Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

«Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω…»


«Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω…», δηλώνει σε συνέντευξή του στο BBC ο αμερικανός συγγραφέας κ. Φίλιπ Ροθ και ξεκαθαρίζει πως σκοπεύει να σταματήσει το γράψιμο.

Ο συγγραφέας που έκλεισε πρόσφατα τα 81 του χρόνια,  εξομολογείται στον δημοσιογράφο κ.  Αλαν Γέντομπ: «Είναι η τελευταία μου εμφάνιση στην τηλεόραση, πραγματικά, η τελευταία μου δημόσια εμφάνιση οπουδήποτε».

Ο Φίλιπ Ροθ είχε προετοιμάσει εδώ και 18 μήνες τον λογοτεχνικό κόσμο δηλώνοντας στο γαλλικό περιοδικό Les Inrockuptibles ότι σταματά το γράψιμο: «Εφθασα στο τέρμα. Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω», είχε δηλώσει.

Το τελευταίο του βιβλίο «Νέμεσις» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2013.
«Συγκεντρώνομαι στο μεγάλο έργο του να μην κάνω τίποτε. Πέρασα πολύ ωραίες στιγμές αυτά τα τρία -τέσσερα τελευταία χρόνια. Τώρα που δεν γράφω πια, δεν θέλω παρά να φλυαρώ», λέει στο BBC.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 53 ετών ο συγγραφέας τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία: Pulitzer το 1998 για το «Αμερικανικό ειδύλλιο», National Book Award το 1960 για το «Αντίο Κολόμπους» και το 1995 για το «Θέατρο του Σάμπαθ».

Εγγονός Εβραίων μεταναστών της ανατολικής Ευρώπης, γεννημένος στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Φίλιπ Ροθ έγραψε 31 βιβλία: αιρετική περιγραφή των ηθών της αμερικανο-εβραϊκής μικροαστικής τάξης, πολιτικές σάτιρες, σκέψεις για το βάρος της Ιστορίας ή, πιο πρόσφατα, για τα γηρατειά, τα έργα του κινούνται συχνά ανάμεσα στην αυτοβιογραφία και την μυθοπλασία.

Hit&Run

Δεν υπάρχουν σχόλια: