Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Η φωνή του Αλέξη Τσίπρα

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Θα υπάρχει ίσως μια στατιστική που να λέει πως ένας οδηγός, κολλημένος στην κίνηση, μπορεί να ακούσει στο ραδιόφωνο τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Ετσι και εγώ την έπαθα, καθώς μόλις προχθές, οδηγώντας προς το κέντρο, με το που άνοιξα το ραδιόφωνο άκουσα μια γνώριμη φωνή.

Είναι το ηχόχρωμα τέτοιο που είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, όχι τόσο για τη χαρακτηριστική χροιά, διότι αυτή είναι επίκτητη, αλλά για την υπερεπένδυση σοβαροφάνειας. Η φωνή του Αλέξη Τσίπρα που άκουγα στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μου, καθώς οδηγούσα κολλημένος στην κίνηση σε μια τριτοκοσμική Αθήνα, καθ’ ομοίωσιν της κυβέρνησής μας, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας stand-up παράστασης.

Ο πρωθυπουργός-ηθοποιός μιλούσε από το υπουργικό συμβούλιο. Και ήμουν τυχερός μέσα στην ατυχία μου, γιατί έπεσα στην καλύτερη αποστροφή, που υποθέτω θα είχε απαιτήσει μερικές πρόβες στον καθρέφτη. Ηταν εκεί που ο πρωθυπουργός-ηθοποιός αναφέρθηκε στην αρετή της σεμνότητας, που χαρακτηρίζει αυτήν την κυβέρνηση. Η φωνή του ήταν σταθερή, αν και είχε επιτρέψει ανεπαίσθητες ρηγματώσεις ηθικής συστολής, καθώς όφειλε να πει στον «λαό» για μια πανθομολογούμενη επιτυχία του, όπως είναι ο «κόφτης», έτσι όπως έφτασε να είναι ο «κόφτης» μετά την επιτυχή, πολύμηνη διαπραγμάτευση.

Είχα κολλήσει στο ίδιο φανάρι, και έτσι είχα την άνεση να ακούσω την αλλαγή της χροιάς στη φωνή του πρωθυπουργού-ηθοποιού, όταν πλέον ειρωνευόταν την αντιπολίτευση, που, αν, στην απίθανη εκείνη περίπτωση, κατόρθωνε ποτέ να έχει μια αντίστοιχη επιτυχία σαν αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε, εκείνη (η αντιπολίτευση) θα είχε διοργανώσει γιορτή στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η κυβέρνηση, όμως, όπως μου λέει η φωνή του πρωθυπουργού-ηθοποιού, δεν κάνει φιέστες, δεν είναι φυσικά στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ η κοροϊδία. Αντιθέτως, η φινέτσα και η εντιμότητα χαρακτηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση, που εργάζεται σκληρά για τις δεκαετίες που θα έρθουν. Είχε ανάψει το φανάρι και δεν είμαι βέβαιος αν ο πρωθυπουργός-ηθοποιός ανέφερε το έτος 2060, αλλά νομίζω πως δεν κάνω λάθος, και έβαλα πρώτη ταχύτητα ανακουφισμένος καθώς αυτή η ίδια φωνή, που ηγείται μιας κυβέρνησης αθόρυβης, σεμνής και αποτελεσματικής, σχεδίαζε ήδη την εκτίναξη της ανάπτυξης. Αν και κολλημένος στην κίνηση, το είχα διασκεδάσει. Αυτή η φωνή είναι εγγύηση.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: