Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Χαρά και θλίψη για τον Βαρουφάκη

Θα δούμε αν, τώρα που έφυγε, ο Βαρουφάκης θα δεχτεί περισσότερες επιθέσεις, ακόμη και από συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θέλω να παίξω το παιχνίδι «δρυός πεσούσης…». Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι είναι ανήθικο να χτυπάς τον πεσμένο, αν και ο ιδιόμορφος αυτός άνθρωπος κάθε άλλο παρά πεσμένος δείχνει να αισθάνεται.

Προσπαθώντας να εντοπίσω τους λόγους που ο Βαρουφάκης οδηγήθηκε στην παραίτηση, μου είπαν τις εξής δύο εκδοχές (σωρευτικά):

1. Το «διάγγελμα», που ο ίδιος έκανε αμέσως μετά το δημοψήφισμα και πριν μιλήσει ο πρωθυπουργός και στο οποίο εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους δανειστές. Πώς θα πήγαινε την επομένη να τους συναντήσει και να συμφωνήσει μαζί τους; Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, που έδειξε ότι θα επιδιώξει συμφωνία, φαίνεται ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε συμφωνία ή δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να την πετύχει ο ίδιος.

2. Το μικρό σοκ που προκλήθηκε από το δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ», σύμφωνα με το οποίο ο Βαρουφάκης είπε σε δημοσιογράφο της ότι αν αποτύχει η διαπραγμάτευση στο Γιούρογκρουπ, θα εκδοθεί παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βαρουφάκης λέει κάτι τέτοιο, αλλά η χρονική στιγμή ήταν καίρια και υπονόμευε ευθέως την προσπάθεια να αποκατασταθεί κάποια εμπιστοσύνη με τους Ευρωπαίους, αμέσως μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Βεβαίως, τέτοια «παραστρατήματα» ο Βαρουφάκης είχε κάνει πολλά το τελευταίο διάστημα και είχαν καταγραφεί από συνεργάτες του πρωθυπουργού. Όλα μαζί, τους είχαν πείσει ότι ο Βαρουφάκης δεν εργαζόταν για την επίτευξη συμφωνίας. Φυσικά, δεν θα ήταν δίκαιο ο Βαρουφάκης να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος, στον οποίο να φορτωθούν τα πάντα. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας κάλυπτε απολύτως τον κ. Βαρουφάκη και για να το επιβεβαιώνει έκανε δημόσιες βόλτες μαζί του, φροντίζοντας να προβάλλονται.

Εκτός αν όλα αυτά -και η απομάκρυνση Βαρουφάκη- είναι συμφωνημένα και ενταγμένα στο πλαίσιο ενός σχεδίου με άλλους στόχους. Αλλά αυτό ξεπερνάει τη λογική μας.
Αν, λοιπόν, η αποπομπή Βαρουφάκη έγινε για να επιτευχθεί συμφωνία (αυτό λέει η λογική), καλώς έγινε. Δεν θα στενοχωρηθεί κανείς, ούτε οι δικοί του φανατικοί υποστηρικτές, διότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Όμως, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ή αν η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτήν που απορρίφθηκε πριν από λίγες μέρες, τότε οι ευθύνες του Βαρουφάκη θα ξεχαστούν και θα μεταφερθούν στον διάδοχό του και στον Τσίπρα.

Μια τελευταία, αλλά όχι έσχατη σε σημασία, παράμετρος της απομάκρυνσης Βαρουφάκη, δεν έχει επισημανθεί ακόμη επαρκώς. Ο τέως υπουργός φεύγει την επομένη της θριαμβευτικής νίκης του ΟΧΙ, γεγονός που θα ενισχύσει την συνωμοσιολογική προσέγγιση των γενονότων. Τώρα, ακόμα περισσότεροι θα πιστέψουν ότι ο Βαρουφάκης έφυγε επειδή ο Τσίπρας υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών την επομένη του εκλογικού θριάμβου του. Με άλλα λόγια, ο «ηττημένος» από το ελληνικό ΟΧΙ Σόιμπλε παραμένει κραταιός στη θέση του, ενώ ο «θριαμβευτής» με το ΟΧΙ Βαρουφάκης αποτελεί παρελθόν.

Ουδείς Ελληνας, που θέλει να επιτευχθεί συμφωνία, θα τα βάψει μαύρα με την αποπομπή Βαρουφάκη. Όμως, πολλοί Έλληνες θα αισθανθούν άσχημα, επειδή η αποπομπή του γίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν ο Βαρουφάκης εμπόδιζε την συμφωνία, έπρεπε να είχε φύγει πολύ νωρίτερα και, ίσως, να είχαμε αποφύγει τα χειρότερα, που έρχονται. Και όχι να τροφοδοτείται η πεποίθηση ότι οι κακοί ξένοι υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να τον διώξει.

Εν κατακλείδι, για τα δημόσια πρόσωπα ισχύει διαχρονικό αξίωμα ότι το «Ωσαννά» από το «Σταύρωσον» δεν απέχει πολύ. Μικρό το κακό. Αρκεί να μην ισχύει -για τη χώρα- ότι ο θρίαμβος από την καταστροφή απέχει ελάχιστα.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια: