Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΦΟΝΙΑΣ

(όπως μου τη διηγήθηκε ο φίλος τ. Διευθυντής του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ζήσης Σκαμπάλης)

Θα έχετε φυσικά ακούσει το τραγούδι "ο Γιάννης ο Φονιάς" σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και στίχους Νίκου Γκάτσου. Για να σας βοηθήσω, βάζω τους στίχους του:

"Ο Γιάννης ο φονιάς, παιδί μιας Πατρινιάς

κι ενός Μεσολογγίτη

Προχτές την Κυριακή μετά απ’ τη φυλακή

επέρασ’ απ’ το σπίτι

Του βγάλαμε γλυκό, του βγάλαμε και μέντα

μα για το φονικό δεν είπαμε κουβέντα

Μονάχα το Φροσί με δάκρυ θαλασσί

στα μάτια τα μεγάλα

Τού φίλησε βουβά τα χέρια τ’ ακριβά

και βγήκε από τη σάλα

Δεν μπόρεσε κανείς τον πόνο της ν’ αντέξει

Κι ούτε ένας συγγενής να πει δεν βρήκε λέξη

Κι ο Γιάννης ο φονιάς στην άκρη της γωνιάς

με του καημού τ’ αγκάθι

Θυμήθηκε ξανά φεγγάρια μακρινά

και τ’ όνειρο που εχάθη"

-----------------------------------

Κάπου το 1960 ήταν ένας περιοδεύων μουσικός, (στο τραγούδι τον λένε Γιάννη) με οικογένεια και 7 παιδιά, 6 αγόρια και μια κόρη, "το Φροσί", 18 ετών εκείνη την εποχή.

Κάποια στιγμή έμαθε ότι ο φίλος και συνάδελφος βιολιστής στο μπουλούκι, είχε σχέσεις με τη γυναίκα του.

Ο Γιάννης, για λόγους τιμής σκότωσε τη σύζυγό του, αλλά στη δίκη αθωώθηκε ως τελέσας το έγκλημα "εν βρασμώ ψυχής", μιας και τα "εγκλήματα τιμής" εκείνη την εποχή ήταν αποδεκτά από την Κοινωνία.

Το τραγούδι-τραγωδία, περιγράφει την επιστροφή του Γιάννη στο σπίτι του. Κι ενώ κανείς δεν αναφέρει το φονικό, η κόρη του σκύβει και του φιλάει "τα χέρια τ'ακριβά" (ο τραγικός διχασμός μεταξύ της αγάπης για τον πατέρα και του πόνου για το χαμό της μάνας) και "βγήκε από τη σάλα". Η "σάλα" είναι η μεταφορική ερμηνεία της Ζωής, μια και το Φροσί μετά από λίγο καιρό αυτοκτόνησε, μην αντέχοντας το γεγονός του φόνου της μάνας της από τον πατέρα της.

Ο μπαρμπα-Γιάννης έμεινε μέχρι να γεράματά του να αγναντεύει σιωπηλός τα δάση του Πόθου Ηλείας, του χωριού του. "Θυμήθηκε ξανά φεγγάρια μακρινά και τ’ όνειρο που εχάθη"

Την ιστορία τη διηγήθηκε στο Νίκο Γκάτσο ένας φοιτητής, που δούλευε για να βγάλει μεροκάματο στο καφέ του Φλόκα. Ο Γιάννης ήταν ο μικρότερος αδελφός του παππού του και ο φοιτητής είναι ο Γιώργος Μητρόπουλος, μετέπειτα παραγωγός των εκπομπών του Μάνου στο 3ο Πρόγραμμα. Υπήρξε αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας του φονικού.

Γι αυτό στην Ελλάδα δεν αναπτύχθηκε ποτέ η Όπερα, γιατί κάθε μικρό τραγούδι είναι μια ολόκληρη ιστορία, κάποιες φορές και Τραγωδία.

 

Κώστας Κάπος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: