Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Ο χουλιγκανικός λαϊκισμός

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Ε​​ίναι ανιστόρητη, ανόητη και εντέλει επικίνδυνη η αποστροφή «καλά να πάθουν» που εκτοξεύουν πολλοί για τα στελέχη της «Πρώτης Φοράς», τα οποία γεύονται τώρα τον χουλιγκανικό λαϊκισμό, αυτόν που χρόνια καλλιέργησαν. Βεβαίως, είναι αληθές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενθάρρυνε τους ποικιλόχρωμους τραμπούκους να επιτίθενται κατά των αντιπάλων τους· να πολιορκούν τους χώρους όπου πήγαινε να μιλήσει ο κ. Γιώργος Πεταλωτής· να προπηλακίζουν τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη· ακόμη και να ευλογούν τις επιθέσεις που δέχθηκε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, κατά την επαίσχυντη παρέλαση της Θεσσαλονίκης το 2011. Να θυμηθούμε πως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για «την 28η Οκτωβρίου 2011 [όταν], πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα, έδωσαν στην επέτειο του ηρωικού ΟΧΙ το πραγματικό της νόημα, βροντοφωνάζοντας το δικό τους “ΟΧΙ” στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ» («Ψήφισμα συμπαράστασης της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ στους 10 διωκόμενους για την “Παρέλαση του Λαού”», 20.10.2014).

Μην ξεχνάμε επίσης ότι η παρεμπόδιση των έργων για τη δημιουργία hotspot σε περιοχή της Κω –την οποία, σύμφωνα με την «Αυγή» (8.2.2016) «“αγανακτισμένοι πολίτες” έσκαψαν και “πλημμύρισαν” ώστε να μην μπορούν να γίνουν εργασίες»– δεν είναι καινοφανής. Προηγήθηκε η εκσκαφή οριζόντιας τάφρου βάθους 1,5 μέτρου στη λεωφόρο Λαυρίου, ζημιά που ποτέ δεν μάθαμε πόσο κόστισε στους φορολογούμενους, από «Αγανακτισμένους» της Κερατέας. Είναι αυτοί που ο κ. Αλέξης Τσίπρας παίνευε ότι «εσείς δείξατε τον δρόμο της αξιοπρέπειας, της αυτοπεποίθησης και της ανατροπής» και «η Κερατέα είναι η πόλη-σύμβολο για όλη την Ελλάδα... αποτελεί ένα πρώιμο αντιμνημονιακό μοντέλο... Η Κερατέα αποτίναξε τα δεσμά των τετελεσμένων που προσπάθησαν να επιβάλουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Αυτά τα έκαναν μόνο οι χούντες της Λατινικής Αμερικής στους Ινδιάνους» (30.5.2012). Να σημειώσουμε δε ότι τότε οι «αγανακτισμένοι» δεν φορούσαν στην Αυγή εισαγωγικά, όπως φορούν σήμερα. Τότε ήταν «η δίκαιη οργή του λαού» που έκανε τους χουλιγκανισμούς. Να σημειώσουμε επίσης και το γεγονός ότι σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν, ίσως λόγω εξουσίας, καλή όραση: βλέπουν ακροδεξιούς στις συγκεντρώσεις των «νεοαγανακτισμένων» (που προφανώς θα υπάρχουν), αλλά δεν μπορούσαν να τους διακρίνουν στις πλατείες, όπου συγχρωτίζονταν κι ακούγονταν διάφορα αισχρά όπως «να καεί, να καεί...».

Δεν πρέπει να σταθούμε στην υποκρισία, παρόλο που ενυπάρχει κι αυτό το στοιχείο, αλλά στην ανικανότητα προετοιμασίας ενός χώρου να κυβερνήσει. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ότι μπορούν να δαμάσουν το τέρας που χρόνια τάιζαν με τις «επαναστατικές» παρόλες τους. Τι ακούσαμε τα τελευταία χρόνια για εκείνο το έρμο και ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογηθούν οι τραμπουκισμοί; Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν πόσο επικίνδυνη είναι για τη Δημοκρατία η δικαιολόγηση των αντιδημοκρατικών μεθόδων με συνθήματα περί «δίκαιης οργής». Δεν κατανόησαν ότι η βία είναι πάντοτε φασιστική, ακόμη κι αν ασκείται από κάποιους που χρίζουν εαυτούς προοδευτικούς.

Γι’ αυτό πρέπει να είναι πάνδημη και ηχηρή η αντίθεση σε προπηλακισμούς βουλευτών, υπουργών και γενικώς οιωνδήποτε έχουν την αντίθετη άποψη με τους διαμαρτυρόμενους. Το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους, ειδικά στους αντιπολιτευόμενους. Οι τελευταίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι όποιος αντιπολιτεύεται δίχως αρχές, δεν θα έχει καλό τέλος.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: