Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Σκληρή απάντηση Οικονομικού Επιμελητηρίου για τα τεχνάσματα του υπ.εργασίας να κάνει το "άσπρο μαύρο"

Σκληρή απάντηση πριν από λίγο έδωσε το οικονομικό επιμελητήριο στις χθεσινές αστειότητες του υπ. εργασίας με τις οποίες προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα εξόντωσης των ελεύθερων επαγγελματιών με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογική καταιγίδα που έχουν εξαπολύσει εναντίον όλου του ιδιωτικού τομέα.

Να θυμίσουμε ότι το Οικονομικό επιμελητήριο είχε δώσει στη δημοσιότητα παραδείγματα - σοκ για το την εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών που επιχειρεί η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό - ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψήφισε.
Στη συνέχεια ο κ.Κατρούγκαλος σε τηλεοπτική του εμφάνισε χαρακτήρισε "σκουπίδια" τα όσα είπε το Ο.Ε.Ε και ότι τα παραδείγματα δεν ισχύουν κατηγορώντας τον πρόεδρο του Ο.Ε.Ε. κ.Κόλλια για αντιπολιτευτική διάθεση επειδή ανήκει πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία.
Χθες το υπ. Εργασίας έδωσε δικούς του πίνακες αντιπαραβάλλοντας δικές του αυθαίρετες εκτιμήσεις με τα όσα αληθή είχε δώσει στη δημοσιότητα το Ο.Ε.Ε. 
Οι πίνακες που έδωσε το υπ.Εργασίας στη δημοσιότητα προκαλούν σοκ για την ανεπάρκεια των συμβούλων του υπουργού κ.Κατρούγκαλου γιατί τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Αν αυτοί οι άνθρωποι συμβουλεύουν για οικονομικά θέματα ένα υπουργό η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως...
Χαρακτηριστικά οι πίνακες του υπ. εργασίας με βάση τη δική τους λογική αναφέρουν ότι σε φορολογητέο εισόδημα πχ. 12.000 ευρώ ο φόρος είναι μόλις 1928,52 ευρώ ενώ είναι γνωστό ότι από το 1ο ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με 22% επί του φορολογητέου εισοδήματος συνεπώς στο παράδειγμα του υπουργείου ο φόρος θα είναι 2.640 ευρώ.
Ο πίνακας  που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δείχνει την ασχετοσύνη των κυβερνητικών συμβούλων του υπ.εργασίας είναι ο εξής 
Σε όλα αυτά το Οικονομικό Επιμελητήριο απαντά:

Δυστυχώς, το Υπουργείο Εργασίας με τεχνάσματα προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια.

Στα παραδείγματά μας δεν αναφέρεται ο όρος φορολογητέο εισόδημα. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι δυστυχώς αυτοί που έκαναν τους υπολογισμούς στο Υπ. Εργασίας δεν θα καταβάλουν καν την ελάχιστη προσπάθεια, που είναι να δουν ότι από το ετήσιο καθαρό κέρδος έχουν ήδη αφαιρεθεί οι ασφαλιστικές εισφορές και συνεπώς συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Δεν κάνουν ούτε μια απλή αφαίρεση…

Για την δική τους βοήθεια λοιπόν, προσθέσαμε μία γραμμή που γράφει «Φορολογητέο Εισόδημα». Ίσως αυτό τους βοηθήσει να κατανοήσουν τους υπολογισμούς μας, δεδομένου ότι πάντα για να καταλήξουμε στο φορολογητέο εισόδημα αφαιρούμε τις ασφαλιστικές εισφορές και μετά υπολογίζουμε τον φόρο που αναλογεί. Όλοι οι οικονομολόγοι γνωρίζουν τον κανόνα αυτό…

Επιπλέον για να βοηθήσουμε, τοποθετούμε δίπλα από τον κάθε αριθμό και τον αντίστοιχο υπολογισμό αυτού. Πλέον δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε αφαίρεση ούτε φυσικά να παραποιείτε – κατά λάθος φανταζόμαστε – τα παραδείγματά μας, όπως κάνατε με το φόρο εισοδήματος και την προκαταβολή φόρου στο παράδειγμά μας των 36.000.

Ως προς τον υπολογισμό της προκαταβολής πραγματικά απορούμε με ποιο τρόπο γνωρίζετε το πώς θα υπολογιστεί η προκαταβολή της επόμενης χρήσης; Γνωρίζετε αν υπάρχουν παρακρατήσεις φόρου που πρέπει να αφαιρεθούν; Γνωρίζετε αν υπάρχει προκαταβολή προηγουμένου έτους και αν υπάρχει ποιο είναι το ποσό αυτό για να συμψηφιστεί; Με ποια λογική θεωρείτε ότι δεν μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των επαγγελματιών;

Η προκαταβολή φόρου κύριοι δεν είναι μόνο φόρος. Είναι κάτι επαχθέστερο. Είναι απόλυτη εξάλειψη της ελάχιστης ρευστότητας των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι χρήματα που καταβάλεις, στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον, έναντι κερδών της επόμενης χρήσης!!! Αν δε, κέρδη δεν υπάρχουν, τότε παρακαλάς τις αρμόδιες αρχές να σου τα επιστρέψουν ή να συμψηφίσουν τις οφειλές που έχεις δημιουργήσει, ακριβώς γιατί δεν υπήρχε ρευστότητα να τις τακτοποιήσεις όταν έπρεπε, γιατί έπρεπε να πληρώσεις την προκαταβολή. Για εσάς όμως δεν είναι μείωση του εισοδήματός μας. Ας κρίνει ο κόσμος που διαβάζει και ακούει…

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος σας προσκαλεί, άνευ συνδρομής, να παρακολουθήσετε όποιο από τα σεμινάρια φορολογίας εισοδήματος που διοργανώνει επιθυμείτε εντός των επομένων μηνών. Είμαστε σίγουροι πως θα εμπλουτιστούν οι γνώσεις σας.
12 Μαη 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: