Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Φτώχεια και φοροδιαφυγή





Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ pantelak@ enet.gr

Στη γνωστή πια -πριν καν προβληθεί από το Canal Plus- συνέντευξή του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Στρος - Καν, αναφέρει ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ψωμί να φάνε και άνθρωποι που ασκούν τη φοροδιαφυγή ως εθνικό σπορ».

Υπάρχει κάποιος που ν' αμφιβάλλει γι' αυτό; Τα ίδια τα στοιχεία τον επιβεβαιώνουν. Τα ποσοστά φτώχειας ή ανθρώπων που βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτή, συνεχώς διογκώνονται (ξεπερνούν το 1/5 του πληθυσμού). Και την ίδια στιγμή, οι πλούσιοι όχι απλώς αυξάνουν τον σωρευμένο πλούτο τους, αλλά και τον εξάγουν στο εξωτερικό. (Τα στοιχεία κάνουν λόγο για περισσότερα από 300-400 δισ. ευρώ Ελλήνων καταθετών που υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της χώρας εξήχθησαν και ζεσταίνονται σε ξένες τράπεζες.)

Στη δεύτερη κατηγορία δεν ανήκουν απαραίτητα άνθρωποι που σώρευσαν πλούτο από υγιείς -έστω στο πλαίσιο μια φιλελεύθερης οικονομίας- δραστηριότητες. Το αντίθετο. Ολοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε πως μέσα σε λίγα χρόνια μαζεύτηκε τόσος πλούτος στα χέρια αρκετών ανθρώπων. Εργολαβίες, υπερτιμολογήσεις, χρηματιστηριακά σκάνδαλα, κατασπατάληση κοινοτικών προγραμμάτων, μίζες, δομημένα ομόλογα και ένα σωρό άλλες μέθοδοι. Ολες σχεδόν οι κομπίνες με τον ίδιο παρονομαστή: το δημόσιο χρήμα.

Ο πλούτος αυτός, επειδή ακριβώς σωρεύτηκε με αθέμιτα μέσα, είναι και αφορολόγητος. Με όχημα τις off shore εταιρείες δεν δηλώθηκε ποτέ. Αν συνυπολογισθεί και η φοροδιαφυγή μικρών επαγγελματιών, που δεν είναι αμελητέα, κατανοεί κανείς πόσο δίκιο έχει στις διαπιστώσεις του ο διευθυντής του ΔΝΤ...

Τα παραπάνω του Παντελάκη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Φαγώθηκαν τα παπαγαλάκια.. Προκλητικός ο Στρος - Καν, απαράδεκτες οι δηλώσεις του κλπ..

Επειδή είπε πως είμαστε, οι Ελληνες, βουτηγμένοι στα σκατά..
Ενοχλήθηκαν, τσαντίστηκαν τα σκατά..


Σκατοχώρα!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: