Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Αλέξη, 4-5 ερωτήματα που πρέπει να απαντήσεις...

Στο διάγγελμα του ο  πρωθυπουργός  είπε  πως θα σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Πολύ σωστό εάν και περιττό. Πως θα μπορούσε άλλωστε να πει κάτι διαφορετικό; Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Σε αυτά που δεν είπε και κυρίως σε αυτά που δεν απάντησε. 

Πρώτο και βασικό: Τι ακριβώς θα γίνει αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει όχι;
Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, αν δηλαδή αυτό σημαίνει αυτομάτως έξοδο από το ευρώ ή αν ελπίζει ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας. Και αν φυσικά αυτό το δεχθούν και εκείνοι ή αν επιμένουν ότι ο χρόνος έχει τελειώσει.

Παράλληλα, δεν απάντησε ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει ναι. Αν δηλαδή η κυβέρνησή του και ο ίδιος θα δεχθούν να υπογράψουν τη συμφωνία που καταγγέλλει και αν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση να το κάνει αυτό. Ή αν στη συνέχεια θα προκηρύξει εκλογές.

Ανεξαρτήτως αυτών, ο κ. Τσίπρας καλείται να απαντήσει στον ελληνικό λαό αν τα λάθη που έχει ήδη παραδεχθεί ότι έγιναν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε τελικά.
Αν δηλαδή, ενός άλλου τύπου διαπραγμάτευση δεν είχε φέρει αυτά τα αποτελέσματα και οι δανειστές μας πρότειναν μια καλύτερη συμφωνία.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε στο διάγγελμά του τι ήταν αυτό τελικά οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην απόφασή της για το δημοψήφισμα και πόσο μεγάλη ήταν η απόσταση που χωρίζει την τελική ελληνική πρόταση από την τελική πρόταση των θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί προεκλογικά μια καλύτερη διαπραγμάτευση και την Ελλάδα εντός ευρώ.
Επίσης πριν λίγες ημέρες είχε τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα για εκλογές ή δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα λάβει μόνη της τις αποφάσεις. Τι άλλαξε άραγε από τότε;

Αναμφισβήτητα  υπάρχουν σοβαρές ευθύνες και στην πλευρά των Ευρωπαίων για τη στάση τους στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, αλλά ο κ. Τσίπρας θα πρέπει ίσως να εξηγήσει στη Βουλή και τις δικές του ευθύνες.
Και κάτι τελευταίο, εξίσου σημαντικό.  Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος που οδήγησε και στην ανατροπή του, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα. Πρέπει να εξηγήσει πλέον τι έχει αλλάξει.
Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: