Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης vs Βαρουφάκη

Βαρουφάκης vs Βαρουφάκη: Διαψεύδει και το email που έστειλε στους δανειστές!

Κωστής Πλάντζος02/04/201514:52


Ομολογεί πως ούτε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν πιστεύει ότι θα εισπράξει τα έσοδα που προβλέπονται στη λίστα των 26 σελίδων και δεν στηρίζεται σε αυτά - «Επιστρέφει» στο 1,5% ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος - Αντιγνωμία και με Βαλαβάνη για τον ΦΠΑ στα νησιά

Στην αποδόμηση των προτάσεων που υπέβαλε στους θεσμούς ο Γιάνης Βαρουφάκης, προχωρά ο ίδιος ο... Γιάνης Βαρουφάκης, δικαιώνοντας την κριτική των δανειστών ότι «δεν έλαβαν λίστα μέτρων» ή «δεν υπάρχει βάση συζήτησης» με την κυβέρνηση.



Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών δείχνει πώς αντιμετωπίζει τα κείμενα της διαπραγμάτευσης: φάσκει και αντιφάσκει, ενώ εκπέμπει το μήνυμα «μην πιστεύετε ότι θα πιάσουμε πλεόνασμα 3,1%-3,9% του ΑΕΠ», που έλεγε η λίστα Βαρουφάκη.

Λέει δηλαδή ότι π.χ. η κατάργηση των φοροαπαλλαγών ή η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν θα αποδώσουν τίποτε, αφού ο στόχος του 1,2% (που υποστηρίζει πως θα έπιανε, χωρίς καν να πάρει έξι δισ. μέτρα) δεν αλλάζει.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σχετικά με τη λίστα Βαρουφάκη που διέρρευσε στους Financial Times, το υπουργείο Οικονομικών:

- υποστηρίζει ότι, για την κυβέρνηση, στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος είναι 1,2% και όχι 3,1%-3,9% που παρουσίασαν στους δανειστές.

Προφανώς, θεωρεί ότι τα επιπλέον έσοδα που λέει το χθεσινό email της ομάδας Βαρουφάκη, δεν πρέπει να ενδιαφέρουν τους δανειστές, δεν αποτελούν αντικείμενο συμφωνίας, αλλά η κυβέρνηση θα πετύχει υπερείσπραξη, χωρίς να χρειάζεται, για δικούς της σκοπούς (πχ κοινωνικές παροχές), άσχετους με τις δανειακές υποχρεώσεις.

- δηλώνει ότι... δεν θέλει τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα σε μια περίοδο κρίσης, γιατί υπονομεύουν την ανάκαμψη!

- ομολογεί πως ούτε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν πιστεύει ότι θα εισπράξει αυτά τα έσοδα και δεν στηρίζεται σε αυτά! Υποστηρίζει ότι έχει στόχο το πλεόνασμα 1,2%, σαν να μην είχε πάρει καν νέα μέτρα, παρότι υποτίθεται ότι με τα μέτρα ύψους 5,036-6,563 δισ. θα «έπιανε» πλεόνασμα 3,1%-3,9%.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Η γνωστή τακτική: Προτείνουμε αυτό που προτείνουμε αλλά ισχυριζόμαστε πως λέμε ασάφειες που δεν τις εννοούμε. Δηλαδή λέμε και καμιά μαλακία για να τους κοροϊδέψουμε...Εσείς μην τα πιστεύετε, για χαμηλό πλεόνασμα πάμε...
Ετσι κι αλλιώς δεν ξέρουμε τι μας γίνεται....

Δεν υπάρχουν σχόλια: