Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Παπά Στρατής: «Η Ελλάδα δε χάθηκε από τους ξένους, αλλά από τους Ελληνες!»

Γύρισε σπίτι αργά κι έβαλε κάτι να φάει. Τον πήρα απ’ τα μούτρα. Στη Λέσβο γίνεται χαμός. Κάθε μέρα η θάλασσα ξεβράζει πια εκατοντάδες ανθρώπους. Πλέον, περισσότερες οικογένειες με παιδιά, γυναίκες εγκυμονούσες και ασυνόδευτα ανήλικα. Έπρεπε να μιλήσω με τον παπά Στρατή Δήμου.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Ο παπά-Στρατής από την Λέσβο είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας πολυσήμαντος ιερέας. Το 2009 δημιούργησε την ΜΚΟ Αγκαλιά μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και προσφοράς σε όσους ανθρώπους έφταναν με καραβιές στις ακτές της Λέσβου.

Ξεκινάει στις έξι το πρωί και κοιμάται συνήθως στις δύο τα ξημερώματα.
Χθες το βράδυ μια ακόμη καραβιά άφησε 200 με 300 ανθρώπους στο Μόλυβο. «Ανάμεσά τους πολλά ασυνόδευτα γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, νήπια και μικρά παιδιά», περιέγραφε ο παπά Στρατής.
Μιλάω μαζί του αργά το βράδυ. «Γίνεται χαμός. Ευτυχώς που τρέχει ο κόσμος και βοηθάει και μπορούμε να τους κρατήσουμε όρθιους μέχρι να φτάσουν στη Μυτιλήνη για να συλληφθούν», μου λέει.

Η πρώτη αντίδραση είναι να τον ρωτήσω τι χρειάζονται. Μου απαντά: «Τα πάντα. Κόβουμε κούτες από χαρτόνια και τα κάνουμε παπούτσια για να γιατρέψουμε τις πατούσες κι αυτά γίνονται δεκτά με κραυγές χαράς! Χρειαζόμαστε τα πάντα, φόρμες για γυναίκες και άντρες, ξηρά τροφή, πάνες και πράγματα για παιδιά...»

Οι κάτοικοι της Λέσβου τα δίνουν όλα. Καθημερινά.
«Παρ’ όλη την φτώχεια και την κρίση, έχουν δώσει τον καλύτερο τους εαυτό», δηλώνει ο παπά Στρατής στο Newsbomb.
Από το 2007 μέχρι σήμερα, έχει δει καραβιές και καραβιές, έχει αντικρίσει δυστυχίες και... δυστυχίες.
Πως βλέπετε να πηγαίνουν τα πράγματα;

«Αυτή η ιστορία θα συνεχιστεί. Θα πρέπει να έχουμε τη δύναμη να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να υψώσουμε τα χέρια μας. Να καταλάβουν οι ισχυροί του κόσμου ότι πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι για να σταματήσουν οι ξεριζωμοί».

Το τελευταίο διάστημα δεν έχει πληθύνει μόνον ο κόσμος που καταφτάνει στις ακτές της Λέσβου. Το θέμα είναι ότι έρχονται όλο και περισσότερες οικογένειες με μικρά παιδιά. «Γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, γυναίκες που έχουν χάσει τους άντρες τους. Αν τους δεις θα δεις ότι είναι άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα τους για την ζωή», απαντά.

Ο παπά Στρατής όπου πηγαίνει πια, παίρνει μαζί του και τα «μηχανάκια» του οξυγόνου. «Ό,τι υπάρχει στους πνεύμονες», μου λέει, «το έχω». Αλλά, όπως περιγράφει,  είναι άνθρωπος που ποτέ δεν χάνει την ελπίδα του.

Αναφέρεται στην κρίση: «Δεν είναι οικονομική. Είναι πρώτα ηθική. Αυτοί που την έφεραν, αυτοί που την δημιούργησαν, αυτοί που πέταξαν το καράβι στην στεριά, δεν πρέπει να μιλούν. Είναι οι καπετάνιοι που έριξαν το καράβι.  Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν όσοι έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, οι λεηλατητές της γης,  ότι θα πρέπει να σταματήσουν.  Ομως, για να γίνει αυτό θα πρέπει να σηκωθούμε από τους καναπέδες. Εμείς απ’ τα χαμηλά θα πρέπει να υψώσουμε την φωνή μας να την ακούσουν αυτοί που ‘ναι ψηλά. Και μία ζωή να σωθεί, είναι κέρδος».

«Η Ελλάδα δε χάθηκε από τους ξένους»
«Η Ελλάδα δε χάθηκε από τους ξένους, αλλά από τους Ελληνες. Το λέω και το φωνάζω. Χάσαμε τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις μας. Κάναμε σπίτια πολυτελή, αλλά πήγαμε μακριά τις αγκαλιές μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο απέναντί μας είναι άνθρωπος. Είναι πλάσμα του Θεού, έχει πλαστεί από τον ίδιον τον Θεό. Για να αγαπήσουμε τον Θεό, πρέπει πρώτα ν’ αγαπήσουμε τους Ανθρώπους. Ο Θεός τους έχει τους ανθρώπους αδελφούς. Πως εμείς τους πετάμε στο δρόμο; Δε με ενδιαφέρει εμένα η θρησκεία. Με ενδιαφέρει ο άνθρωπος. Να είναι άνθρωπος που αγαπάει τον κόσμο».

Οι καθημερινοί... εφιάλτες
«Εχουμε δει κόσμο να τρώει ωμά κολοκύθια από την πείνα. Μητέρες να ουρλιάζουν πάνω από τα άψυχα κορμιά των παιδιών τους. Το δάκρυ να τρέχει ασταμάτητα».
Ρατσισμός;      
«Ο κόσμος δεν ξεχωρίζει. Ο κόσμος δεν βλέπει ούτε φίλο, ούτε φυλή, ούτε θρησκεία. Προχθές ήρθε ένας μουσουλμάνος να με ασπαστεί διότι βρήκαμε την γυναίκα και το παιδί του. Η θρησκεία δεν έχει σύνορα. Το θέμα του ρατσισμού στην Ελλάδα είναι οικονομικό. Οταν θα έρθει κάποιος πλούσιος απ’ έξω με κελεμπία με πολλά λεφτά να αγοράσει ένα νησί να φτιάξει ξενοδοχείο, όλοι θα τον υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας. Οταν, όμως, βλέπουμε φτωχούς ανθρώπους να έρχονται, μπαίνει μέσα μας ο φόβος κι αρχίζουμε να μουρμουρίζουμε: τι θέλουν αυτοί εδώ;»

Η 22α Μαΐου ήταν μία από τις δυσκολότερες ημέρες της ζωής του. «Μία από τις δυσκολότερες μέρες της ζωής μου. Βρεθήκαμε με τα μέλη της Αγκαλιάς να διαχειριστούμε και να απαλύνουμε τον πόνο των μανάδων και των παιδιών του πολέμου. Περίπου στις δέκα το πρωί χτύπησε το τηλέφωνο και μία τρεμάμενη γυναικεία φωνή, αφού ζήτησε συγνώμη για την ενόχληση, με πληροφόρησε ότι τρεις γυναίκες με μικρά παιδιά που οι δύο είναι σε ενδιαφέρουσα κατάσταση, έχουν κατασκηνώσει κάπου στην Καλλονή.
Κατάλαβα αμέσως ότι ήταν από αυτούς που κατέβαιναν από το Σκαλοχώρι που είχαν στρατοπεδεύσει και είχαν γνωρίσει την αγάπη και την ζεστή αγκαλιά των κατοίκων του χωριού. Αμέσως σηκώθηκα και κατευθύνθηκα στο μέρος που μου είπαν για να τις βρω και ταυτόχρονα ενημέρωσα τα μέλη της Αγκαλιάς για το πρόβλημα, λέγοντας να φέρουν νερό, γάλα, τοστ, κρουασάν, χυμό για την πρώτη επαφή.

Δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ για να τις εντοπίσω μέσα σε μία οικοδομή.
Δύο νεαρές γυναίκες και μία μεγαλύτερη κάθονταν στη σκιά έχοντας ένα παιδί στην αγκαλιά κι ένα στην κοιλιά!!! Με τον πόνο και την κούραση να καθρεπτίζεται στο πρόσωπο τους.
Χαιρέτησα κουνώντας το χέρι και ανταπέδωσαν με τον ίδιον τρόπο. Προσπάθησα να τους πως ότι θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε να νιώσουν ανθρώπινα και να ελπίζουν για καλύτερη μέρα. Μου έδωσαν να καταλάβω ότι πίσω έχουν αφήσει κι έχουν χάσει τους άνδρες τους μαζί με άλλα παιδιά.
Είδα το δάκρυ τους να τρέχει και τους έδωσα να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή και θα προσπαθήσουμε να τους φέρουμε εδώ. Τότε είδα την ελπίδα στο πρόσωπό τους κι ένα αχνό χαμόγελο στα χείλη τους. Εκείνη τη στιγμή το ένα παιδί κούνησε το χεράκι του και με χαιρετούσε και λες κατάλαβε τι λέγαμε.

Πάνω στην ώρα πλάκωσαν οι ενισχύσεις από τα μέλη της Αγκαλιάς. Γιώργος Τυρίκος Εργάς, Κατερίνα Σελάχα, Ελένη Σελάχα και άρχισαν το έργο της ανασυγκρότησης της ελπίδας και την προσπάθεια να απαλύνουμε τον πόνο της μάνας.

Ξεκίνησαν με τρία αυτοκίνητα και πήραν το δρόμο για Σκαλοχώρι, αφού είχαμε πληροφορία ότι κάπου εκεί βρισκόταν το υπόλοιπο γκρουπ. Εγώ παρέμεινα και περίμενα τα αποτελέσματα. Σε κάποια στιγμή βλέπω τη μάνα να χαϊδεύει την κοιλιά της  και τα μάτια να τρέχουν ασταμάτητα. Τα δάκρυα του πόνου της απελπισίας, της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα.
Η διπλανή γυναίκα την αγκάλιασε και άρχισαν να κλαίει σχεδόν με αναφιλητά. Χωρίς να το καταλάβω, έπιασα τον εαυτό μου να κλαίει και ένα μεγάλο γιατί βγήκε από τα βάθη της καρδιάς μου. Μαζί θαρρώ πως δάκρυσε κι αυτή. ...

...Εκείνη την στιγμή έφτασαν τα μέλη της Αγκαλιάς  φέρνοντας μαζί τους παιδιά, πατεράδες και κάποιες γυναίκες. Σε λίγο οι οικογένειες ήταν πάλι μαζί.

Τώρα το δάκρυ ήταν δάκρυ ανακούφισης και χαράς που φαίνονταν καθαρά στα πρόσωπά τους. Κάποια στιγμή είδα τη μάνα να λέει κάτι στον άνδρα της και να δείχνει προς το μέρος μου. Δεν του έδωσα σημασία. Ομως εντελώς ξαφνικά, είδα το παλικάρι δίπλα στο αυτοκίνητό μου να κάνει μία μεγάλη υπόκλιση, να με ευχαριστεί και πριν καλά καλά το καταλάβω, δέχθηκα μία αγκαλιά κι ένα ευχαριστήριο φιλί αγάπης-δύναμης για να συνεχίσει η Αγκαλιά να προσφέρει στην ανθρώπινη ανάγκη, στον ανθρώπινο πόνο.
Ηταν ένας μουσουλμάνος που ασπάστηκε έναν ορθόδοξο παπά, αποδεικνύοντας πως η Αγάπη δεν έχει σύνορα, δεν έχει θρησκεία και πως η Αγάπη τα πάντα σκεπάζει, τα πάντα ελπίζει».

Υ.Γ., Τα τηλέφωνα του Παπά Στρατή για όποιον θέλει να βοηθήσει είναι: 6945936856 και 6936865055.

Η ιδεολογία του κενού

Νίκος Βατόπουλος ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ 

Παρακολουθεί κανείς τον Αλέξη Τσίπρα και αναρωτιέται αν η ασύλληπτη κοινοτοπία του ξύλινου λόγου είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί να αποδράσει (ενώ θα ήθελε) ή έχει προχωρήσει, όπως όλη η κυβέρνηση, στην ανάδειξη της καταστροφικής κενολογίας ως ιδεολογήματος. Το πιθανότερο είναι ότι οι πιο «έξυπνοι» από την κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί την τρομακτική ανεπάρκειά τους και παλεύουν ανάμεσα σε κρυφές προς το εκλογικό σώμα κρίσεις πανικού και φανερές κινήσεις φθηνού λεονταρισμού. Ομως, επειδή η περίοδος που μπορούσε κανείς να περιμένει (μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά) έχει προ πολλού παρέλθει, και αφού εξοργιστήκαμε, γελάσαμε και ειρωνευτήκαμε, φτάσαμε στο σημείο να απαιτήσουμε.

Κοινή απαίτηση είναι η ανάληψη ευθυνών. Τεράστια είναι η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει αφήσει την τραγικών επιδόσεων κυβέρνηση να αλωνίζει ενώ ηττάται σε κάθε επίπεδο. Και τεράστια είναι η ευκαιρία για δημιουργία αντίπαλου δέους στην καταστροφική κενολογία της κυβέρνησης. Αυτό που απογοητεύει περισσότερο είναι ότι, παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ο μέσος Ελληνας εξακολουθεί να σαγηνεύεται από τον πελατειακό κρατισμό. Είναι τόσο ριζωμένη αυτή η σχέση, που ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων είναι διατεθειμένο να δείξει χυδαία και επιθετική συμπεριφορά προκειμένου να συντηρήσει τη νοσηρότητα που αυξάνει τους φόρους και διώχνει όσους σκέφτονται το ενδεχόμενο να κάνουν κάτι θετικό σε ένα κλίμα ελεύθερης αγοράς.

Και αυτή η απογοητευτική κοινωνική πραγματικότητα, που πίσω από το λάβαρο της ψευδοεπαναστατικότητας γίνεται σκληρό πέτρωμα συντηρητισμού και οπισθοδρόμησης, ναρκισσεύεται και κολακεύεται από τον κενό περιεχομένου λόγο του πρωθυπουργού και των στελεχών που έχει επιλέξει.

Αυτό το νανούρισμα της κοινωνίας των νοσταλγών του παρελθόντος γίνεται καύσιμο για άντληση ψήφων. Οι διορισμοί και το μοίρασμα ευθυνών στους εχθρούς οργανώνουν το σχήμα, αλλά αυτό που προέχει είναι η ανάδειξη της κενολογίας σε κυρίαρχη γλώσσα του νέου καθεστώτος. Ο εθισμός στις ρητορείες που αναπαράγουν τα πλέον καταστροφικά στερεότυπα έχει διαβρώσει την κοινωνία σε τέτοιο βαθμό, που το νοσηρό «τίποτα» εξελίσσεται σε εθνικό ιδεολόγημα. Ακούς τον πρωθυπουργό και συνηθίζεις την αξία του κενού.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Κι αυτό “πρώτη φορά αριστερό”;…

Πρώτη καταχώρηση: 04/06/2015 - 09:00
Τελευταία δημοσίευση: 11:00Ο Νίκος Μπογιόπουλος στον eniko.gr




Πρώτο: Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες έναν «έντιμο συμβιβασμό» που για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα προεξοφλείται ήδη – από τους ίδιους τους υπουργούς της - ως «επώδυνη συμφωνία», ενώ οι πληροφορίες μιλούν για νέα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα και για επιβολή ακόμα δυσμενέστερων ρυθμίσεων σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στην Αθήνα υπογράφονται τέτοιες αποφάσεις:


    Όπως εντόπισε ο κ.Σωτήρης Κούκιος, στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 977) της 28/5/2015 έχουμε ένα τυπικό δείγμα «συνέχειας του κράτους» όσον αφορά την φορολόγηση των πλοιοκτητριών εταιρειών.

 
Με αφορμή την νηολόγηση δυο νέων πλοίων (σημασία δεν έχει το όνομα των εταιρειών ή των πλοίων αλλά η πρακτική που ακολουθείται) βλέπουμε την «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση να εκδίδει αποφάσεις, όπου μεταξύ άλλων :
    α) Οι πλοιοκτήτριες εταιρείες, οι μέτοχοι και εταίροι αυτών «απαλλάσσονται από κάθε είδους φόρο για το εισόδημα που προέρχεται  από τα κέρδη της εκμετάλλευσης του πλοίου»
    β) Πλοιοκτήτες και εταιρείες «απαλλάσσονται ακόμη από κάθε είδους φόρο για το εισόδημα από μερίσματα που προέρχονται από τους ιδρυτικούς τίτλους ή από μετοχές της πλοιοκτήτριας εταιρείας»
    γ) Απαλλάσσονται «από οποιοδήποτε αντίστοιχο φόρο ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να επιβληθεί».
    δ) Απαλλάσσονται από φόρο «που είναι δυνατόν να προκύψει από την πώληση του πλοίου ή την ασφαλιστική αποζημίωση».
    ε) «Ο διανομές κερδών σε χρήμα ή σε είδος των συνιδιοκτητών του πλοίου (…) δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου».  
    στ) «Σε περίπτωση εκποιήσεως» του πλοίου «δεν επιβάλλονται οι σύμφωνα με τον νόμο φόροι μεταβιβάσεως».  
 
 Τίποτα από τα προηγούμενα δεν είναι καινούργιο, αφού όλα τα παραπάνω έλκουν την καταγωγή τους από ρυθμίσεις και αποφάσεις που τελούν εν ισχύ εδώ και 60 χρόνια! Το νέο, το καινούργιο είναι ότι πλέον όλα αυτά γίνονται και με «πρώτη φορά Αριστερή» κυβέρνηση…
  
  Όπως κι αυτά:
    «Οι αλλοδαποί ναυτικοί δεν βαρύνονται με εισφορές για το ΝΑΤ ή για οποιοδήποτε άλλο Ελληνικό Ασφαλιστικό ταμείο και δεν αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής καλύψεως ή άλλης παροχής από τα Ταμεία αυτά. Οι πλοιοκτήτες δεν βαρύνονται με εισφορές (…) ούτε με άλλης μορφής ασφαλιστική ή κοινωνική επιβάρυνση για τη χρησιμοποίηση των αλλοδαπών ναυτικών».


    Απορία: Ό,τι προηγούμενα είδαμε, η απαλλαγή των πλοιοκτητών από κάθε φόρο τώρα και στο μέλλον (!), η συγκεκριμένη φορολογική μεταχείριση των πλοιοκτητριών εταιρειών σε συνθήκες φοροληστείας του ελληνικού λαού, πώς ακριβώς περιγράφεται; Είναι κι αυτό κάτι το «πρώτη φορά αριστερό»;…   
     ***
    Δεύτερο: Πριν ακόμα δούμε και ακούσουμε τον κ.Φίλη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει ότι ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στα νησιά κλπ… «δεν ήταν στις κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης, πριν ακόμα ξεκινήσει η διοχέτευση πληροφοριών που προϊδεάζουν για την αθέτηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, είδαμε και ακούσαμε τον κ.Βαρουφάκη να δηλώνει ότι όσοι έχουν φυγαδεύσει αδήλωτο χρήμα στο εξωτερικό, μπορούν με ένα φόρο 15% να το νομιμοποιήσουν. Kι ούτε γάτα ούτε ζημιά!
    Παρατήρηση πρώτη: Όταν ένας μισθωτός για το γλίσχρο εισόδημά του φορολογείται από το πρώτο ευρώ με 26% αλλά την ίδια ώρα κάποιος δισεκατομμυριούχος φοροφυγάς μπορεί με μόλις 15% να νομιμοποιήσει τον πακτωλό του, αυτό – μάλλον – δεν λέγεται «φορολογική δικαιοσύνη»…
    Παρατήρηση δεύτερη: Ανάλογες ρυθμίσεις με αυτή του κ.Βαρουφάκη είχαν γίνει τόσο από τον κ.Αλογοσκούφη το 2005, όσο και από τον  κ.Παπακωνσταντίνου το 2010. Θυμίζουμε ότι αφενός εκείνες οι
ρυθμίσεις δεν απέδωσαν τίποτα όσον αφορά στην ενίσχυση του δημόσιου
ταμείου. Αφετέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ (και ως Συνασπισμός) είχε καταγγείλει εκείνες
τις ρυθμίσεις – και σωστά – ως «ξέπλυμα μαύρου χρήματος»…
    Παρατήρηση τρίτη: Μόλις πριν από 2 χρόνια, στις 4 Ιουνίου 2013, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους οι κ.Παπαδημούλης (σήμερα αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου) και κ.Τσακαλώτος (σήμερα συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους») κατέθεσαν
ερώτηση στη Βουλή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών κ.Στουρνάρα με
την οποία τον εγκαλούσαν για την εγκύκλιο που είχε εκδώσει τον Φεβρουάριο του 2013 ότι «έδωσε τη δυνατότητα σε όσους έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό την τριετία 2009 – 2011 και τα οποία δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις να τα δικαιολογήσουν εκπρόθεσμα…».  Αυτό,
κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούσε «σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς
οικονομικά ισχυρούς την ίδια στιγμή που οι απλοί πολίτες βιώνουν καθημερινά τα φάσμα της εξοντωτικής φορολόγηση…».
    Απορία: Όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια ήταν «σκανδαλώδες» αλλά σήμερα μεταβαπτίζεται σε «αριστερή πολιτική», όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια λεγόταν ξέπλυμα μαύρου χρήματος τώρα βαφτίζεται «φορολογική δικαιοσύνη», όταν αυτό που πριν από δυο χρόνια λεγόταν «κρέας» αλλά τώρα κάποιοι το βαφτίζουν «ψάρι», είναι κι αυτό κάτι το «πρώτη φορά αριστερό»;…  

"Τα λεφτά υπάρχουν" ήταν και τώρα το σύνθημα και θα βρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν και πάλι η λύση.
Πληρώνει ο μισθωτός και ο ελεύθερος επαγγελματίας 26% από το πρώτο ευρώ, πληρώνει και - αυξημένη - εισφορά αλληλεγγύης, και οι πραγματικοί έχοντες, απαλλάσονται.
Φορολογική δικαιοσύνη είναι κατά το "πρώτη φορά αριστερά" να πληρώνουν πάλι οι εντοπισμένοι έντιμοι και να απαλλάσονται, ή να έχουν 100, 200, 1000 δόσεις, μαζί με τους πραγματικά μη έχοντες, τα λαμόγια, οι ωχαδελφιστές,  οι έξυπνοι..





Αγρυπνία pride



Κέζα Λώρη 

Είναι κάτι απερίσκεπτοι γονείς που αρνούνται να κάνουν στα παιδιά τους εμβόλιο κατά της ομοφυλοφιλίας. Ουπς. Λάθος κάνουμε; Δεν υπάρχει «Lougrex»; Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος φέρεται ωσάν να πρόκειται για μεταδιδόμενη ασθένεια και με αφορμή το gay pride της 19ης Ιουνίου καλεί τους πιστούς να απομακρύνουν τα παιδιά και τους εαυτούς τους από «τέτοιες ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις». Οργανώνει μάλιστα νυχτερινή προσευχή, δηλαδή αγρυπνία.
Για να δούμε τί ακριβώς είναι η αγρυπνία και πώς μπορεί να απομακρύνει το χριστεπώνυμο πλήθος από το κλουβί με τις τρελές. Αντιγράφουμε από την Κλίμακα Θείας Ανόδου του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου, ένα κείμενο που με τριάντα κεφάλαια, καθοδηγεί τους χριστιανούς από τα γήινα στα ουράνια.

«Η αγρυπνία είναι θραύσις της σαρκικής πυρώσεως, λύτρωσις από τους μολυσμούς των ενυπνιασμών, δακρύβρεκτος οφθαλμός, απαλή καρδία, προφύλαξις από τους λογισμούς, χωνευτήριο των φαγητών, δαμαστήριο των παθών, κολαστήριο της γλώσσης, φυγαδευτήριο των αισχρών φαντασιών».

Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε μεγάλη συζήτηση, για τον χριστιανισμό που προτρέπει το άτομο σε συγκεκριμένου τύπου βελτίωση. Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε άλλη μεγάλη συζήτηση για το πώς ο χριστιανισμός αποτρέπει τους πιστούς από το να γίνονται επικριτικοί και να επιδεικνύουν τη δική τους αγνότητα. Θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη συζήτηση στο προσκύνημα οστών, στα τάματα, στο θέαμα των ανθρώπων που πέφτουν στα τέσσερα την ώρα της λειτουργίας, στα μπουκαλάκια με το αγίασμα και όσα φαίνονται παράξενα ή αστεία σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την εκκλησία.  
Είναι προφανές ότι πολλές μορφές κοινωνικής ζωής μοιάζουν παράξενες στους μη συμμετέχοντες. Για πολύ κόσμο είναι παράξενο να γίνεται αγρυπνία, είναι παράλογη η τέλεση μυστηρίων. Εκεί λοιπόν που ο μητροπολίτης Ανθιμος αναφέρεται σε «δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων» κάποιοι άλλοι μιλούν για «δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των παπάδων». Τα άμφια, τα γένια, η κολυμπήθρα, το όλο τυπικό του εκκλησιασμού σε κάποιους είναι τόσο αποτρόπαια όσο σιχαμερό είναι το gay pride στα μάτια του κάθε φανατικού της ορθοδοξίας.

Θα αντιτάξει κανείς ότι το gay pride αφορά την προσωπική ζωή, τη σαρκική ενώ η αγρυπνία αφορά την κοινωνία του Θεού και την πνευματική ζωή. Είναι εσφαλμένη μια τέτοια διάκριση. Το gay pride διεκδικεί την ελευθερία στην κοινωνική ζωή, το δικαίωμα να δηλώνει κάποιος τον προσανατολισμό και να κυκλοφορεί με τον σύντροφό του. Το gay pride δεν αναφέρεται σε ερωτικές πρακτικές όπως το μυστήριο του γάμου δεν αποκαλύπτει σεξουαλικές πρακτικές του ζεύγους.
Στο δια ταύτα. Μήπως είναι καλύτερο να αφήνουμε καθέναν να κάνει αυτό που καταλαβαίνει με τη ζωή του; Όποιος θέλει παρελαύνει υπερήφανα, όποιος θέλει προσεύχεται και προσκυνά. Δεν έχουν νόημα οι αντιπερισπασμοί.  

ΤΟ ΒΗΜΑ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Προεκλογικά υποσχεθήκαμε πολλά, αλλά δεν είχαμε πρόθεση, από άγνοια

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΛΕΓΑΜΕ

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικά υποσχεθήκαμε πολλά, αλλά δεν είχαμε πρόθεση, από άγνοια

Είπαμε πολλά προεκλογικά αλλά δεν είχαμε πρόθεση, απλώς δεν γνωρίζαμε, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θωμάς Κότσιας.

Οταν ρωτήθηκε (Βήμα fm) αν το κυβερνών κόμμα υποσχέθηκε περισσότερα από όσα μπορούσε να κάνει, απάντησε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως, σαν κριτική το δέχομαι και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πω. Όχι για να εξαπατήσουμε, όχι σαφώς από πρόθεση, αλλά από άγνοια».
Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ εξηγήσεις στον λαό.

Ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους εταίρους, ο κ. Κότσιας παραδέχθηκε ότι θα απέχει «από αυτά που είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε.

Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «μπορεί να καταργηθεί σε κάποια φάση, αν δεν καταργηθεί τώρα». Αιτιολογήθηκε ότι οι δανειστές έχουν συγκροτήσει μέτωπο κατά της Ελλάδας, ενάντια στην κυβέρνηση και όταν ρωτήθηκε αν το γνώριζαν προεκλογικά απάντησε: «Βεβαίως το ξέραμε και πριν τις εκλογές. Το πιστεύαμε. Δεν θα δείτε, όμως, π.χ. τον ΕΝΦΙΑ μόνο, αλλά τη συμφωνία ως πακέτο, αν έχει μέσα στοιχεία αναπτυξιακά, αν κάνει το χρέος διαχειρίσιμο κτλ. και όχι τον ΕΝΦΙΑ μόνο του».

Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως «εάν δεν περιέχει η συμφωνία αυτή τα προαπαιτούμενα που έχουν σταλεί στους δανειστές μας, θα οδηγηθούμε μοιραία σε μια ρήξη, για την οποία δεν αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη, αλλά η άλλη πλευρά. Θα απευθυνθούμε πιθανά στον ελληνικό λαό και θα του πούμε ότι πήγαμε τα πράγματα μέχρι εκεί, αλλά τώρα μάς ζητάνε να υπογράψουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου. Ε, εμείς δεν θα το κάνουμε».

iefimerida

Καλώς τον..
Το έχουν πάρει σχοινί κορδόνι το παραμύθι.. Άγνοια, δεν ξέραμε!!!

ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!!!!!!!

Αλήθεια, τώρα όσοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ρήξη, έχουν συναίσθηση τι λένε, γνωρίζουν τις συνέπειες?? Τώρα ξέρουν?? ή πάλι λένε μαλακίες επιπέδου τοπικής γειτονιάς και όπου πάμε και μετά θα λένε πάλι ότι είχαν άγνοια?? 

Ξέρατε κ. Κότσια αλλά είπατε ψέματα και πάλι ψέματα λέτε.. Και αυτό σας κάνει ακόμα πιο επικίνδυνους!!!

Βαλαβάνη: Παραχώρηση 12 στρεμμάτων του Ελληνικού για διαχείριση απορριμμάτων

Την παραχώρηση τμήματος έκτασης δώδεκα στρεμμάτων του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων αποφάσισε το υπουργείο Οικονομιικών.
Οπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη «πράγματι υπάρχει αναγκαιότητα να παραχωρηθεί χώρος περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, προκειμένου να υλοποιηθεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των τεσσάρων όμορων δήμων».
Η κα Βαλαβάνη ξεκαθάρισε πως «θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την εταιρεία Ελληνικό ΑΕ για την δρομολόγηση και υλοποίηση της συγκεκριμένης παραχώρησης».
Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, κ. Νάντια Βαλαβάνη, ενημερώθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, κ. Χρήστο Καπάνταη, για το  αίτημα των δήμων Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου, αναφορικά με την παραχώρηση χώρου περίπου δώδεκα στρεμμάτων εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
Πρόκειται όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ για έναν χώρο απολύτως απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθεί τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων των παραπάνω δήμων.
Υπενθυμίζεται ότι το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, από κοινού με την παραλιακή έκταση του Αγιου Κοσμά, βρίσκεται σε διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτη (Lamda Development του ομίλου Λάτση), η οποία έχει προς το παρόν «παγώσει» εν αναμονή πολιτικής απόφασης για την τύχη του διαγωνισμού.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Όχι εκεί ρε Βαλαβάνη, πολύ απομακρυσμένα για μεταφόρτωση απορριμμάτων!!!!
Πάνω στην παραλία δεν θα ήταν πιο βολικά????

Για το Ελληνικό, χρόνια τώρα, γίνεται χαμός!!!
Και στο καλύτερο σημείο της Αττικής παραχωρούν έκταση για μεταφόρτωση σκουπιδιών,
για να απολαμβάνει τις συνέπειες όλος ο κόσμος, στην διάθεση του οποίου το έθεταν προεκλογικά ή για να κατορθώσουν να μην εισπράξουν ούτε ένα φράγκο από την αξιοποίησή του. 

Οι άνθρωποι χρυσάφι πιάνουν και σκουπίδια γίνεται. 
Για το Γραμματικό όλοι θυμόμαστε τι έγινε. Για να δούμε τι θα κάνουν τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ της περιοχής αλλά και ευρύτερα???
Τελικά δεν παίζονται !!