Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Η εμπέδωση της 'κανονικότητας'

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟΣ 

Article Image

Η επίσημη αποδοχή της πολλαπλής επιτροπείας με τον "Κόφτη", την "Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας" και την "Αρχή Δημοσίων Εσόδων" σηματοδοτεί μια (πολύ παλιά) "νέα εποχή"
Δεν έχουν περάσει ούτε δεκαοκτώ μήνες από τότε που τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Σύριζα γυρνούσαν από κανάλι σε κανάλι και πότε έσκιζαν μνημόνια, πότε υπόσχονταν άλλο τρόπο διακυβέρνησης που θα ξεκινούσε από τη Βουλή η οποία θα αποκτούσε ουσιαστικό ρόλο και πότε… έλυναν όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, από την αναδιοργάνωση της υγείας και της παιδείας μέχρι την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, έπεσε πολύς θρήνος από τους Μιχελογιαννάκηδες και τους Δημαράδες, προωθήθηκαν με… βαριά καρδιά όμως, τα πάντα όλα που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι και τα αποδέλοιπα που συμφώνησαν οι τωρινοί, από τους Σπίρτζηδες και τους Δρίτσες, παρακολουθήσαμε επιθεωρησιακά νούμερα από τις Θεοπεφτάτου και τις Αυλωνίτου, ο κατά Σημίτη εκσυγχρονισμός απέκτησε νέους θεωρητικούς, τους Δραγασάκηδες και τους Τσακαλώτους, αλλά όλα πηγαίνουν ακριβώς όπως πριν, κατά κρημνόν.

Γιατί η λιτότητα και η ύφεση είναι πάντα εδώ, τους φόρους άμεσους και έμμεσους τους πληρώνουν πάντα οι ίδιοι, αυτοί που δεν έχουν δουλειά, αυτοί που έχουν αλλά έχουν ξεχάσει πότε και πόσα… έναντι εισπράττουν και οι άλλοι που (παρά τις περικοπές) αν σηκωθούν στις μύτες των ποδιών τους βγάζουν την μύτη τους από τη λάσπη.

Η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπιστεί κάποτε, αφού καβαντζάρουμε και αυτόν τον κάβο, που είναι ο 37ος ή ο 38ος εάν δεν έχω χάσει το μέτρημα, η φοροαποφυγή ακόμη πιο μετά, αφού καβαντζάρουμε και την δεύτερη αξιολόγηση, και , σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ακόμη πιο μετά, αφού περάσουμε καμιά εικοσαριά κάβους ακόμα και αφού φορτωθούμε και τις επόμενες αλλαγές στα εργασιακά που έρχονται, θα σημάνει και η ώρα της πάταξης του λαθρεμπορίου που ήταν, λέει, άμεσος στόχος της πρώτης κυβέρνησης Σύριζα.

Ενδιάμεσα, επειδή το κλειδί είναι οι «μεταρρυθμίσεις», ο αυτόματος κόφτης θα κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας έτοιμος να πέσει όταν αυτοί -που δεν μπορούν να σχεδιάσουν ούτε τα πιο απλά με ορίζοντα διμήνου- δεν θα πιάνουν τους στόχους που όρισαν μια χούφτα τεχνοκράτες που ουδείς γνωρίζει πώς προσλήφτηκαν και μια δράκα «επιτελών» που ουδείς εξέλεξε.

Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, λοιπόν. Αλλά επειδή δεν είναι όλοι χωρίς σχέδιο, και ενός κόφτη μύρια έπονται, οι δανειστές, αφού μας πήραν κανονικά τα μέτρα, παίρνουν και τα… μέτρα τους. Πρώτα πρώτα με την ανεξέλεγκτη «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» που θα ρουφήξει ό,τι από τον κοινό μας πλούτο πιάνει μια κάποια τιμή στην αγορά.

Γιατί σε αυτήν την «εταιρεία» ΔΕΝ θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τις δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η διοίκησή της θα ελέγχεται απολύτως από την ΕΕ και τον ESM, είτε άμεσα είτε με βέτο στις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών. Και αυτή η διοίκηση θα… προσλαμβάνει, θα αποφασίζει «ειδικούς» μισθούς, θα μεταθέτει, θα απολύει και γενικά θα κάνει ό,τι θεωρητικά είναι αποκλειστική (!) αρμοδιότητα μιας κανονικής κυβέρνησης. Αλλά εμείς και τυπικά πλέον μετά τις χθεσινές ψηφοφορίες στη Βουλή, δεν είμαστε μια κανονική χώρα.

Και επειδή ακριβώς δεν είμαστε «κανονική» χώρα, οι δανειστές δεν αρκούνται στον «κόφτη» και την «Εταιρεία» αλλά φρόντισαν να ελέγχουν απολύτως και την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» που ούτε καν θα εποπτεύεται από την κυβέρνηση.

Μια «Αρχή Εσόδων» που –όπως και η Εταιρεία Περιουσίας- θα μπορεί να… διορίζει, να συνάπτει συμβάσεις και να εισηγείται νόμους ενώ ο αρμόδιος (!) υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει ούτε τη δυνατότητα να κάνει … αίτημα παροχής πληροφοριών. Και για να γίνει ο εξευτελισμός τέλειος, οι αρμοδιότητες που περιέρχονται στην «Αρχή» δεν μπορούν να ξαναμεταβιβαστούν στον υπουργό Οικονομικών «με μεταγενέστερη κανονιστική διοικητική πράξη».

Τόσο απλά και τόσο… κανονικά, ο Τσακαλώτος του σήμερα, ο Χουλιαράκης του αύριο και ο δεν ξέρω πώς θα λέγεται του μεθαύριο, θα κουβαλάνε το σακίδιο ή τον χαρτοφύλακά τους, από το υπουργείο στη Βουλή και από τη Βουλή στις συνεντεύξεις Τύπου, περιμένοντας το επόμενο μπουγιουρντί της «Αρχής» ή της «Εταιρείας» ή αυτού που θα χειρίζεται τον «Κόφτη», για να πληροφορηθούν τι ακριβώς είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.

Αυτήν την «κανονικότητα» υπερψήφισε χτες το ελληνικό κοινοβούλιο, με τη γνωστή «κανονική» συζήτηση και τη συνήθη «κανονική» διαδικασία. Και βέβαια τις συνέπειες θα τις υποστούμε κανονικά (χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά) όλοι μας.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: