Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ακόμη περισσότεροι φόροι αντί για περικοπές δαπανών

Ακόμη περισσότεροι φόροι αντί για περικοπές δαπανών



Να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις περικοπές δαπανών και να τις αντικαταστήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους φόρους θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο στη διαπραγμάτευση για το εφεδρικό πακέτο μέτρων ύψους έως 3,6 δισ. ευρώ. Το κατά πόσο θα είναι φορολογικού χαρακτήρα το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου θα έχει άμεση επίπτωση τόσο στην ευκολία με την οποία θα περάσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όλη η συμφωνία και στο βαθμό της δυσκολίας που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο μέλλον, όταν και αν θα χρειαστεί να φέρει τις σχετικές διατάξεις στη Βουλή για ενεργοποίηση.

Από την πλευρά των δανειστών είναι ξεκάθαρη η πρόθεση στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων να περιληφθούν κατά κύριο λόγο παρεμβάσεις περικοπής κρατικών δαπανών οι οποίες αποδεδειγμένα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη δημοσιονομική προσπάθεια και πάντως πολύ καλύτερο και αξιόπιστο σε σχέση με την επιβολή νέων φόρων.

Στο πλαίσιο αυτής της πρόθεσης, οι επικεφαλής των θεσμών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο έχουν επιχειρήσει να βάλουν στο τραπέζι ως βασικό μέτρο του εφεδρικού πακέτου την περικοπή των μισθών στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, η προτίμησή τους είναι περικοπή της μισθολογικής δαπάνης και όχι άλλων δαπανών. Δεν είναι τυχαία και η επισήμανση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, κατά την πρόσφατη εαρινή σύνολο του Ταμείο ο οποίος είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν πεδία περικοπής δαπανών στις μισθολογικές δαπάνες καθώς οι υπόλοιπες έχουν φθάσει πλέον στο κατώτατο όριό τους και "τα νοσοκομεία δεν έχουν σύριγγες, ούτε τα λεωφορεία ανταλλακτικά". Από την πλευρά της κυβέρνηση, ωστόσο, προτείνονται ακόμη περισσότεροι φόροι. Δεδομένο θεωρείται ότι στο εφεδρικό πακέτο μέτρων θα περιληφθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου και μάλιστα χαμηλότερα από τα 8.182 ευρώ που προτείνει τώρα το ΔΝΤ. Παράλληλα, στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν και νέες επιβαρυντικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, όπως και η μείωση του αφορολόγητου ορίου στην εισφορά αλληλεγγύης το οποίο έχει διατηρηθεί στις 12.000.

Στο εφεδρικό πακέτο, η κυβέρνηση θα προτιμούσε να περιλαμβάνει και νέες παρεμβάσεις στην έμμεση φορολογία, όπως είναι η αύξηση του φόρου στα καύσιμα και σε άλλα είδη ευρείας κατανάλωση. Πολιτικά ανακλαστικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δημιουργήσει και η μετάταξη του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή 23%.

Επίσης, η κυβέρνηση για να αποφύγει αυτήν την μετάταξη, θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει την αύξηση του μειωμένου συντελεστή από 13% σε 14% ή ακόμη και την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6% που επιβάλλεται σήμερα σε φάρμακα και θέατρα.

capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: