Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Μα τι κάνετε, επιτέλους;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΗ

Η γελοιότης κορυφώθηκε: περινούστατοι συνδικαλιστές του κλάδου έδωσαν... τιμητικά το πράσινο φως να κυκλοφορήσουν σήμερα οι εφημερίδες που σεβάστηκαν την απεργία και δεν εκδόθηκαν το Σαββατοκύριακο. Ιλαρότης, υποκρισία και τραγέλαφος! Διότι ούτως ή άλλως σήμερα θα εκδοθούν κανονικά και οι υπόλοιπες καθημερινές εφημερίδες, οι οποίες κυκλοφόρησαν το Σάββατο! Κι έτσι «θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Θλιβεροί οι ολετήρες. Και καταγέλαστοι. Υπεύθυνοι για ένα μεγάλο έγκλημα: απεργία στα Μέσα, την ώρα που κόχλαζε η κοινωνία μετά την ολοκληρωτικού χαρακτήρα απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, άρα εξ αντικειμένου ευνοϊκή απεργία για την κυβέρνηση! Υπεύθυνοι για ένα πρωτοφανές κομφούζιο: οι περισσότερες εφημερίδες είχαν προτυπωθεί ή κυκλοφόρησαν με ανυπόγραφα κείμενα που γράφτηκαν από... απεργούς! Υπεύθυνοι για το ρωγμώδες κάταγμα που επιφέρουν στο δεινώς δοκιμαζόμενο σώμα του Τύπου. Ας δούμε κατά σειράν τα εγκλήματα:

* Εγκλημα πρώτο: Η φασιστίζουσα απόφαση για την ΕΡΤ δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους δημοσιογράφους. Σωστά, επομένως, αποφασίστηκε η 24ωρη απεργία σε ένδειξη καταγγελτικής διαμαρτυρίας. Την απόφαση για την εν λόγω απεργία (της Πέμπτης) σεβάστηκαν όλα τα καθημερινά φύλλα, τα οποία -ειρήσθω εν παρόδω- με εξαίρεση την «Καθημερινή» ξιφούλκησαν εναντίον της εξοργιστικής κυβερνητικής απόφασης να πέσει μαύρο πέπλο στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Πύρινα κείμενα και τίτλοι δημιουργούσαν ένα ευρύ αντικυβερνητικό μέτωπο, εκθέτοντας πλήρως την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. Και εκεί που περίμεναν όλοι ότι θα συμβεί αυτό που επιτάσσει η κοινή λογική και η ανάγκη της κοινωνίας για άμεση, καθαρή ενημέρωση και σχολιασμό, τα Σωματεία -με πρώτη την ημέτερη ΕΣΗΕΑ- αποφάσισαν να συνεχιστεί η απεργία σε όλα τα μήντια, έντυπα και ηλεκτρονικά! Χουντικής εμπνεύσεως κλείσιμο της ΕΡΤ από τη μια πλευρά, φίμωση των Μέσων από την άλλη! Με τους συνδικαλιστές μας να πρωταγωνιστούν και να επιβάλλουν την ολέθρια, εγκληματική αυτή απόφαση. Μωραίνει Κύριος...

* Εγκλημα δεύτερο: Μεταξύ σφύρας και άκμονος οι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν είτε να δώσουν κείμενα από την Τετάρτη -μιας και αρκετές εφημερίδες είχαν αναγγείλει ότι θα κυκλοφορήσουν- είτε να δώσουν ανυπόγραφα κείμενα, ώστε και να εκδοθούν οι εφημερίδες και να μη φανούν απεργοσπάστες. Σ' αυτή τη δεινή θέση τούς εξανάγκασαν οι φωστήρες.

* Εγκλημα τρίτο: Οι περισσότερες εφημερίδες, ως και οι «μεγάλες», βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δεν είναι του παρόντος η αναφορά στους λόγους της πρωτοφανούς κατάρρευσης, αλλά τυγχάνει γνωστό τοις πάσι ότι η κατάσταση στον Τύπο είναι τραγική. Λυμφατικές κυκλοφορίες, ελάχιστη διαφήμιση, ώθηση για εθελούσιες εξόδους, απολύσεις, γλίσχρο μεροκάματο και καθυστερήσεις στις πληρωμές. Ταυτόχρονα, αρκετοί εκδότες απειλούν ευθέως με κλείσιμο των εφημερίδων, εκβιάζοντας έτσι εξ αντικειμένου τους δημοσιογράφους και το υπόλοιπο προσωπικό. Ομως επικαλούνται ένα στοιχείο το οποίο ως τεκμήριο είναι μη μαχητό: την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εφημερίδες. Δεν μπλοφάρουν εν προκειμένω ούτε παίζουν παιχνίδια του παρελθόντος. Επομένως, μια συνετή συνδικαλιστική ηγεσία προσμετρά αυτό το στοιχείο και κηρύσσει απεργία για απολύτως σοβαρούς λόγους. Εδώ συνέβη το αντίθετο: ενώ η στοιχειώδης λογική επέβαλλε επιτακτικά την έκδοση εφημερίδων, καθώς και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών Μέσων, ώστε να παρέχεται άμεση, συνεχής ενημέρωση και πλήρης σχολιασμός για το μέγα θέμα της ΕΡΤ, αποφασίστηκε απεργία!

Οταν η ΕΣΗΕΑ κατάλαβε ότι «έχασε το παιχνίδι», μιας και εκδόθηκαν οι περισσότερες εφημερίδες το Σαββατοκύριακο, θα μπορούσε να το παραδεχτεί έντιμα και γενναία, και να άρει την ολέθρια απόφαση. Ομως, ο δογματισμός και η υποκρισία δεν το επέτρεψαν. Η δήθεν προοδευτική λογική ολοκλήρωσε τον ιλαρό κύκλο της, με την αστεία απόφαση να... επιβραβεύσει τις εφημερίδες που σεβάστηκαν την απεργία και να επιτρέψει την κυκλοφορία τους. Θα γελάει ο κόσμος με την απίθανη αυτή επινόηση, την οποία μονάχα έγκλειστοι στη φυλακή πρωτοφανούς πολιτικού αυτισμού θα μπορούσαν να σκεφτούν.

Δυστυχώς, η συνδικαλιστική μας ηγεσία αποδείχτηκε καταφανώς κατώτερη των περιστάσεων. Λειτουργεί δογματικά και ιδεοληπτικά, με όρους ηρωικού παρελθόντος, οι οποίοι δεν έχουν καμιά σχέση με τη σημερινή πολύπλοκη, τραγική κατάσταση. Δεν πρόκειται απλώς για ιλαρές ασκήσεις «επαναστατικής γυμναστικής», αλλά για έναν επικίνδυνο πρωτογονισμό, τον οποίο οιακίζει η μικροπολιτική αντίληψη και διαπερνά η αφασία, γεγονός που υπονομεύει και συντρίβει τις καλές προθέσεις τους και την αγωνιστική διάθεση. Κατ' ουσίαν, η εγκληματική αυτή απόφαση υπονομεύει την ουσία της απεργίας.

Μεθαύριο έχουμε εκλογές στην ΕΣΗΕΑ. Είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε κατάματα την πραγματικότητα και τις τρομακτικές ευθύνες της σημερινής διοίκησης, τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί, τις ιδεοληψίες και το δογματισμό της. Τυχόν επιβράβευση των επιλογών και της συμπεριφοράς της συνιστά αυτοχειριασμό. Αλλως: τοιούτοι αρχιερείς μάς αξίζουν...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: