Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ




Βύθισαν σκάφος του «Βοσκού»

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Δραματικές διαστάσεις πήρε χθες η διελκυστίνδα μεταξύ του φαλαινοθηρικού στόλου της Ιαπωνίας και της οργάνωσης για την προστασία των φαλαινών Sea Shepherd (Βοσκός της Θάλασσας), σκάφος της οποίας βυθιζόταν χθες βράδυ στην παγωμένη Ανταρκτική μετά από σύγκρουσή του με ιαπωνικό σκάφος.

Το ιαπωνικό φαλαινοθηρικό «Σονάν Μάρου 2» εμβολίζει το σκάφος «Αντι Τζιλ» της οργάνωσης Sea Shepherd (Βοσκός της Θάλασσας) (φωτ. Ass. Press) Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται. Η Sea Shepherd δήλωσε ότι το σκάφος της, Αντι Τζιλ, ένα υπερσύγχρονο, φουτουριστικό, σε εμφάνιση, τριμαράν εμβολίστηκε και κόπηκε στα δύο σε μια εσκεμμένη ενέργεια του ιαπωνικού σκάφους ασφαλείας Σονάν Μάρου 2. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το σκάφος τους είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί, όταν το ιαπωνικό άλλαξε πορεία και έπεσε πάνω στο τριμαράν, το οποίο υπέστη ρήγμα στην πλώρη και άρχισε να παίρνει νερά. Τα έξι μέλη του πληρώματός του μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλο πλοίο της οργάνωσης. Ενας φέρεται να έχει υποστεί κατάγματα στα πλευρά. Ο πλοίαρχος του Αντι Τζιλ έμεινε στο σκάφος, που έχει μήκος 23 μέτρα, για να προσπαθήσει να σώσει από το πλοίο, ό,τι μπορεί να σωθεί από τον πανάκριβο εξοπλισμό του, που περιλαμβάνει και ειδικά ηχοβολιστικά και άλλα μηχανήματα ήχου.
Το πλοίο κοστίζει 1,5 εκατομμύριο δολάρια. Μοιάζει με βομβαρδιστικό αεροπλάνο τύπου Στελθ και είναι βαμμένο με ειδική μπογιά για να μη γίνεται αντιληπτό από τα ραντάρ των φαλαινοθηρικών. Αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, πάνω από 70 χιλιόμετρα την ώρα, και η αποστολή του είναι να παρεισφρέει μεταξύ των φαλαινοθηρικών για να τα μπερδεύει. Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι το Αντι Τζιλ πήγαινε από το πρωί γυρεύοντας. Πλησίαζε τα σκάφη του και πετούσε βόμβες δυσοσμίας, ενώ πετούσε σχοινιά στο νερό, για να φρακάρει το πηδάλιο και την προπέλα του πλοίου Νισίν Μαρού. Οι φαλαινοθήρες υποστηρίζουν ότι έχουν βίντεο που δείχνει ότι το Αντι Τζιλ κατευθύνθηκε εναντίον του Σονάν Μάρου, αλλά έκανε λάθος υπολογισμό και δεν απέφυγε τη σύγκρουση.

Το υπουργείο Αλιείας απέφυγε να σχολιάσει το επεισόδιο, το οποίο έγινε όταν δύο σκάφη της Sea Shepherd κατάφεραν να σταματήσουν τον αλιευτικό στόλο της Ιαπωνίας, στον Κόλπο της Κοινοπολιτείας. Είναι πολύ συνηθισμένες τέτοιες αντιπαραθέσεις ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ πλοίων. Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι το αλιευτικό της πρόγραμμα για φάλαινες έχει επιστημονικό χαρακτήρα. Αλιεύεται συγκεκριμένος αριθμός θηλαστικών μόνο για επιστημονικούς λόγους. Η αλιεία φαλαινών έχει απαγορευτεί. Τα άλλα κράτη και οι οργανώσεις προστασίας των ζώων υποστηρίζουν ότι τα περί επιστημονικών ερευνών είναι ψέματα για να καλυφθεί η εμπορική αλιεία φαλαινών.

Το επεισόδιο έγινε σε περιοχή ευθύνης της Αυστραλίας, η οποία καλεί και την Ιαπωνία και τις οργανώσεις να δείχνουν αυτοσυγκράτηση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: