Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πολ Κρούγκμαν: «Ισως υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης»

Την έκπληξή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε στις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει κάποιο εφεδρικό σχέδιο εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο CNN. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πως θα υπάρξει Grexit, το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό project.

«Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι δεν θα ήταν προετοιμασμένοι να ορθώσουν το ανάστημά τους χωρίς να έχουν κάνει οποιοδήποτε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης... το εκπληκτικό είναι ότι νόμιζαν πως θα μπορούσαν απλώς να απαιτήσουν καλύτερους όρους χωρίς να έχουν οποιοδήποτε σχέδιο backup», δήλωσε στο CNN ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν.

«Οπωσδήποτε είναι ένα σοκ. Όμως, ξέρετε, κατά κάποιον τρόπο, είναι ανέλπιδο όπως και να έχει... δεν είναι ότι οι όροι που προσφέρθηκαν προηγουμένως ήταν εφικτοί. Οι νέοι όροι είναι ακόμα χειρότεροι, όμως οι όροι που τους προσφέρονταν πριν και πάλι δεν θα ήταν αποτελεσματικοί. Άρα, ίσως υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Παράλληλα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «The New York Times» εκφράζει την άποψη ότι «στο τέλος η Ελλάδα είτε θα λάβει κάποιου είδους τεράστια ελάφρυνση χρέους ή θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ».

«Στοιχηματίζω ότι θα υπάρξει Grexit με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού project. Και αν η Ελλάδα φύγει και στη συνέχει αρχίσει να ανακάμπτει, που μάλλον αυτό θα συμβεί, αυτό, με τη σειρά του, θα είναι κατά κάποιο τρόπο θα ενθαρρύνει κι άλλες πολιτικές κινήσεις να αμφισβητήσουν το ευρώ», δηλώνει ο Πολ Κρούγκμαν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Κρούγκμαν είχε συμβουλεύσει τους Ελληνες πολίτες να πουν μέσω του δημοψηφίσματος «όχι» σε περισσότερη λιτότητα.


 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: