Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ

Υποκρισία χωρίς όρια

ΕΝΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ παιχνίδι χωρίς όρια, πλην όμως νομιμότατο, παίζεται από καιρού εις καιρόν, μεταξύ των εκπροσώπων και των τριών εξουσιών: νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής.

Οταν αυξάνονται οι αποδοχές των δικαστών, αυξάνονται αυτομάτως και οι αντίστοιχες των εν ενεργεία βουλευτών. Και αμέσως μετά σπεύδουν να διεκδικήσουν τις αυξήσεις αναδρομικά και οι συνταξιούχοι βουλευτές.

ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ήρθε στο προσκήνιο αυτή η τελευταία πτυχή του θέματος, με την αποκάλυψη ότι εκατοντάδες πρώην βουλευτές έχουν καταθέσει προσφυγές στα δικαστήρια, διεκδικώντας αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το ποσό υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ είναι, όντως, πρόκληση στο κοινό αίσθημα σε χαλεπούς καιρούς. Και γι' αυτό έσπευσαν να την αποκηρύξουν οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, όπου ακούστηκαν διάφορες κορόνες. Περίσσεψε, όμως, η υποκρισία.

ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟ που έκαναν οι συνταξιούχοι βουλευτές το κάνουν, με άλλους τρόπους, οι εν ενεργεία. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι με πλάγιους τρόπους (συμμετοχή σε συνεδριάσεις επιτροπών με επουσιώδη θέματα) αυξάνονταν οι αποδοχές τους. Αλλά και οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας, μόλις πριν από λίγα χρόνια διεκδίκησαν και πήραν (με αποφάσεις που έβγαλαν συνάδελφοί τους!) αναδρομικά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ είναι, φυσικά, νόμιμα. Και το γνωρίζουν όλοι. Τα προβλέπει ένα Ψήφισμα του 1975, το οποίο ουδείς -κυβέρνηση, αντιπολίτευση ή βουλευτής μεμονωμένος- ζήτησε να καταργηθεί. Σ' αυτό το Ψήφισμα, το οποίο ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα, βασίζονται και οι δικαστικοί λειτουργοί που διεκδίκησαν αναδρομικά τις αυξήσεις τους. Σ' αυτό το Ψήφισμα -και σε προγενέστερες δικαστικές αποφάσεις- στηρίζονται και οι συνταξιούχοι βουλευτές, οι οποίοι διεκδικούν ακριβώς το ίδιο.

ΦΥΣΙΚΑ, η σημερινή ενέργεια των συνταξιούχων βουλευτών που προσέφυγαν στα δικαστήρια (δεν είναι όλοι, γι' αυτό είναι σωστό να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους, ώστε να μην παίρνει η μπάλα τους πάντες) είναι νόμιμη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με κανόνες της πολιτικής ηθικής. Κάποια πράγματα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δεν είναι. Γι' αυτό το πολιτικό σύστημα, που έχει τη βάση του στον κοινοβουλευτισμό, έχει πάρει την κάτω βόλτα και η αναξιοπιστία του έχει φτάσει στο ναδίρ.

ΠΕΡΑ, ΟΜΩΣ, από τις σημερινές υποκριτικές καταγγελίες των εν ενεργεία βουλευτών εναντίον των συνταξιούχων συναδέλφων τους, ας φροντίσουν να δώσουν μια απλή και καθαρή λύση. Την έχει προτείνει το ΚΚΕ: Να καταργηθεί η βουλευτική σύνταξη. Και οι βουλευτές, για όσο χρόνο βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, να ασφαλίζονται στο επαγγελματικό τους ταμείο, από το οποίο να λαμβάνουν τη σύνταξή τους όταν συμπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις. Και όχι να λαμβάνουν δύο συντάξεις - μία από το κύριο ασφαλιστικό ταμείο τους και άλλη μία λόγω της βουλευτικής θητείας τους. Κάποια λύση θα βρεθεί και για τους ανεπάγγελτους, που έχουν κάνει επάγγελμα το βουλευτιλίκι.

ΙΔΟΥ Η Ρόδος, ιδού και η λύση. Τα υπόλοιπα είναι έπεα πτερόεντα.

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: