Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Τελευταία ευκαιρία


Παπαδόπουλος Νότης

Δε βάζουμε μυαλό. Σε μια κλωστή κρεμόταν τα τελευταία 24ωρα η καταστροφή  της χώρας και μόλις ο κ.Τσίπρας έκλεισε μετά από ολονύκτιο θρίλερ μια (κακή αλλά σωτήρια )συμφωνία που αποκλείει  την δραχμή, την εθνική απομόνωση και τη μαύρη φτώχεια, άρχισαν πάλι τα όργανα.
Οι φαρμακοποιοί, ένας από τους πιο ευνοημένους κλάδους της μεταπολίτευσης – γι αυτό εξάλλου τα φαρμακεία είναι πιο πολλά από τα περίπτερα - εξήγγειλαν κινητοποιήσεις γιατί οι νέες ρυθμίσεις – λέει - τους θίγουν.

Από κοντά κι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ - ένας πρώην συνδικαλιστής που διορίστηκε από τον κ. Λαφαζάνη χωρίς να έχει, φυσικά, τα τυπικά προσόντα για να διευθύνει  την μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, με 6 δισ. ευρώ τζίρο το χρόνο και πάνω από 20.000 εργαζομένους- εξέφρασε την αντίθεσή του μαζί με την διαβόητη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (των προνομίων και των ταξιδίων) στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που προβλέπεται από τη συμφωνία Τσιπρα - ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα και η ΑΔΕΔΥ που εξήγγειλε κινητοποιήσεις για το νέο μνημόνιο αλλά και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ που απείλησαν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα επειδή προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά !

Έλεος. Είναι φανερό ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα- ακόμη κι αν πέρασαν 5 χρόνια σκληρής λιτότητας,  ακόμη κι αν η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, ακόμη κι αν μόλις υπογράψαμε - χαριστικά - το τρίτο μνημόνιο  μετά από ανοιχτή στήριξη της Γαλλίας και της Ιταλίας κόντρα στην Γερμανία.

Όμως, κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουμε στο κλαμπ  των πλουσίων του πλανήτη, πρέπει να αλλάξουμε. Γιατι μπορεί οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του Βορρά της Ευρώπης να είναι αυτά τα χρόνια κυρίαρχες στο κλαμπ ωστόσο τα τελευταία χρόνια μας έδωσε 240 δισεκατομμύρια για να στηρίξει τη χώρα , και μόλις αποφάσισε να μας δανείσει άλλα 85 δισ. ευρώ για να ζήσουμε.

Δεν είναι δυνατόν την ώρα που οι άλλες χώρες τηρούν τις υποχρεώσεις τους και μας χρηματοδοτούν από τα έσοδα των φορολογούμενών τους εμείς  να υπεραμυνόμαστε των ευνοϊκών ρυθμίσεων ενός διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος.  Και να ισχυριζόμαστε -ψευδώς- ότι τα δεκάδες δισεκατομμύρια που έδωσε η Ευρώπη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν για να σώσει τις τράπεζές της; 

Να αρνούμαστε δηλαδή να αλλάξουμε ένα αντιδημοκρατικό πελατειακό σύστημα που πλήρωνε  για δεκαετίες συντάξεις και επιδόματα μαϊμούδες σε 60.000 έλληνες πολίτες, που δεν ζητούσε ούτε ένα ευρώ φόρο από τα εκατομμύρια των αγροτών μας, που χάιδευε (και συνεχίζει να προστατεύει) τις συντεχνίες με αντάλλαγμα ψήφους και διατηρεί σχέσεις διαπλοκής με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα του τόπου.

Γι αυτό και οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται που  μετά από  πέντε χρόνια μνημονίων κανένα επάγγελμα δεν έχει απελευθερωθεί, κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν έχει απομακρυνθεί από τη βολή του, και όλα παραμένουν ίδια και απαράλλαχτα στον αχόρταγο «γαργαντούα» του δημοσίου που είναι ο κύριος υπεύθυνος των ελλειμμάτων, και της χρεοκοπίας της χώρας.

Γι αυτό και φτάσαμε στο σημείο να απαιτούν οι ξένοι - κι όχι εμείς - με νομοθετικές ρυθμίσεις μάλιστα την επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης , την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την δραστική μείωση των πρόωρων συντάξεων και  την οικονομική εκμετάλλευση της περιουσίας του δημοσίου που παραμένει εγκαταλειμμένη και αδρανής και καθημερινά απαξιώνεται από την αδιαφορία του κράτους.

Το τρίτο μνημόνιο είναι ένας ακόμη Γολγοθάς .Τον οποίο θα δυσκολευτεί πολύ να  ανέβει ο εξουθενωμένος από την πενταετή λιτότητα ελληνικός λαός. Που έχει και αυτός τις ευθύνες του διότι προτιμάει τόσα χρόνια να ψηφίσει όσους του λένε παραμύθια, του υπόσχονται εύκολες νίκες  και ανέφικτες παροχές χωρίς προσπάθεια.

Είναι ,όμως, η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα . Είναι φανερό ότι ο κ.Τσίπρας είναι σχεδόν αδύνατον να κάνει τέτοιου είδους βαθιές μεταρρυθμίσεις μόνος- πόσω μάλλον όταν 30 βουλευτές του κόμματός του ονειρεύονται τη Σοβιετική Ένωση. 

Όμως είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας που μόλις πήρε 62% σε ένα  δημοψήφισμα  . Και κράτησε στάση ευθύνης επιλέγοντας να συγκρουσθεί με τους -δήθεν αγνούς Αριστερούς- Λαφαζάνηδες και τους Βαρουφάκηδες που του πρότειναν να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό και να πάει τη χώρα στη δραχμή ενώ είχε δεσμευθεί για νέα διαπραγμάτευση με την Ευρώπη.

Γι αυτό - αν υπάρχει λίγο μυαλό- ο κ. Τσίπρας πρέπει να στηριχθεί  από τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου  ,να καθαρίσει τα του οίκου του , να σταθεροποιήσει τη χώρα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα είναι πάνω από τα κόμματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: