Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Εμετός στα γαλλικά

                 —της Ξένιας Κουναλάκη για τη στήλη Παροράματα και ημαρτημένα
                                                                                                    dimartblog.com

«Φτάνει. Δε θα γίνουμε η λεκάνη για να κάνει τον εμετό του ο Σόιμπλε. Ο ηγεμών. Οδηγούν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Και στη συνέχεια τη Γαλλία». Από τον Ιούλιο περίμενε να του τα πει του Φρανσουά του Ολάντ ο Λάκης ο Λαζόπουλος με νομ ντε γκερ «Μήτσος» . Χθες βράδυ άδραξε την ευκαιρία. Στο Γκαζάρτε. Για να του αναπτύξει τη σύνθετη πολιτική του σκέψη και να τον προειδοποιήσει. Ότι η χώρα του είναι με το ένα πόδι απέξω από το Ευρώ. Εξαιτίας «του νέου παρανοϊκού της ιστορίας», του «συσσωρευτή μίσους», όπως αποκαλούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών στα ψύχραιμα μανιφέστα του, στο Al Tsantiri.

Oύτως ή άλλως ο Φρανσουά Ολάντ ανήλθε στην εξουσία, υιοθετώντας τις προτάσεις ενός συμπατριώτη του οικονομολόγου, του Τομά Πικετί, αν και αντί του 80% προτίμησε να ζητήσει να φορολογηθούν κατά 75% τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα στη χώρα του. Στη συνέχεια όμως το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε το μέτρο και ο Πικετί δεν είναι πια ο αγαπημένος συγγραφέας του Γάλλου προέδρου.

Άνοιξε δηλαδή η θέση για το Λάκη μετά τη χθεσινη συνάντηση του Ολάντ με νέους Ελληνες ανθρώπους του πολιτισμού, τους οποίους ζήτησε να γνωρίσει από κοντά. Κι ο Αλέξης Τσίπρας, από όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της Αριστεράς που τον περιστοιχίζουν, από όλους τους γαλλοτραφείς κληρονόμους του Μάη του 68, διάλεξε δύο: Τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, επιστήθιο φίλο του Νίκου Πουλαντζά, και τον Λάκη. Λογικό.

Καλό θα ήταν όμως, τώρα που ο Λάκης έγινε μούσα και μέντορας του Γάλλου προέδρου, το Al Tsantiri να γίνει δίγλωσσο. Όπως το χθεσινό πρωτοσέλιδο του Kontranews του Γιώργου Κουρή, που ήταν εξ ολοκλήρου γραμμένο στα γαλλικά (Bienvenue president Hollande κ.λπ). Εμετός πώς λέγεται στα γαλλικά;



kontra_news

Δεν υπάρχουν σχόλια: