Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

Ο εκβιασμός του δημοψηφίσματος

Η ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ κίνηση του πρωθυπουργού, να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, αποτελεί μια προφανή προσπάθεια του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, εξαιτίας της δικής τους πολιτικής.

ΠΡΙΝ από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός συνυπέγραψε με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας τη νέα λύση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και το νέο δάνειο που θα χορηγηθεί στη χώρα. Μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών την παρουσίασαν ως μεγάλη επιτυχία. Το λογικό συμπέρασμα θα ήταν η κυβέρνηση να φέρει τη νέα συμφωνία στη Βουλή και να την ψηφίσει. Διαθέτει, άλλωστε, την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

ΟΜΩΣ ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει ότι η συνολική πολιτική του, με αποκορύφωμα τη νέα δανειακή σύμβαση, προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις. Αποδοκιμάζεται από τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ακόμη και βουλευτές της πλειοψηφίας αντιδρούν και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος της ψήφισης νέων μέτρων.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και η κυβέρνηση, υπό το βάρος όλων αυτών, έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, πόσω μάλλον που ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές ζητούν επίμονα το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες. Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε να τους αιφνιδιάσει με προκήρυξη δημοψηφίσματος.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του να κερδίσουν χρόνο, να αποφύγουν τις λαϊκές αντιδράσεις που τους φέρνουν κάθε μέρα σε δυσκολότερη θέση και να εκτονώσουν την πίεση, που ασκείται καθημερινά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα μπορούσε κάποια στιγμή να προκαλέσει κάποιο «ατύχημα».

ΟΜΩΣ η λύση του δημοψηφίσματος ενέχει το στοιχείο του εκβιασμού προς το εκλογικό σώμα, πόσω μάλλον που το ουσιαστικό ερώτημα που θα τεθεί δεν θα είναι «ναι» ή «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά -όπως μας προϊδέασε ο κ. Βενιζέλος- «ναι» ή «όχι» στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ίσως και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως τέτοιο δίλημμα δεν θέτει σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής. Επιχειρείται, προφανώς, μια μετάθεση της ευθύνης στους ώμους των ψηφοφόρων.

Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και η κυβέρνηση δεν έθεσαν σε δημοψήφισμα ούτε το Μνημόνιο πέρσι ούτε το Μεσοπρόθεσμο φέτος. Φέρνουν τώρα τη νέα δανειακή σύμβαση, βλέποντας ότι έχουν φτάσει στα όριά τους, λόγω των αντιδράσεων.

ΟΜΩΣ το δημοψήφισμα είναι μια μεσοβέζικη λύση. Η καθαρή λύση θα ήταν η άμεση προσφυγή στις κάλπες, ώστε ο ελληνικός λαός να επιλέξει την κυβέρνηση που θέλει να τον κυβερνήσει και να εφαρμόσει ή όχι τη νέα δανειακή σύμβαση.

ΟΜΩΣ, έτσι κι αλλιώς, οι ψηφοφόροι έχουν το λόγο. Και θα κρίνουν τα πάντα.

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: