Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Στον ψυχίατρο και στα θρανία


Κέζα Λώρη 

Για να προσληφθεί κάποιος στο Δημόσιο εξετάζεται ιατρικά. Για ορισμένα επαγγέλματα, για τους αστυνομικούς επί παραδείγματι, προβλέπεται έλεγχος της προσωπικότητας. Λογικό είναι αφού κρατούν όπλο. Δυστυχώς δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για δημόσιους λειτουργούς υψηλής ευθύνης, δηλαδή για τα πολιτικά πρόσωπα.

Θα ήταν εξόχως ρατσιστικό εάν η Δημοκρατία στερούσε το δικαίωμα της υποψηφιότητας από άτομα που πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα ή βασανίζεται από κάποια διαταραχή. Εντούτοις θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γνωρίζουν οι πολίτες ποιους ψηφίζουν. Δηλαδή στο βιογραφικό μαζί με τα πτυχία και τις πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση να σημειώνεται επακριβώς εάν υπάρχει ζήτημα προσωπικότητας με κλινικά χαρακτηριστικά.   
Ορισμένοι βουλευτές της παρούσας σύνθεσης είναι ευφυείς, είναι καταρτισμένοι, έχουν καλή πρόθεση αλλά τα τινάζουν όλα στον αέρα επειδή έχουν κάποιο πρόβλημα που δεν άπτεται της πολιτικής. Τινάζουν στον αέρα διαδικασίες και παρακωλύουν τις εργασίες για λόγους που μόνο ιατρός μπορεί να θεραπεύσει.

Ενας υποψήφιος με οιστριονική διαταραχή της προσωπικότητας κατά την προεκλογική εκστρατεία είναι γοητευτικός, εγκάρδιος, εξωστρεφής. Από την ημέρα που θα εκλεγεί θα κάνει τα πάντα για να τραβά την προσοχή. Θα έχει ενοχλητική αίσθηση σπουδαιότητας, μεγαλείου και ανάγκη για θαυμασμό. Οταν η χώρα θα κινδυνεύει με χρεωκοπία, μια οιστριονική προσωπικότητα θα μετατοπίσει το εθνικό θέμα για να ασχοληθεί το πανελλήνιο με κάτι δικό της.
Εξίσου απρόβλεπτα για την πολιτική ζωή μπορεί να γίνουν τα παρανοϊκά άτομα. Ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να ξέρει εάν ο υποψήφιος βουλευτής έχει τα κλινικά χαρακτηριστικά. Ενας υπουργός με παρανοειδή διαταραχή θα υποπτεύεται διαρκώς ότι οι άλλοι τον βλάπτουν, τον εξαπατούν και τον εκμεταλλεύονται. Σε μια συζήτηση με τους ξένους εταίρους θα είναι σε συνεχή αμφισβήτηση των προθέσεων.

Πέρα από τα ζητήματα προσωπικότητας προκύπτουν θέματα επάρκειας των βουλευτών. Ισως θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα τεστ με το οποίο να αποκαλύπτονται οι γνώσεις τους σε βασικά θέματα. Η Δημοκρατία προβλέπει ότι μπορεί να εκπροσωπεί το έθνος ένας αστοιχείωτος. Καλό είναι όμως να γνωρίζει ο ψηφοφόρος από πριν το επίπεδο των υποψηφίων. Να κοινοποιείται έγκαιρα εάν ο πολιτικός  γνωρίζει πώς εκδίδεται νόμισμα. Δεν είναι χαριτωμένο να λένε εκλεγμένοι ότι θα μπουν στα τυπογραφεία και θα αρχίσουν να τυπώνουν λεφτά. Δεν είναι χαριτωμένο να μπερδεύουν το έλλειμμα με το χρέος. Δεν είναι χαριτωμένο να αγνοούν τα εργαλεία του κοινοβουλευτισμού. Δεν είναι χαριτωμένο να αγνοούν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.  
Να τα σκεφτούμε στα σοβαρά αυτά. Οι υποψήφιοι βουλευτές πρέπει να εξετάζονται σε όλα τα επίπεδα. Διαφορετικά θα ζούμε εσαεί αυτά που ζούμε σήμερα. H Βουλή έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: