Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ο ρεαλισμός δεν είναι για όλους αρετή - Του Νίκου Βατόπουλου

Θα πρέπει προφανώς να υποστούμε όλη τη μακρά διαδικασία της αργής ενηλικίωσης του πρωθυπουργού. Μόνο που μένει αναπάντητο το ερώτημα αν η διαδικασία αυτή θα έχει το ζητούμενο αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται περί δικαίωσης των εκ δεξιών αντιπάλων του, αλλά για απλή ανάγνωση της πραγματικότητας.

Η πραγματικότητα είναι μία. Οσο και να θέλει κάποιος να την αποφύγει, να την εξωραΐσει ή να την ξορκίσει, θα έρθει η στιγμή που θα κληθεί να την αντιμετωπίσει. Και τότε, θα πρέπει να αναλάβει ευθύνες. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μη σπρώξει τη χώρα στον όλεθρο, αλλά η ευθύνη του είναι τεράστια για όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι απλή λογική, απλά μαθηματικά και απλή κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος. Αλλά το «απλό» του πράγματος, για όσους έχουν εκπαιδευθεί να σκέφτονται με κανόνες, με ορθό λόγο και ψυχρή λογική, δεν είναι καθόλου «απλό» για όσους έχουν εθιστεί στην ατέρμονη εντριβή με θεωρίες και κατασκευές που γεννά το παράλληλο σύμπαν, στο οποίο έχουν μάθει να καταφεύγουν από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους.

Και ενώ είναι σαφές ότι η αντιπολίτευση του ορθού λόγου (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) αντιλαμβάνεται την ευθύνη έναντι της χώρας, η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα δεν έχει καμία συναίσθηση της πραγματικότητας ακόμη και τώρα. Δυστυχώς, θα πρέπει να αποκτήσει αυτό που ποτέ δεν φρόντισε να κάνει. Να προτάξει την αντικειμενική πραγματικότητα πάνω από την αφέλεια, την ανοησία και την εθνική μειοδοσία. Μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα επιζούν οι δραχμιστές (γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα «δημοκρατικό»), αυτοί που με πλήρη συνείδηση και με άλλη τόση ανικανότητα και ανευθυνότητα καλλιεργούν και διασπείρουν την ιδέα της γεωπολιτικής αποκόλλησης της χώρας και την αποτέφρωση του αστικού κράτους. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιλαμβάνονται την τραγική κατάσταση της χώρας και βάζουν πλάτη, καλούνται να στηρίξουν το κυβερνητικό έργο που αντιμάχεται ο μισός ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και τώρα οι δηλώσεις και τα σχόλια στελεχών του προκαλούν απορία και έκπληξη για την αδυναμία κατανόησης της κατάστασης. Και για την αφελή άγνοια που δείχνουν για το διεθνές περιβάλλον. Μαύρη νύχτα. Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο τραγική η ανυπαρξία υπεύθυνων προσώπων.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: