Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Τέμπη. «Μου λένε ότι είμαι τυχερή που δεν θυμάμαι»


 

Ανοιξε για πρώτη φορά τα μάτια της ύστερα από 40 ημέρες στην εντατική. Δεν θυμόταν ούτε το δυστύχημα ούτε ότι στο τρένο ταξίδευε με την καλύτερή της φίλη. Ο δρόμος της αποκατάστασης ήταν μακρύς και δύσκολος.

 

ΤΕΜΠΗ: Ένας χρόνος μετά

Ήθελε να παίξει πιάνο. Μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι της, έξι µήνες µετά το σιδηροδροµικό δυστύχηµα στα Τέμπη. Τα δάχτυλά της, όμως, δεν λύγιζαν για να πατήσει τα πλήκτρα. Ακόμη και τώρα, ενώ έχει βελτιωθεί η κινητικότητά της, οι συνέπειες των τραυμάτων και της πολυήμερης νοσηλείας στην εντατική επιμένουν. Έχει μια ευαισθησία στην αφή, που τη δυσκολεύει να πιέσει τα τάστα της κιθάρας. Για τη Μυρσίνη Πρασσά η μουσική είναι τρόπος έκφρασης και όσο βρισκόταν σε καταστολή ήταν το βασικό ερέθισμα που τη συνέδεε με τον έξω κόσμο.

Μετά το δυστύχημα πέρασε 45 ημέρες διασωληνωμένη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Λάρισα. Η οικογένειά της είχε αφήσει στο πλευρό της, μέσα σε αποστειρωμένο σακουλάκι, ένα κινητό τηλέφωνο στο οποίο είχαν αποθηκεύσει όλα τα αγαπημένα της τραγούδια, από Metallica μέχρι Μπράιαν Ανταμς. Είχαν παρακαλέσει τις νοσηλεύτριες να παίζουν τη λίστα όλη την ημέρα, αδιάκοπα.

«Εάν δεν είχε συμβεί το δυστύχημα θα είχα πάρει το πτυχίο της Αρμονίας. Θα το προσπαθήσω πιο μετά», λέει στην «Κ» η 22χρονη από το σπίτι της στη Θεσσαλονίκη. Ένα χρόνο μετά θυμάται ελάχιστα από εκείνη τη βραδιά, ένα κενό στη μνήμη το οποίο δεν μπορεί να συμπληρώσει. Όταν βγήκε από την εντατική δεν γνώριζε καν πώς είχε τραυματιστεί. Η οδηγία των ειδικών ήταν να μην της αποκαλύψουν άμεσα όλες τις πληροφορίες. Προείχε η δύσκολη επάνοδός της και κρίθηκε ότι όλα ήταν καλύτερα να γίνουν σταδιακά.

Μήνες μετά, στο κέντρο αποκατάστασης, έμαθε ότι επέβαινε στην αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορικό τρένο τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Δεν θυμόταν, όμως, με ποιον είχε ταξιδέψει. Ώσπου τον περασμένο Οκτώβριο οι συγγενείς της την ενημέρωσαν ότι η κολλητή της φίλη, η 28χρονη Ελπίδα Χούπα, ήταν ένα από τα 57 θύματα των Τεμπών. Η Μυρσίνη μιλάει γι’ αυτήν ακόμη και σήμερα σε ενεστώτα χρόνο.

 Ιωάννης Παπαδόπουλος

 KATHIMERINI.GR

Θλίψη, μόνο θλίψη..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: