Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Φακελοκουκούλωτα

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ διαδηλωτών, που συνελήφθησαν από την αστυνομία, να δικαστούν για κακούργημα, εγκαινιάζεται η εφαρμογή του νόμου για την «κουκούλα», που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υποσχέθηκε η σημερινή να καταργήσει. Μπορεί αυτό το γεγονός να χαρακτηριστεί επιτυχία της όλης αστυνομικής επιχείρησης, που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση και την πρόληψη βίαιων εκδηλώσεων στην προχθεσινή πορεία και στο χθεσινό συλλαλητήριο;
ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ της αστυνομικής επιχείρησης έχουν καταγραφεί και αθρόες προσαγωγές, που ξεπέρασαν τις 800, από τις οποίες αρκετές δεκάδες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Ηταν, όμως, απλές προσαγωγές «προς εξακρίβωση στοιχείων» ή ήταν προσαγωγές για φακέλωμα, ώστε να έχει η αστυνομία λίστα υπόπτων; Μάλλον το δεύτερο συνέβη, οπότε υπάρχει ζήτημα προβληματισμού για την αναβίωση του αλήστου μνήμης φακελώματος, που τώρα είναι ηλεκτρονικό.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ της επιχείρησης ήταν η κατόπιν εντολής του εισαγγελέα ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ γύρω από τον προαύλειο χώρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «προκειμένου να προστατευθεί το άσυλο». Το ίδιο το Πανεπιστήμιο, προφανώς μετά τη βάρβαρη επίθεση κατά του πρύτανη, με έγγραφό του προς την αστυνομία ζήτησε να ληφθούν περιμετρικά μέτρα φύλαξης του κεντρικού κτιρίου του, αναφέροντας ότι «οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι».

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ φορά που το Πανεπιστήμιο ζητεί από την αστυνομία μέτρα φύλαξης, προσδιορίζοντας τα όρια του ασύλου, το οποίο θέλει να προστατευθεί. Με αυτήν την κίνηση ανοίγει από την πλευρά των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θέμα ασύλου και προστασίας του από την αστυνομία, προφανώς επειδή οι Ανώτατες Σχολές αδυνατούν να το προστατεύσουν.

ΤΑ ΤΡΙΑ στοιχεία του απολογισμού της αστυνομίας, η επιχείρηση της οποίας σχεδιάστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εγκρίθηκε από την πολιτική του ηγεσία και άρα από την κυβέρνηση, θέτουν ζήτημα προβληματισμού και ανοίγουν θέμα δημόσιας διαβούλευσης.

Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ διαδηλωτών για κακούργημα, επειδή φορούσαν «κουκούλα», είναι μια υπερβολή. Η «κουκούλα» και μόνον αυτή δεν μπορεί να ενοχοποιεί και να επισύρει ποινές για κακούργημα. Θα πρέπει, λοιπόν, ο σχετικός νόμος να καταργηθεί, όπως είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ.

ΕΠΙΣΗΣ, οι προσαγωγές διαδηλωτών για φακέλωμα ανοίγουν τον δρόμο για να δημιουργηθεί αστυνομικό κράτος και να αναβιώσει η παλιά καταδικαστέα τακτική «κλοπή έγινε, τον παλιό κλέφτη πιάνουν» ή το ακόμη χειρότερο «επεισόδια έγιναν, τους φακελωμένους πιάνουν».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σοβαρό είναι το θέμα του ασύλου, για το οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να πάρει ανοιχτή και καθαρή θέση, με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική προστασία του.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 8/12/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: