Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Οι δύο καταδίκες του Αύγουστου Κορτώ

Ηταν μια σύντομη τηλεοπτική παράγραφος  που παρεισέφρησε ανεπαισθήτως στη εξέλιξη της συνέντευξης του Πάνου Καμμένου στην εκπομπή «Ενικός». Μικρός, φευγαλέος  διάλογος σε κλίμα φιλοφρονήσεων και μετά η κανονική ροή. Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε -κανείς δεν έφερε αντίρρηση και ένας ανυπεράσπιστος άνθρωπος διασύρθηκε αμαχητί για  δεύτερη φορά από τον ίδιο θύτη.
Η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το σύμφωνο συμβίωσης. Ο υπουργός, σε εμφανή δυσκολία να διεκπεραιώσει τις συγκρουόμενες υποχρεώσεις του και προς την πρώτη φορά Αριστερά και προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του, ρίχνει τη μπάλα στα μνήματα. «Θυμάστε όταν σας επιτέθηκε ο Κορτώ, κ.Βερύκιε…»  «Βέβαια! Αν είναι δυνατόν, εγώ να θεωρηθώ ομοφοβικός. Αλλά τι να πει κανείς, στην Ελλάδα ζούμε», απάντησε καταχαρούμενος ο δημοσιογράφος, ο οποίος παρεμπιπτόντως καλύπτει το ρεπορτάζ του προσκεκλημένου υπουργού.

Τρεις προτάσεις, τρείς ανακρίβειες. Ο Κορτώ δεν έκανε ποτέ καμία επίθεση στον Δήμο Βερύκιο. Ο Κορτώ αμύνθηκε.  Ο κ. Βερύκιος δεν είναι κάποια πασίγνωστη προσωπικότητα ώστε να ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ομοφοβικός. Την πληροφορία μπορούσαμε να την έχουμε μόνο από τον ίδιο. Και την αποκτήσαμε σε εκείνη την εκπομπή που έπειθε τον καθένα ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να είναι το υπόδειγμα που ενσαρκώνει τον όρο. Η ευφάνταστη χυδαιότητα στο ομοφοβικό παραλήρημα της ημέρας εκείνης μόνο ως παρεξήγηση δεν μπορεί να εκληφθεί. Στην κατακλείδα του πάντως είχε δίκιο ο κ.Βερύκιος- στην Ελλάδα ζούμε, τη χώρα που η πραγματικότητα μπορεί να αντιστραφεί μπροστά στα μάτια μας σαν να μην τρέχει τίποτα.

Χιλιάδες είχαν ακούσει την ραδιοφωνική εκπομπή που περιέγραφε τον Αύγουστο Κορτώ ως διεστραμμένο (δεν θα επαναλάβω τους αδιανόητους χαρακτηρισμούς) . Πολύ περισσότερες  χιλιάδες, λόγω της μεγάλης θεαματικότητας της εκπομπής «Ενικός», πληροφορήθηκαν ότι ο Κορτώ  επιπλέον είναι και κοινός συκοφάντης. Και ασφαλώς ότι ο κ.Βερύκιος είναι ένας αδίκως συκοφαντημένος gay friendly.  Όποιος άκουσε άκουσε και για μια ακόμα φορά ο συγγραφέας καταδικάστηκε ανυπεράσπιστος. Ουδείς από τους παρευρισκόμενους ένιωσε την ανάγκη να αποκαταστήσει την αλήθεια για  έναν διπλά αδικημένο άνθρωπο.

Πολλές φορές έχω ακούσει τον κ. Χατζηνικολάου να λέει «Είναι απών, δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε αυτόν». Και ο Κορτώ απών ήταν και το ψέμα εξόφθαλμο. Η δημοσιογραφία δεν κρίνεται μόνο από τα μεγάλα αλλά και από τα μικρά. Το όμορφο κλίμα  που υπήρχε ανάμεσα στον υπουργό και τους δημοσιογράφους δεν δικαιολογεί την αφωνία των ανθρώπων που το επάγγελμά τους είναι η ανάδειξη της αλήθειας, την οποία αναμφίβολα όλοι γνώριζαν.  Ο οικοδεσπότης, άνθρωπος που συνήθως δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, είναι απορίας άξιον πώς  επέτρεψε να συμβεί.

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Ανδρέας Πετρουλάκης Ανδρέας Πετρουλάκης   protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: