Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Εμείς του ΝΑΙ...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, ο Νίκος Φίλης είχε μια συζήτηση με τους συναδέλφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ. Ηταν τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και επομένως ό,τι έλεγε απηχούσε την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Σε κάποια στιγμή και ενώ οι συνάδελφοι ευλόγως ρωτούσαν τι θα κάνει η κυβέρνηση αν επικρατήσει το «Οχι», ο κ. Φίλης είπε επί λέξει την εξής φράση: «Αν το “Οχι” στο δημοψήφισμα συναντήσει ένα “Οχι” από τους εταίρους, τότε οι εξελίξεις στη χώρα θα είναι μονόδρομος».

Θυμάμαι πολύ καλά τη φράση, γιατί ήμουν καλεσμένος σε μια απογευματινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και, καθώς είχα μόλις μιλήσει με τρεις συναδέλφους που ήταν παρόντες στη συζήτηση, τη μετέδωσα στον αέρα, λέγοντας το προφανές: ότι «πριν από λίγο ο κ. Νίκος Φίλης υπονόησε σαφέστατα ότι αν οι εταίροι μας δεν μεταβάλουν τη στάση τους μετά από ένα “Οχι” την Κυριακή, τότε η χώρα θα πάει στη δραχμή». Οσοι έτυχε να παρακολουθούν την εκπομπή ίσως θυμούνται τι επακολούθησε. Ο κ. Φίλης βγήκε στον αέρα και άρχισε να με καθυβρίζει. Προσέξτε. Δεν με εγκαλούσε για το τι είπα, αλλά ως γνήσιος αριστερός αξίωνε να του πω ποιος μου το μετέφερε. Κι όταν του αποκάλυψα και την πηγή –με ονόματα–, ομολόγησε κάτι ακόμη πιο ανήκουστο. Πως είπε για... αστείο ότι «οι εξελίξεις θα είναι μονόδρομος».

Δεν ανέφερα τυχαία το συγκεκριμένο περιστατικό. Οσοι έχουμε δημόσιο λόγο και πήραμε θέση στο δημοψήφισμα θα θυμόμαστε για πάντα εκείνη την εβδομάδα. Και πολύ περισσότερο όσοι εκλάβαμε από την αρχή το δίλημμα που έβαλε στον λαό ο κ. Τσίπρας όχι μόνον ως παραπλανητικό, αλλά και επικίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη της χώρας. Θυμηθείτε απλά δύο στοιχεία. Πρώτον ότι οι πολίτες εκλήθησαν να ψηφίσουν επί μιας ανύπαρκτης πρότασης καθώς ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ την είχε αποσύρει και δεύτερον ότι μέχρι την Πέμπτη προ του δημοψηφίσματος τα ανερμάτιστα κόμματα που μας κυβερνούσαν τελούσαν σε πλήρη σύγχυση για το τι θα γίνει αν επικρατήσει το «Οχι». Δεν ήταν μόνο ο κ. Φίλης που έκανε αστειάκια με τη δραχμή. Υπενθυμίζεται –γιατί κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουν– ότι υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ήταν ένας κύριος που ετοίμαζε ντου στο νομισματοκοπείο, αρμόδιος για τη διαπραγμάτευση ένας χαρούμενος τύπος που ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει σήμερα «ανόητο», ενώ ο συγκυβερνήτης του, Π. Καμμένος, διαβεβαίωνε ότι αν έρθει νέο μνημόνιο, θα φύγει όχι μόνον από τους ΑΝΕΛ, αλλά και από την πολιτική.

Ε, λοιπόν, κύριοι στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ που διαγράψατε ως προπαγανδιστές του «Ναι» τρεις συναδέλφους δημοσιογράφους, περιμένω με αγωνία να μας εξηγήσετε ποιος έκανε τότε προπαγάνδα. Εμείς που φωνάζαμε ότι λέει ωμά ψέματα ο κ. Τσίπρας και ότι η χώρα κινδυνεύει με καταστροφή ή όσοι τάιζαν τους πολίτες φρούδες ελπίδες; Πείτε μας εσείς, που είστε αδέκαστοι, έστω μία υπόσχεση της πλευράς του «Οχι» που εκπληρώθηκε. Πήγε ο μισθός στα 751 ευρώ; Επέστρεψε η 13η σύνταξη; Καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ; Επανήλθε το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ; Ή μήπως δεν δόθηκαν τα αεροδρόμια στη Fraport και ο Πειραιάς στην Cosco; Θέλετε να σας θυμίσω τι έγραφε πρωτοσέλιδα η «Αυγή» δύο ημέρες προ του δημοψηφίσματος μήπως και καταλάβετε τι σημαίνει προπαγάνδα και ορισμός της γκεμπελικής παραπληροφόρησης; Απειλούσε επί λέξει τους πολίτες ότι «το “Ναι” θα φέρει σε πέντε μήνες νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξει βιώσιμη συμφωνία»!

Ακουσα με ενδιαφέρον την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να παρουσιάζουν όλες τις θέσεις κι όχι μόνον τη δική τους. Μα αυτό ακριβώς κάναμε εμείς του «Ναι». Εκθέταμε νυχθημερόν τα ψέματα του κ. Τσίπρα, γιατί βλέπαμε τον κίνδυνο να καταστραφεί μια ολόκληρη χώρα. Οσοι δε θεωρούν ότι υπερβάλαμε, ας ρωτήσουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό αν η χώρα κινδύνευσε ακόμη και μετά την τεράστια κωλοτούμπα του, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, όταν, τρομοκρατημένος για το πού τον οδηγούσε ο εκλεκτός του «ανόητος», διαβεβαίωσε ότι θα φέρει συμφωνία εντός 48 ωρών. Εν ολίγοις, κύριοι του Πειθαρχικού, όλοι εμείς του «Ναι» όχι μόνον αισθανόμαστε ότι κάναμε το εθνικό μας χρέος, αλλά και υπερήφανοι που είπαμε την πλήρη αλήθεια στους πολίτες, η οποία, άλλωστε, δεν άργησε να φανεί. Οπως υπερήφανοι αισθάνονται και 4 στους 10 Ελληνες, οι οποίοι, μέσα σε ένα πρωτοφανές κλίμα λαϊκισμού, βρήκαν το σθένος με την ψήφο τους να παρακαλέσουν επί της ουσίας τους εταίρους μας για ακόμη ένα μνημόνιο (αχρείαστο μέχρι τον προηγούμενο Ιανουάριο), μήπως και γλιτώσει η χώρα από τον συρφετό των λαϊκιστών που της έτυχαν.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: