκ, το Ποτάμι, όλους.
Στέλιος Ράμφος: Αν είναι δυνατόν οι πάντες.

Γιώργος Κουβαράς: Ναι, απέναντι στον Σύριζα αυτό λέτε;
Στέλιος Ράμφος: Ναι. Και ειδικά όμως με αυτή την αιτιολογία.

Γιώργος Κουβαράς: Αυτή η συμμαχία ξέρετε είχε ίσως κάποια βάση, πριν ο Σύριζα κάνει την απόλυτη στροφή, όταν ήτανε η συμμαχία του «Ναι» κτλ. Τώρα πια, ποια είναι η συμμαχία;
Στέλιος Ράμφος: Μα δεν έκανε καμία στροφή.

Γιώργος Κουβαράς: Μα πως δεν έχει κάνει εδώ πάει να ψηφίσει…
Στέλιος Ράμφος: Δεν έχει σημασία ότι υπογράφει και ψηφίζει. Οι αλλαγές γίνονται μέσα μας, δεν γίνονται έξω μας. Κάθε μέρα έτοιμοι θα είναι να βγούνε, να κάνουνε, δεν υπάρχει θέμα, γιατί το DNA των ανθρώπων οι οποίοι ζουν ψυχικά διαμορφώνοντας εχθρούς δεν το αντέχει. 
  
Γιώργος Κουβαράς: Λένε πολλοί και θα το έχετε ακούσει και εσείς και το πιστεύει πάρα πολύς κόσμος ότι αυτό που μας χαρακτηρίζει και αυτό που μας έχει σφραγίσει είναι τελικά η έλλειψη σοβαρής παιδείας και καλής παιδείας στην Ελλάδα. Το πιστεύετε αυτό η είναι ένα στερεότυπο που αναπαράγεται;
Στέλιος Ράμφος: Αυτό συνέβαλε πολύ αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ήξερε κανείς ποια θα ήτανε η καλή παιδεία, αν εξαιρέσουμε προσπάθειες όπως της Διαμαντοπούλου, ας πούμε κι άλλες, όπου υπήρξε ένας βαθύτερος προβληματισμός. Θεωρώ  ότι είναι θέμα πολιτισμικό σ εμάς. Θεωρώ  ότι από αιώνες η κοινωνία μας έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την πραγματικότητα αναζητώντας, απόλυτα εκτός της. Γιαυτό δεν είναι τυχαίο ότι τα προβλήματα που έχουμε εμείς τα έχει η Κύπρος η Βουλγαρία η Ρουμανία η Ρωσία η Ουκρανία, όλες οι ορθόδοξες χώρες δηλαδή όλες οι θρησκευτικότητες οι οποίες έχουνε μια ροπή, μια φορά προς το απόλυτο εξωπραγματικό το οποίο απαγορεύει, είναι μια τεράστια δυσκολία, όσον αφορά την προσέγγιση του πραγματικού.

Γιώργος Κουβαράς: Το προσφυγικό είναι για εσάς ένα πρόβλημα το οποίο θα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς κάποια κατεύθυνση στη χώρα έτσι όπως εξελίσσεται, η όχι;
Στέλιος Ράμφος: Δεν εξελίσσεται κατ αρχήν.

Γιώργος Κουβαράς: Είναι ένα πρόβλημα μόνιμο.
Στέλιος Ράμφος: Α, μ αυτήν την έννοια.

Γιώργος Κουβαράς: Μ αυτήν την έννοια το λέω ναι.
Στέλιος Ράμφος: Εκεί πάλι θα δούμε τις εσωτερικές αντιφάσεις διότι ο παλιός εαυτός θα λέει κλείστε την Ειδομένη, οι εντολές απ άλλου θα λένε κάνε κάτι άλλο, και θα έχουμε πάλι την σταθερή απραξία. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά; Ένας άνθρωπος με τέτοια ψυχολογικά προβλήματα αν είναι κανονικός πάει στον ψυχοθεραπευτή, αν δεν είναι κανονικός ορμάει στην εξουσία, εκεί έχουμε προβλήματα.

Γιώργος Κουβαράς: Αυτό είναι πολύ κυνικό που λέτε, αλλά μπορεί να είναι και πολύ αληθινό.
Στέλιος Ράμφος: Δεν ξέρω αν είναι κυνικό μπορεί να είναι ακριβές.

Γιώργος Κουβαράς: Έχετε εικόνα ότι αυτό είναι ακριβές η απλώς το διαισθάνεστε. Δηλαδή έχετε δει έχετε γνωρίσει προσωπικά τους ανθρώπους της εξουσίας και έχετε αποκομίσει την αίσθηση ότι πήγαν εκεί γιατί δεν μπορούσαν να παν στον ψυχοθεραπευτή τους, αυτό μου λέτε;
Στέλιος Ράμφος: Μα ξέρουμε πάντα, αυτό έχει γίνει στην παγκόσμιο ιστορία, η λύση αυτή έχει δοθεί είτε στη Ρωσική επανάσταση είτε παντού, όπου υπάρχει πάντα μία καθολική αποτυχία, δεν υπάρχει ιστορικό παράδειγμα αυτών των κινημάτων που να μην τελειώνει με αίματα, με ερείπια, και με τέτοια πράγματα. Γιατί; Διότι ακριβώς αυτοί που αναλαμβάνουν τα εγχειρήματα της σωτηρίας του κόσμου, δεν αποφασίζουνε να κοιτάξουν την ψυχή τους.

Γιώργος Κουβαράς: Μάλιστα, λοιπόν να κλείσουμε μ αυτό το μήνυμα λοιπόν να κοιτάξουμε την ψυχή μας λέτε, δεν ξέρω αν μας φθάνει αυτό εδώ που έχουμε φτάσει βέβαια.
Στέλιος Ράμφος: Εξαρτάται από τη ματιά κύριε Κουβαρά είναι μια…

Γιώργος Κουβαράς: Είναι μια αρχή. Λοιπόν ευχαριστώ πολύ που ήρθατε απόψε.
Στέλιος Ράμφος: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

steliosramfosgr.wordpress.com