Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Με τροπολογία η κυβέρνηση «παίρνει το ταμείο» από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης ορίζεται ως «κύριος διατάκτης» των δαπανών που διενεργούνται για τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αντί του Προέδρου της Επιτροπής όπως ισχύει έως σήμερα. Αυτό ορίζεται με τροπολογία που υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, με στόχο να ψηφιστεί την προσεχή Τετάρτη με το –προφανώς ασχέτου περιεχομένου- νομοσχέδιο, μέσω του οποίου κυρώνεται η Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ ΕΕ και της κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη λακωνική «αιτιολογική έκθεση» της κυβέρνησης, με η εν λόγω τροπολογία «διασφαλίζει αποτελεσματικότερα την απρόσκοπτη λειτουργία του Ειδικού Φορέα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» (ΕΕΔΑ). Υπό αυτό το πρίσμα και δεδομένου του γεγονότος ότι βάσει του νόμου η προαναφερθείσα Επιτροπή είναι –ή πρέπει να θεωρείται- «ανεξάρτητη», με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς ο επισπεύδων υπουργός θα αιτιολογήσει το περιεχόμενό της. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 2667/1998 (ο οποίος τροποποιήθηκε έξι φορές έκτοτε, αλλά όχι ως προς το επίμαχο σημείο) «η ΕΕΔΑ είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η ΕΕΔΑ υπάγεται στον πρωθυπουργό και υποστηρίζεται ως προς τη στελέχωση και την υποδομή της από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Οι δαπάνες λειτουργίας της Επιτροπής βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι αναγκαίες πιστώσεις εγγράφονται κάθε έτος σε ιδιαίτερο φορέα και με ιδιαίτερους κωδικούς αριθμούς στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών. Η διάθεση των πιστώσεων γίνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και η διενέργεια των αντίστοιχων δαπανών γίνεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ως κύριο διατάκτη. Για το σκοπό αυτό, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης παρέχει στην Επιτροπή την αναγκαία λογιστική υποστήριξη».
Κατόπιν αυτών, με την πρόνοια που προωθείται μέσω της νέας τροπολογίας, φαίνεται να εγείρεται αναφορικά με την «ανεξαρτησία» της Επιτροπής, αφού πλέον κυβερνητικό στέλεχος θα έχει καθοριστική αρμοδιότητα ως προς τις δαπάνες της.

Πρόεδρος της Επιτροπής με θητεία έως τον Μάιο 2015 (όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της ΕΕΔΑ) είναι ο κ. Γ. Σταυρόπουλος, «πρόσωπο ορισθέν από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των τελευταίων παρεμβάσεων της Επιτροπής, είναι και η δήλωσή της «για τις σοβαρές διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα».

Στην δήλωση αυτή, της 13ης Μαρτίου, μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται τα ακόλουθα:

«Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα τoυ Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενόψει των σοβαρών διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα για την Ελλάδα, επανέρχεται στην ανάγκη να υπάρξει άμεσος συντονισμός για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που τείνει να βγει εκτός ελέγχου με άμεσους και σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους μετανάστες όσο και για τις χώρες υποδοχής τους.

Η ΕΕΔΑ υπενθυμίζει για πολλοστή φορά πως έχουν τεθεί σε κίνδυνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και προσφύγων καθώς και τα δικαιώματα των κατοίκων της Ελλάδας, και κυρίως των ακριτικών περιοχών, που, σε ένα ήδη εξαιρετικά  βεβαρυμένο κοινωνικο-οικονομικό κλίμα, αδυνατούν, ως τόποι πρώτης υποδοχής, να διαχειριστούν τις διαρκώς διογκούμενες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές”.

Και σε άλλο σημείο:
“Η ΕΕΔΑ υπενθυμίζει πως το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο και η απαγόρευση της επαναπροώθησης αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα τόσο του δικαίου των προσφύγων, όσο και των οικουμενικών ρχών της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πάνω στα οποία η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινότητα έχουν οικοδομηθεί”.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: