Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Δέκα πράγματα που μπορεί να μην ξέρετε για τον Ίαν Κέρτις


Θέλοντας να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο Ίαν Κέρτις και το συγκρότημα των Τζόι Ντιβίζιον που εξακολουθεί να παραμένει αναντικατάστατο, να εμπνέει και να «μεγαλώνει» γενιές και γενιές, δημοσιεύουμε κάποια έργα τέχνης και γκράφιτι για τους Τζόι Ντιβίζιον ή τον Κέρτις, και μερικές πληροφορίες που μπορεί να μην ξέρετε για τον αγαπημένο μας ποιητή, χορευτή, μουσικό, καλλιτέχνη…

 1. Ο Ίαν ήθελε να βρεθεί στη «σκηνή» από πολύ μικρός και είχε αποφασίσει να γίνει κασκαντέρ…δανείστηκε λοιπόν από κάτι παιδιά της γειτονιάς ενα κράνος και πήδηξε από την ταράτσα ενός γκαράζ. Αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία του φορά σαν κασκαντέρ, αφού έφυγε από εκεί τραυματισμένος και με πολλές μελανιές.

2. Παρά τη σχετική επιτυχία του «Unknown Pleasures» ο Ίαν Κέρτις δεν είχε ποτέ αρκετά χρήματα. Πολλές φορές καθόταν στο στούντιο μετά την ηχογράφηση, και καθάριζε το κτίριο  για να βγάζει κάτι έξτρα.

3. Ο Ian είχε εμμονή με τη μουσική ως έφηβος, αλλά δεν είχε  την οικονομική άνεση να μπορεί να αγοράζει τα άλμπουμ που ήθελε, καθώς και τα τσιγάρα και τα ποτά του, έτσι συχνά πήγαινε στην εσωτερική αγορά στο κέντρο της πόλης Μάκλσφιλντ και έκλεβε δίσκους, βάζοντας τους κάτω από ένα μεγάλο γκρι παλτό.

4.Το «she’s lost control» γράφτηκε για ένα κορίτσι με επιληψία, που συναντούσε συχνά ο Ίαν Κέρτις στο γραφείο ευρέσεως εργασίας. Μια μέρα, απλά σταμάτησε να πηγαίνει. Ο Ίαν ήλπιζε πως είχε βρει κάποια δουλειά, αλλά αργότερα έμαθε πως είχε πεθάνει.

5. Ως έφηβος, έπρεπε να παρέχει «κοινωνικές υπηρεσίες» στους ηλικιωμένους ως μέρος του σχολικού προγράμματος. Μην χάνοντας την ευκαιρία, ο Ίαν έκλεβε τα χάπια που είχαν οι ηλικιωμένοι στα ντουλάπια τους και τα έπινε με τους φίλους του. Μια φορά αναγκάστηκε να πάει στο νοσοκομείο για πλύση στομάχου, από υπερβολική δόση.

6. Ο Ίαν είχε γράψει ένα προσβλητικό γράμμα στον Τόνι Ουίλσον προβοκάροντάς τον για να καλέσει τους Τζόι Ντιβίζιον στην εκπομπή του. Του έδωσε το γράμμα, όπου τον αποκαλούσε μπάσταρδο που δεν τους έχει δώσει τηλεοπτικό χρόνο να παίξουν τα κομμάτια τους. Τελικά το γράμμα έφερε αποτέλεσμα, καθώς ο Τόνι μετά το συμβάν τους κάλεσε 2 φορές, μία για το «shadowplay» και αργότερα για το «she’s lost control».
 

7. Ο Ιαν έπασχε από μια αλλερική αντίδραση στο φως του ήλιου. Αν καθόταν στον ήλιο για πάνω από λίγη ώρα, τα χέρια του και το πρόσωπο θα γίνονταν κατά κόκκινα και θα πρήζονταν πολύ.

8. Ενα βράδι σε λάιβ, ο Ιαν Κέρτις έβγαλε το ξύλο από το πάτωμα της σκηνής και το πέταξε στο κοινό. Μετά. έσπασε ενα ποτήρι μπύρας στη σκηνή, και άρχισε να κυλιέται στα σπασμένα γυαλιά, κόβοντας τον εαυτό του σε πολλά σημεία του σώματός του.
 

9. Το πρώτο «ονομα» των Τζόι Ντιβίζιον ήταν «Warsaw» (Βαρσοβία), ένα όνομα που πήραν από το κομμάτι «Warsawa» από το άλμπουμ «Low» του Ντέιβιντ Μπάουι. Το πρώτο λάιβ της μπάντας ήταν στις 29 Μαίου 1977 στο Electric Circus, σε μια συναυλία που έπαιζαν και η Buzzcocks.
10.  Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Ιαν Κέρτις άκουγε μια φωρά το κομμάτι πριν μπει στο στούντιο να «γράψει» τη φωνή του, που πάντα έβγαινε σε μια λήψη. Είχε πάνω του χαρτί με τους στίχους, αλλά ήθελε να ηχογραφεί με σβηστά φώτα, κι έτσι ό,τι έλεγε ήταν από μνήμη…

Hit&Run


Δεν υπάρχουν σχόλια: