Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Το ακριβό εθνικό μας φροντιστήριο

Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 


Κάπου εδώ τελειώνει το τετράμηνο εθνικό μας φροντιστήριο. Επρεπε να το περάσουμε για να καταλάβουμε πού στεκόμαστε, τι έχουμε απέναντί μας, ποια είναι τα περιθώρια χειρισμών μας. Πέντε χρόνια καλλιεργήθηκαν πειστικοί μύθοι που λειτούργησαν σαν βάλσαμο για ένα λαό που υπέφερε και δεν μπορούσε πια να ακουμπήσει στο παλιό του πολιτικό σύστημα. Ηταν μύθοι πανίσχυροι που άγγιζαν τις πιο ευαίσθητες χορδές του μέσου Ελληνα. Κανείς δεν μπορούσε να τους αντιμετωπίσει εγκαίρως, γιατί η κοινή γνώμη απλώς δεν ήθελε να ακούσει. Ο θυμός ήταν δικαιολογημένος και ανεξέλεγκτος. Οι πλασιέ της οργής πούλησαν θεωρίες συνωμοσίας, ανέφικτα εναλλακτικά σενάρια και γεωπολιτικές παλαβομάρες.

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να δοκιμάσει έναν έναν αυτούς τους μύθους, για λογαριασμό μας. Η Ιστορία τού επεφύλαξε αυτόν τον δύσκολο ρόλο. Επωμίσθηκε τις ανεδαφικές προσδοκίες των Ελλήνων, που ήταν βασισμένες σε σαθρές παραδοχές. Προσπάθησε να δημουργήσει την περιβόητη συμμαχία του Νότου. Εψαξε να βρει χρήματα από τη Μόσχα και το Πεκίνο. Δοκίμασε, με ευγενικό και θεσμικό τρόπο, τη μέθοδο του Κουγκίου μη καταβάλλοντας εγκαίρως μία δόση προς το ΔΝΤ. Απείλησε με δημοψήφισμα. Επαιξε το παιχνίδι της διαίρεσης των θεσμών. Επιχείρησε να παίξει το «αμερικάνικο» και κατόπιν το «ρώσικο» χαρτί. Εβαλε στην αρχή με δυναμικό τρόπο το ζήτημα της διαγραφής του χρέους. Απ’ όσο θυμάμαι δεν απομένει τίποτα άλλο να δοκιμάσει...

Επειτα απ’ όλα αυτά βρισκόμαστε εκεί που αφήσαμε τη γραμμική πορεία των πραγμάτων, τον περασμένο Δεκέμβριο, για να μπούμε στο τρέχον περιπετειώδες ιστορικό μας επεισόδιο. Διαγραφή χρέους δεν «παίζει», παρά μόνο ύστερα από έξοδο από το ευρώ. Χρήματα για να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια δεν βρίσκονται, παρά μόνον από την Ευρώπη. Το Κούγκι είναι ιδεατό και απαραίτητο ως εθνικό σύμβολο, δεν συνιστά ενδεδειγμένη διαπραγματευτική τακτική το 2015. Ο Νότος συσπειρώθηκε, όχι όμως υπέρ μας, κλπ. κλπ.

Ποιος είναι τώρα ο κίνδυνος; Αν ο κ. Τσίπρας δεν εξηγήσει την πραγματικότητα στον λαό δεν έχει κανένα μέλλον. Να το πούμε απλά: αν ο λαός δεν χωνέψει την πραγματικότητα ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε κανείς άλλος θα μπορέσει να αποφύγει τη δραχμή και την καταστροφή. Και αυτό γιατί καραδοκούν εκείνοι που θέλουν να δοκιμάσουν τους εθνικούς μας μύθους φτάνοντας ώς τα απώτατα άκρα, την άτακτη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας μπορεί εύκολα να υπερκερασθεί απ’ αυτούς. Μέχρι τώρα δεν μας έχει δείξει ότι μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα και να εξηγήσει δύσκολες αλήθειες. Δυστυχώς πάει πάντοτε με το ρεύμα... Εδώ, όμως, ακριβώς βρίσκεται η ιστορική ευθύνη των αστών πολιτικών, διανοουμένων, επιχειρηματιών και όσων έχουν ευθύνη και ρόλο. Αν δεν σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, η καταστροφή δεν θα αργήσει. Σαν υπνοβάτες θα ακολουθήσουμε όσους θέλουν να δοκιμάσουν τους μύθους μας σε ακραίες και ανεξέλεγκτες συνθήκες.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: