Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Επιλεκτική αμνησία

 
 
Κέζα Λώρη
Πολύς κόσμος ξεχνά τα ποσά που ξοδεύει, δηλαδή αδυνατεί να απαντήσει σε ερώτηση όπως «πόσο πλήρωσες τη σπανακόπιτα που αγόρασες προχθές» ή «πόσο ήλθε ο λογαριασμός για τα καλαμαράκια πέρσι το καλοκαίρι». Μυαλό είναι αυτό, δεν είναι σκληρός δίσκος. Βεβαίως τα πράγματα αλλάζουν όταν τα ποσά γίνονται κρίσιμα. Δέκα χιλιάρικα είναι σε γενικές γραμμές κρίσιμα. Για πολύ κόσμο είναι περίπου το ετήσιο εισόδημα. Εν ολίγοις δεν είναι ποσό που κρατά κάποιος στο γλουτιαίο θυλάκιο. Καταγράφεται στη μνήμη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δεν θυμάται επακριβώς πόσα χρήματα έβγαλε στο εξωτερικό. Κάπου τριάντα σαράντα χιλιάρικα. Ετσι το λέει, άνετα, σαν να πρόκειται για κέρματα. Δεν θυμάται ούτε το μήνα κατά τον οποίο έγινε η μεταφορά. Ισως Νοέμβριο, ίσως Δεκέμβριο, ίσως μια μέρα που έβρεχε, ίσως μετά τις εκλογές. Δεν θυμάται τέτοιες λεπτομέρειες ο Δημήτρης Μάρδας ούτε δίδει πειστική δικαιολογία για τη μεταφορά. Λέει ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν στις Βρυξέλλες για τις σπουδές της θυγατέρας αλλά φευ, το μεταπτυχιακό δεν έγινε.
Να είμαστε δίκαιοι. Δικά του είναι τα τριάντα σαράντα χιλιάρικα, θα τα κάνει ό,τι θέλει, σε τράπεζα, στο σεντούκι, στα μπουζούκια, προσάναμμα στο τζάκι. Το πρόβλημα ξεκινά από τα ψέματα. Η ιστορία άρχισε με ανακριβές δημοσίευμα, όπου αναφερόταν ότι ο υπουργός μετέφερε 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο. Από εκεί και πέρα ξεκινά η ρητορική της Αριστεράς με λέξη κλειδί την «προβοκάτσια». Ας δούμε την ανακοίνωση του Μαξίμου και ας θαυμάσουμε την τεχνική της ασάφειας:
«Από το Πόθεν Έσχες που κατέθεσε στη Βουλή [27.04.2015] ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, καθώς και από φωτοαντίγραφα όλων των λογαριασμών του και τις κινήσεις τους, αποδεικνύεται αυτό που ισχυριζόμαστε από την πρώτη στιγμή. Ότι πρόκειται για χυδαία συκοφαντία στο πρόσωπο του Αναπληρωτή Υπουργού και προβοκάτσια στρεφόμενη εναντίον της κυβέρνησης».

Η συκοφαντία λοιπόν αφορά το ακριβές ποσό. Για τα τριάντα σαράντα χιλιάρικα δεν γίνεται λόγος. Για την ημερομηνία μεταφοράς του ποσού, δεν γίνεται λόγος.

Αυτά είναι λοιπόν τα αποτελέσματα της συνεργασίας ενός παλαιοπασόκου με την ιδεοληπτική Αριστερά. Ο Δημήτρης Μάρδας μπολιάζει την κυβέρνηση με τεχνικές επιβίωσης του παλαιού καθεστώτος και ο Σύριζα ανταποδίδει δίνοντας άλλοθι από το υποθετικό πλεόνασμα ηθικής ανωτερότητας.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: