Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ!


 

Ο ΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ!
(Aκολουθεί αντιδημοφιλής (;;;) ανάρτηση που δεν φανταζόμουν ότι θα έγραφα το 2023) (*)
O εκλιπών Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, βρέθηκε στη κεφαλή της πατρίδας μου από τύχη. Καλή τύχη για τον ίδιο, τραγική για το λαό μας.
 
Στη βάρδιά του ως o επικεφαλής της χώρας που του εμπιστεύτηκαν, έγινε πραξικόπημα από τον στρατό του οποίου ήταν επίσης επικεφαλής, και η Ελλάδα μπήκε με το κεφάλι σε μια από τις πιο μελανές περιόδους στην Ιστορία της.
Που κατέληξε στο Πολυτεχνείο και στη διχοτομημένη Κύπρο.
 
Η μόνη αντίσταση που προέβαλε ο Κωνσταντίνος (συγχωράτε με, δεν μου πάει να γράψω "συγχωρεμένος") στη χούντα που ξεκινούσε, ήταν το ...βλοσυρό του βλέμμα στη φωτογραφία, όπου ποζάρει ευθυτενής παρέα με αυτούς που έβαλαν τη χώρα μας στο γύψο για 7 χρόνια. Τόσο σκληρά τους φέρθηκε ο Βασιλεύς.
Ίσως γιατί τον πρόλαβαν πριν κάνει εκείνος πραξικόπημα, εναντίον της Δημοκρατίας την οποία ορίστηκε να προστατεύει.
 
Λίγες μέρες μετά την κοπάνησε με την ουρά στα σκέλια κάνοντας στη συνέχεια σθεναρή αντίσταση μέχρις εσχάτων στη χούντα, από το Λονδίνο και τα χιονισμένα θέρετρα των Άλπεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους, μετά την μεταπολίτευση, η Δημοκρατία μας τον "απάλλαξε" και επισήμως από τα καθήκοντα που πρόδωσε, με ένα δημοψήφισμα (κανονικό, όχι "πέτσινο").
Και ορθώς τον τιμώρησε αφαιρώντας του την ελληνική υπηκοότητα, και μαζί το δικαίωμα να θεωρείται Έλληνας. Λίαν επιεικώς,
 
Με εντυπωσιάζει που κάποιοι του αποδίδουν ως εύσημο το ότι ήταν καλό παιδί από το 1974 και μετά, και δεν έκανε φασαρίες.
Ομολογώ πως δεν είχα καταλάβει ότι είχε τέτοια εναλλακτική.
Πιο πιθανό θεωρώ το να αποδέχτηκε και ο ίδιος πως ήταν εντελώς ακατάλληλος και σωστά εξέπεσε του αξιώματός του.
Διότι δεν είναι "τέως" (άρα ευδοκίμως ολοκληρώσας την θητεία του), είναι έκπτωτος. Να το ξεκαθαρίζουμε.
Επειδή "Αρχηγός" σημαίνει "ηγέτης", έννοια της οποίας έμπρακτα απέδειξε πως αποτελεί το αντίθετο, δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό μήπως θα έπρεπε να ταφεί με αντίστοιχες τιμές "αρχηγού κράτους". Άλλωστε ποιού κράτους, αυτού που του αφαίρεσε την υπηκοότητα;
 
(Για το "δημοσία δαπάνη" δεν σχολιάζω καν, καθώς και οι οικονομικές εκκρεμότητες της Ελλάδας με την οικογένεια Γκλύξμπουρκ έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες. Για να μην θυμηθώ δικαστικές διεκδικήσεις, κοντέηνερ, αποζημιώσεις κλπ.)
Το περισσότερο που μπορώ, κυρίως από ευγένεια και μεγαλοψυχία που αρμόζουν στη Δημοκρατία μας, είναι να πω συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Αλλά ως εκεί. Ούτε ξεχνάω, ούτε λησμονώ!
(*) Ο λόγος που έγραψα αυτό το κείμενο, είναι αναρτήσεις ανθρώπων που εκτιμάω και ειλικρινά με εντυπωσίασαν. Προφανώς είναι πολύ καλύτεροι άνθρωποι από μένα.
Αναλαμβάνω λοιπόν την πολιτική ευθύνη όσων αναφέρω. Να ζούμε να τον θυμόμαστε. 🙂
 
Δημοσθένης Μρούσαλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: