Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Οργή ΔΝΤ για ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Τσίπρας θέλει τις αυξήσεις φόρων, ΟΧΙ εμείς»



Την δική του εκδοχή στην κόντρα του με την Αθήνα για το απo πού θα προκύψει το πακέτο των πιθανών έξτρα 3,6 δισ. δίνει το ΔΝΤ.
Ανώτατος αξιωματούχος που συνομίλησε με τον Θάνο Δημάδη από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτει ότι η Αθήνα κατέθεσε πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ώστε τα τυχόν έξτρα μέτρα για να πιαστούν οι στόχοι να προέρχονται από δαπάνες που θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών να τις αποφασίσει αλλά κυρίως να προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.

Η Αθήνα κατέθεσε πρόταση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ώστε τα τυχόν έξτρα μέτρα να προέρχονται κυρίως από αυξήσεις φόρων
Η πρόταση της Αθήνας να περιληφθεί στο σχέδιο του πακέτου των έξτρα μέτρων και η επιλογή της αύξησης των φόρων είναι κάτι που εξόργισε σύμφωνα τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου και τον Πολ Τόμσεν.

Πηγή του Ταμείου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία τέτοια πρόβλεψη για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων ή εργοδοτικών εισφορών. Εκεί που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, η έμφαση πρέπει να δίνεται στο σκέλος των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Νέες αυξήσεις φόρων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω σμίκρυνση των δημοσίων εσόδων σε αυτήν την συγκυρία. Είναι κάτι που το Ταμείο δεν μπορεί να συμφωνήσει».
Σε αντιδιαστολή με την Αθήνα, το ΔΝΤ ζητάει να υπάρχει αυτόματος κόφτης δαπανών και μόνο, χωρίς να είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ να αποφασίζει ποιες θα είναι οι δαπάνες που θα περικοπούν αλλά οι περικοπές να αφορούν μαζικό ψαλίδισμα συντάξεων και μισθών του δημοσίου εφόσον η ενεργοποίηση αυτών των μέτρων απαιτηθεί για να πιαστούν οι στόχοι, και σε καμία περίπτωση νέες αυξήσεις φόρων.

Πρέπει ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί να είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην επανερχόμαστε ξανά στις ίδιες και τις ίδιες συζητήσεις κάθε φορά που κάποιος στόχος δεν εκπληρώνεται
Όπως μεταδίδει ο Θάνος Δημάδης, η πρόταση Σόιμπλε και η επιμονή του ΔΝΤ για αυτοματοποιημένο κόφτη δαπανών χωρίς να εμπλέκεται πολιτικά ο εκάστοτε ΥΠΟΙΚ στον καθορισμό τους, οφείλεται στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αποδίδει το Ταμείο στην ελληνική κυβέρνηση για την οποία φέρεται να θεωρεί πως δεν έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει στην πράξη τα συμφωνηθέντα.

«Πρέπει ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί να είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην επανερχόμαστε ξανά στις ίδιες και τις ίδιες συζητήσεις κάθε φορά που κάποιος στόχος δεν εκπληρώνεται.
Και φυσικά επιβάλλεται να βρεθεί ο τρόπος ώστε αυτός ο μηχανισμός να καταστεί λειτουργικός και δεσμευτικός πέρα από απρόοπτα που θα μπορούσα να εκτροχιάσουν την εφαρμογή του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά πηγή του Ταμείου.

Το έλλειμμα αξιοπιστίας που βλέπει το Ταμείο σε συνδυασμό με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης για αυξήσεις φόρων υπό την απόλυτη δικαιοδοσία του εκάστοτε ΥΠΟΙΚ, είναι δύο βασικοί μεταξύ άλλων ακόμα λόγων που έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το φάσμα της χρεοκοπίας να ξεπροβάλλει για ακόμα μία φορά απειλητικά και μέχρι στιγμής να παραμένει άγνωστο το πότε θα επανεκκινηθούν οι διαδικασίες για την εξεύρεση μίας συμφωνίας που να ικανοποιεί ΔΝΤ, Eυρώπη και Αθήνα.

 http://politika-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: