Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η παιδεία σε ...επεισόδια

Ακόμη έναν «πονοκέφαλο» – ανάμεσα στους πολλούς που αφορούν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – προσθέτει στον πρωθυπουργό, όπως όλα δείχνουν, η κόντρα μεταξύ του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και του υπουργού αναπληρωτή Παιδείας Τάσου Κουράκη, καθώς ο αναπληρωτής φαίνεται πως… εκνευρίζει τον υπουργό.
Τι έχει συμβεί; Κάτι οι τεράστιες προεκλογικές και δεσμευτικές εξαγγελίες του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δύσκολο να υλοποιηθούν άμεσα, κάτι ο Κουράκης που είναι… λαλίστατος, κάτι ο Μπαλτάς που έχει αποστολή για «διάλογο και διαβούλευση πριν από οποιαδήποτε οριστική απόφαση που αφορά την Παιδεία», δεν ήθελε πολύ για να έρθει η σύγκρουση.

Το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στις δύο πλευρές σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και συνεχίστηκε την τρέχουσα, με… διαιτητή τον υπουργό Επικρατείας, υπεύθυνο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκο Φλαμπουράρη.
Επεισόδιο 1
Όλα άρχισαν την περασμένη εβδομάδα, όταν, με αφορμή δημοσιεύματα, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ ενημερώθηκαν πως θα δινόταν στη δημοσιότητα, με πρωτοβουλία του Κουράκη, ένα non paper, στο οποίο θα περιέχονταν οι βασικές αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις για την επόμενη σχολική περίοδο.
Ο Μπαλτάς, ωστόσο, βρισκόταν στο Παρίσι για τη συνδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας της Ευρώπης και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού», όταν πληροφορήθηκε για την πρόθεση να κυκλοφορήσει non paper, έγινε «πυρ και μανία», διότι δεν είχε ενημερωθεί ούτε για την ύπαρξή του ούτε για το περιεχόμενό του.
Το non paper δεν απεστάλη τελικά ποτέ, όμως το περιεχόμενό του έγινε γνωστό σε μερίδα δημοσιογράφων, όπως και στο «Ποντίκι». Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα σχετικά ρεπορτάζ που αφορούσαν τις αλλαγές στο Λύκειο, τις οποίες δεν είχε εγκρίνει ο υπουργός και για τις οποίες φέρεται να έλεγε πως «τίποτε δεν είναι οριστικό ακόμη», τον εκνεύρισαν ακόμη περισσότερο.
 
Επεισόδιο 2 
Ο υπουργός αναπληρωτής Τάσος Κουράκης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως «πλέον στα σχολεία οι διευθυντές θα εκλέγονται από τους Συλλόγους Διδασκόντων και μόνο». Η δήλωση αυτή εξόργισε τον Αριστείδη Μπαλτά, με συνέπεια διαρροές από το υπουργείο Παιδείας να τονίζουν στο «Ποντίκι» πως «η άποψη του Τάσου Κουράκη δεν είναι η επίσημη θέση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το ζήτημα της εκλογής των διευθυντών στα σχολεία της χώρας. Ο υπουργός αναπληρωτής μπορεί να δηλώνει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ισχύει κιόλας».
 
Διάσταση απόψεων
Οι σχέσεις των δύο ανδρών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται πως είναι ταραγμένες, ενώ υπάρχει διάσταση απόψεων σε αρκετά και φλέγοντα ζητήματα, όπως το τι θα γίνει τελικά με τα πειραματικά σχολεία και τι θα ισχύει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.
Μπορεί ο Κουράκης να έχει αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όμως αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως στο ότι μπορεί να λαμβάνει μόνος του όλες τις αποφάσεις, χωρίς καν – έστω – να ενημερώνει τον υπουργό Παιδείας, ή να εκδίδει non paper για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων.
Να σημειώσουμε πως διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο «ισχυρούς» του υπουργείου Παιδείας υπήρξε πρόσφατα και για το θέμα της κατάργησης του ΑΣΕΠ, με τον Κουράκη να δηλώνει πως θα καταργηθεί και τον Μπαλτά να το διαψεύδει επίσημα με ανακοίνωση του υπουργείου.
«Ουδέποτε έκανα οποιαδήποτε δήλωση για κατάργηση του ΑΣΕΠ και για την όλη διαδικασία επιλογής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου περί κατάργησης που ΑΣΕΠ και σχετικές δηλώσεις που αποδίδονται στον υπουργό αναπληρωτή Παιδείας.
Ο Τάσος Κουράκης, παράλληλα, εκείνο το διάστημα φέρεται να είχε ζητήσει από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να καταθέσει τις προτάσεις της για ένα ενδεχόμενο νέο σύστημα διορισμών και ένα σύστημα επιλογής στελεχών και τις αρμοδιότητές τους στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής και των όρων διαβούλευσης σχετικά με όλα τα σημαντικά ζητήματα της εκπαίδευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Από το υπουργείο Παιδείας είχε εκδοθεί τότε ανακοίνωση σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το ερχόμενο διάστημα στη Βουλή, ώστε να «αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί στην εκπαίδευση την τρέχουσα χρονιά», όπως μας λένε καλά πληροφορημένες πηγές από το Μαρούσι.
Πάντως, ύστερα από δύο μήνες συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. το πρόβλημα συνεννόησης στο υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκλήθη να το λύσει ο υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, με τον οποίο είχε προγραμματίσει συνάντηση ο Αριστείδης Μπαλτάς τη Δευτέρα προκειμένου να του εκφράσει τα «παράπονά» του.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν ο υπουργός Επικρατείας θα καταφέρει να λειτουργήσει εξισορροπητικά και να αποκαταστήσει το πρόβλημα της χημείας και της έλλειψης συνεννόησης που αντιμετωπίζουν οι δύο «ισχυροί» άνδρες στο Μαρούσι. Ίδωμεν…
Η Παιδεία σε… επεισόδια | ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: