Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

60 ΜΕΡΕΣ

Του ΖΩΗ ΤΣΩΛΗ
Από το «ΒΗΜΑ»


«Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πράγματι βρίσκεται στο πιο δύσκολο κυβερνητικό πόστο. Οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Παρέλαβε την οικονομία σε ύφεση και τα ταμεία του Δημοσίου άδεια και εκλήθη από την πρώτη ημέρα να ικανοποιήσει όσα έταξε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του.
Οπως επίσης πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ίδιος ήταν ένα από τα κεντρικά, τα φρέσκα πρόσωπα του "νέου ΠΑΣΟΚ" που υποσχόταν την αλλαγή που πολλοί περίμεναν στις δομές της εξουσίας.

Το γεγονός αυτό δεν τον καθιστά άμοιρο ευθυνών στον πρωτοφανή κατήφορο της αξιοπιστίας της χώρας. Στις 60 ημέρες που βρίσκεται στο "τιμόνι" της οικονομίας, προφανώς εμποτισμένος από τον προηγούμενο ρόλο του ως εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, έδωσε 19 "αποκλειστικές" συνεντεύξεις στα media (κατά προτίμηση στα τηλεοπτικά παράθυρα), έκανε 21 συνεντεύξεις Τύπου και δημόσιες δηλώσεις στο υπουργείο Οικονομικών και στις Βρυξέλλες. Και σε όλες περιέγραφε τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τη δραματική κατάσταση της οικονομίας που ανακάλυψε αναλαμβάνοντας το υπουργείο.

Δεν ανακοίνωσε όμως ούτε ένα μέτρο οικονομικής πολιτικής για την ανάταξη της οικονομίας, πέραν της χορήγησης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, που, όπως έχουμε επισημάνει ξανά, αποτελεί το προσφιλές θέμα των πρωινών εκπομπών της TV. Α, ναι, αποφάσισε και την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας...

Σε 60 ημέρες, χρησιμοποιώντας τα επιτυχημένα επικοινωνιακά εργαλεία της προεκλογικής περιόδου, κατάφερε να εμπεδώσει την πεποίθηση στους ξένους δανειστές ότι η χώρα μας βρίσκεται πράγματι στο χείλος της χρεοκοπίας και, το κυριότερο, ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το επονομαζόμενο διεθνώς «ελληνικό ζήτημα»...

Ηρθε όμως η ώρα που οι αγορές, δηλαδή οι δανειστές μας, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους, μας τιμώρησαν φέρνοντας σε δύσκολη θέση όχι μόνο τον υπουργό αλλά ολόκληρη την οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Δικαίως λοιπόν οι brokers του Λονδίνου, όταν στις μεταξύ τους συνομιλίες στο Διαδίκτυο αναφέρονται στην Ελλάδα και στον Ελληνα υπουργό, μιλούν περισσότερο για το "gel" στα μαλλιά του πουλώντας την ίδια ώρα τα ελληνικά ομόλογα.

Μήπως όμως είμαι εγώ άδικος;».

Από το "ΒΗΜΑ", σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: