Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Χαμένοι στη μετάφραση


Καθώς η λεγόμενη δημιουργική ασάφεια, που προκύπτει από τον ποταμό δηλώσεων μετά το τελευταίο Eurogroup, προκαλεί ελάχιστα δημιουργικούς προβληματισμούς, η ανάγκη να ξεκαθαρίσουν ορισμένα σοβαρά ζητήματα από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται περισσότερο από ορατή. Διότι: Αν κέρδισε κάτι η Ελλάδα, δεν είναι και τόσο καθαρό τι ακριβώς κέρδισε. Κι αν υποχώρησε σε κάτι, επίσης δεν είναι και τόσο καθαρό σε τι υποχώρησε.

Όλοι ξέρουμε φυσικά πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Κι αν κάποιος αμφέβαλλε, ήρθαν οι δηλώσεις Σόιμπλε, με το συνηθισμένο ιταμό ύφος, και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, στο συνηθισμένο ψυχροπολεμικό στυλ, να τον πείσουν. Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δεν έχει φράγκο, είναι το νόημά τους. Αλλά από ελληνικής πλευράς η μόνη ξεκάθαρη τοποθέτηση είναι του Νίκου Παπά. Ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις Σόιμπλε με τον τρόπο που άρμοζε.

Από 'κεί και πέρα τα πράγματα είναι θολά. Η τρόικα με τη μορφή που ξέραμε τελείωσε, είπε ο Γαβριήλ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι θα πάρει άλλη μορφή; Οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών θα μιλούν μόνο με τεχνοκράτες εκπροσώπους της Ελλάδας, και μόνο στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε. Αλλά ο Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα. Προφανώς μας πετάει το γάντι. Τελικώς όμως τι να περιμένουμε;

Και τα πράγματα γίνονται πιο θολά, αν δούμε και τις δηλώσεις των υπολοίπων. Ο Μοσκοβισί, για παράδειγμα, μίλησε για ισορροπημένη συμφωνία και μας αναγνώρισε το δικαίωμα να μας πειράζει ο όρος τρόικα. Καλοσύνη του. Ο Σόιμπλε εξακολουθεί σχεδόν με κακία να μιλάει για τρόικα, όπως και η Μέρκελ. Και όλοι τους, άλλος πιο ευγενικά και άλλος πιο εκβιαστικά, μιλούν για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Με αποτέλεσμα να ψαρεύει κάθε πικραμένος στα θολά νερά.

Άποψη: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μην είναι σαφής. Αυτό κερδίσαμε. Σ' αυτό υποχωρήσαμε. Αυτά κι αυτά θα τα κάνουμε, κι ας φωνάζει ο Σόιμπλε για μονομερείς ενέργειες. Γιατί όλα δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία και τη στηρίζει και κατανοεί την ανάγκη ελιγμών και, μέχρις ενός ορίου συμβιβασμών, καλύτερα από πολλούς που εμφανίζονται ασυμβίβαστοι. Εδώ όμως που είμαστε, το μεγάλο όπλο είναι οι καθαροί λογαριασμοί. Η σαφήνεια. Και φυσικά η αλήθεια. Η οποία στο κάτω - κάτω είναι πάντοτε επαναστατική...

 ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
ΑΥΓΗ, 11/03/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: