Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

«Βαφτίζοντας» τις μικροδουλειές του Κράτους, μεταρρυθμίσεις

«Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 και στα 46, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45 και αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η σύμβουλος Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση του Deree. Φυσικά και είναι ντροπή. Άρα πρέπει να φέρεις μια ρύθμιση που θα περιορίζει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Κάντο! Θα βελτιώσει κατάτι την ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτό θεωρείται μεταρρύθμιση; Δύσκολο. Μάλλον για μια απλή διοικητική ρύθμιση μιλάμε.

Μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια συνολική αντιμετώπιση του ασφαλιστικού θέματος, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια λόγω των μειούμενων κάθε χρόνο εισφορών και της εντυπωσιακής αύξησης των συνταξιοδοτούμενων, οδηγείται σε τέλμα.
Στην κυβέρνηση έχουν μια ασυνήθιστη, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αίσθηση του τι είναι μεταρρύθμιση. Οτιδήποτε κάνουν από μια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, μέχρι την χορήγηση τροφής στους φτωχούς, που άλλωστε είναι υποχρεωσή τους, την «βαφτίζουν» μεταρρύθμιση. Από τα 7 πρώτα μέτρα της λίστας Βαρουφάκη προς τους ετέρους, με τους οποίους θυμώνουν γιατί δεν της δίνουν την ανάλογη σημασία, το πολύ ένα (μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση ανταγωνισμού) θα μπορούσε να θεωρηθεί μεταρρύθμιση και αυτό όταν θα γίνει συγκεκριμένο. Τα άλλα θέματα είναι είτε υπόλοιπα του παλαιού προγράμματος (του μνημονίου) είτε προσαρμοσμένες παροχές του πργράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Δημόσιο για παράδειγμα ο ΟΟΣΑ στον οποίο προσφεύγουμε για να μας συμβουλέψει, έχει προτείνει από το 2013, την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο και προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα! Θα το κάνει η κυβέρνηση; Γιατί ο οργανισμός αυτό πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη μεταρρύθμιση.

Για την ανταγωνιστικότητα, ο ΟΟΣΑ γνωρίζουμε όλοι ότι προτείνει την άρση των εμποδίων στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της επεξεργασίας τροφίμων, του τουρισμού και των οικοδομικών υλικών, ζητώντας την κατάργηση 555 ρυθμίσεων που προστατεύουν συγκεκριμένα μικροσυμφέροντα. Αυτές είναι μεταρρυθμίσεις. Τι σημαίνει η εφαρμογή των εν λόγω μεταρρυθμίσεων; Ότι θα πληγούν παραγωγικές τάξεις όπως οι φαρμακοποιοι, οι κτηνοτρόφοι, οι λαικατζήδες, οι μαντράδες... Θα τα βάλουν μαζί τους; Χλωμό..

Όσο για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αναμένουμε ακόμα τα ονόματα των ολιγαρχών που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης... Αυτό θα ήταν σίγουρα μεταρρύθμιση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: