Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Η μαρτυριάρα καρδιά

Η «Μαρτυριάρα καρδιά» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά και εμβληματικά διηγήματα του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Αποφεύγοντας το spoiler, να πούμε απλώς για όσους δεν το έχουν διαβάσει ότι πρώτον, πρέπει να το διαβάσουν και, δεύτερον, ότι στη «Μαρτυριάρα καρδιά» ο Πόε χειρίζεται το ρομαντικό μοτίβο του εγκλήματος και της ενοχής με τον μοναδικό του τρόπο, βάζοντας τον αναγνώστη στο μυαλό του εγκληματία-αφηγητή και αφήνοντάς τον εκεί μέσα μέχρι είτε να σαλτάρει είτε να τελειώσει την ανάγνωση του διηγήματος.
Η «Μαρτυριάρα καρδιά» δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο πρώτο τεύχος ενός βραχύβιου βοστονέζικου λογοτεχνικού περιοδικού ονόματι The Pioneer. Η αμοιβή του Πόε ήταν 10$. Σε εκείνη την πρώτη δημοσίευση το διήγημα είχε για μότο τέσσερις στίχους του Longfellow. Σε επόμενες εκδόσεις ο Πόε δεν συμπεριέλαβε το μότο, γιατί θεώρησε το ποίημα κλεμμένο.
Tell_tale_heart_in_pioneer
tell-tale-heart-grupo-li-po-richard-montenegroΗ «Μαρτυριάρα καρδιά» γυρίστηκε σε anmation το 1953 σε σκηνοθεσία Ted Parmelee και σενάριο των  Bill Scott and Fred Grable. Τα σχέδια ήταν του Paul Julian και το animation του Pat Matthews· η εξπρεσιονιστική τους προσέγγιση θυμίζει έγχρωμο εργαστήρι του δόκτωρος Καλιγκάρι. Η φωνή του αφηγητή ανήκει στον James Mason. Η ταινία, που ήταν υποψήφια για το Όσκαρ animation αλλά έχασε από το Toot, Whistle, Plunk and Boom της Disney, κατέχει ένα παράξενο ρεκόρ: είναι το πρώτο animation που χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για ανηλίκους (X-rated) στη Μεγάλη Βρετανία.

dimartblog.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: